Active Beauty
Valentin-napi ajándékötletek környezettudatosan
Szöveg: Sándor Alexandra

Fenntartható meglepetés

Valentin-napi ajándékötletek környezettudatosan

Eleve jó kérdés lehet, hogy mivel lepd meg a párodat Valentin-napra – főleg akkor, ha környezettudatossági szempontokat is szeretnél szem előtt tartani.


Cserepes virág, szobanövény vagy virágmag


A vágott virág gyönyörű és elegáns ajándék, viszont nem tart túl sokáig. Emiatt egyre többen érzik úgy, hogy jobban szeretnek újra és újra teljes díszben pompázó virágot kapni, mintsem olyat, amit néhány nap múlva hervadtan ki kell dobni. Sokkal kézenfekvőbb tehát venned egy szép cserepes virágot, szobanövényt, esetleg választani egy olyan virágmagot vagy keveréket, ami néhány apró kertészeti kiegészítő társaságában máris természetközeli élményt nyújt.

Fair trade csokoládé


Nincs Valentin-nap csokoládé vagy bonbon nélkül! Rengetegféle mennyei édesség közül választhatsz – ám fenntarthatóság szempontjából korántsem mindegy, melyik mellett döntesz. A „fair trade” embléma arról tanúskodik, hogy a kereskedelmi folyamat során a harmadik világbeli termelő megkapta a neki járó pénzt, tehát sem a természetet, sem pedig az embereket nem zsákmányolták ki.

Méltányos ökológiai gazdálkodásból származó kakaóbabból készült termékek:


Organikus kozmetikumok


A javarészt természetes összetevőket tartalmazó – és az adalékanyagokat tudatosan háttérbe szorító – piperecikkek igazi kényeztetést és otthoni wellness-élményt nyújthatnak, ráadásul számtalan változatban kaphatóak. Az „organikus” vagy „bio” jelző mellett érdemes odafigyelni a „cruelty-free” címkére is, ami azt jelenti, hogy az adott termék előállításához nem került sor állatkísérletre.

Házi készítésű gyertya


A romantikus fények szerelmesei mindig örülnek a színes, illatos gyertyáknak. Pláne akkor, ha azok saját kezűleg, szívvel-lélekkel készültek, ráadásul olyan alapanyagokból, amelyeknek a használatával szem előtt tartható a környezettudatosság is! A bio gyertyaviaszokat egyáltalán nem nehéz beszerezni, a végeredmény pedig garantáltan egyedi.


Biopamut takaró


Nincs is jobb egy kis takaró alatti bekuckózásnál így tél vége felé. Ebben segíthet egy jó minőségű, organikus pamutból készült takaró. Az ilyen pamut alapanyagát növényvédőszerek, permetszerek és műtrágyák használata nélkül termesztették, a biodiverzitást szem előtt tartva. A gyapotot tehát nem mesterséges anyagokkal védték meg a gyomoktól és a kártevőktől, hanem inkább olyan növényeket ültetek a közelébe, amik taszítják azokat.