Active Beauty
Miért is tartja távol az orvost napi egy alma?
Szöveg: Sándor Alexandra

Elérhető csodagyümölcs

Miért is tartja távol az orvost napi egy alma?

Nem véletlenül mondják, hogy „napi egy alma az orvost távol tartja”. Ez a bárhol kapható csodagyümölcs ugyanis hozzájárul a jó emésztéshez és anyagcseréhez, a szív és az érrendszer egészségéhez, ráadásul rendszeres fogyasztása csökkenti egyes rákfajták és a cukorbetegség kockázatát is.Igazi vitamin- és ásványianyagbomba


Egy közepes (nagyjából 200 grammos) alma 104 kilokalóriát, 28 g szénhidrátot és 5 gramm rostot tartalmaz. Fedezi a napi ajánlott bevitel 10%-át fedezi C-vitaminból, 6%-át rézből, 5%-át káliumból és 4%-át K-vitaminból. Ugyanez a mennyiség szintén 2-5%-ot fedez szervezetünk B1-, B6- és E-vitaminszükségletéből is. Emellett rendkívül gazdag polifenolokban is: ezek az erőteljes növényi antioxidánsok védik a sejtjeinket a káros külső és belső hatásoktól. Héjával együtt fogyasztva a legtáplálóbb, mivel ez a része rejti a rosttartalmának felét és a polifenolok döntő többségét.

Segíthet a fogyásban


Az alma sok rostot és vizet tartalmaz, így könnyen és kellemesen eltelít. Visszafogja a gyomor kiürülésének sebességét, tehát később éhezik meg utána az ember, mintha például csak almalevet inna. A rendszeres almafogyasztók testtömegindex-átlaga is alacsonyabb, ami azt jelenti, hogy kevésbé túlsúlyosak, tehát csekélyebb szív és érrendszeri kockázattal élnek. A polifenolok ugyancsak segíthetnek a pluszkilók elleni küzdelemben.


Jót tehet a szívnek


Az almevőknél kisebb eséllyel diagnosztizálnak szívbetegséget. Napi 100-150 gramm alma olyan kockázati tényezők csökkenésével is összefügg, mint például a magas vérnyomás. Ennek egyik oka lehet az, hogy az alma vízben oldódó rostokat tartalmaz, amelyeknek a bevitele ugyancsak a szívbetegségek megelőzésének egyik záloga. A polifenolok is csökkenthetik a vérnyomást, ráadásul a bőséges flavonoidbevitel még a stroke rizikóját is mérsékelheti.

Megelőzheti a cukorbetegséget


Azoknál, akik rendszeresen esznek almát és körtét, 18%-kal alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye. Már heti egyszeri almaevés is 3%-os kockázatcsökkenést jelent. A kvercetin nevű polifenol magyarázatot adhat erre a jótékony hatásra.

Védhet a rák ellen


Az almában található antioxidánsok védő hatásúak lehetnek egyes rákfajták ellen, beleértve a tüdő-, az emlő- és az emésztőrendszeri rákot. A tudósok úgy vélik, hogy a polifenolok gátolhatják a rákos sejtek osztódási folyamatát. Azt is sikerült már megfigyelni, hogy a rendszeres almafogyasztás csökkenti a rák miatti halálozás veszélyét a nőknél.

Segít a bélflóra egyensúlyának fenntartásában


Az almában található pektin nevű rostfajta hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és megőrzéséhez, ami a jó egészség egyik kulcsa. Ez hosszú távon csökkenti az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát is.