Active Beauty
Vitamin-kisokos

Minden, amit tudni érdemes a vitaminokról

Vitamin-kisokos

Szervezetünk egészséges működéséhez sok vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk, de szerencsére a kiegyensúlyozott táplálkozással a napi szükségletet fedezi tudjunk. Ismerkedjünk meg közelebbről ezekkel a vitaminokkal, vegyük sorra, hogy mire miért van szükségünk, illetve azt is, hogy mely élelmiszerekben találhatóak meg nagy mennyiségben.

A-vitamin
Miért van rá szükségünk? Az A-vitamint a szem vitaminjaként is szokás emlegetni, hiszen hiánya látásromláshoz vezethet. Segít szebbé tenni a bőrt és erősíti az immunrendszert.
Miben található meg? Sok van belőle a répában, az édesburgonyában, a narancsban, a sütőtökben és a spenótban.

MINDENT A CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSÖKRŐL

B-vitamin
Miért van rá szükségünk? A B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-,B8-, B9- és B12-vitamin együttese a B-vitamin, ez a vitaminkomplex pedig sok mindenért felelős. Segít például fenntartani az idegek egészségét, támogatja az emésztést, megszünteti a fáradékonyságot, összességében pedig hozzájárul a jó közérzethez.
Miben található meg? A húsok, a halak és a tejtermékek sok B-vitamint tartalmaznak.

C-vitamin
Miért van rá szükségünk? A C-vitamin, másnéven aszkorbinsav védelmi szerepet tölt be a szervezetben. Antioxidáns hatásának köszönhetően megvédi a sejteket a szabad gyököktől, továbbá sérülések után segíti a gyorsabb sebgyógyulást, a csontok forrását, illetve az izmok regenerálódását.
Miben található meg? Rengeteg van a citrusfélékben, a bogyós gyümölcsökben és a paradicsomban is.

D-vitamin
Miért van rá szükségünk? A D-vitamint a szervezet magától állítja elő, éppen ezért hormonnak tekinthető. Fény hatására képződik a bőrben, feladata a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása, de a csontok egészségéért is felel.
Miben található meg? A halak, a margarin és a tej is remek forrása a D-vitaminnak, és persze a napfény!

FONTOS TÉLI VITAMINOK GYEREKEKNEK

E-vitamin
Miért van rá szükségünk? Az E-vitamin egy alapvető antioxidáns, amely segít leküzdeni a stresszt, növeli koncentrációs képességünket, erősíti immunrendszerünket, valamint védi a bőrt a korai öregedéstől.
Miben található meg? A különböző magvak (például napraforgómag, mandula, dió), olajok (napraforgóolaj, tökmagolaj, olívaolaj), illetve a hüvelyesek jelentős mennyiségű A-vitamint tartalmaznak.

K-vitamin
Miért van rá szükségünk? A K-vitaminnak két természetes formája ismert, a K1-, illetve a K2-. A vér alvadási képességét befolyásolja, de a csontképző folyamatokhoz is elengedhetetlen. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik.
Miben található meg? A sötétzöld levelű zöldségek (például kelbimbó, kelkáposzta, brokkoli) nagy dózisban tartalmaznak K-vitamint, de az érlelt sajtokban is jelentős mennyiségben megtalálható.