Active Beauty
Miért imádjuk az avokádót?

Csupazöld superfood

Miért imádjuk az avokádót?

Az avokádóról sokáig az a tévhit keringett, hogy magas zsírtartalma miatt igencsak hizlal. Ma már azonban tudjuk, hogy ez a zöld gyümölcs is egy superfood.

Az avokádó az egyik legnépszerűbb superfood, amit sokan előszeretettel fogyasztanak akár a pirítósra kenve, akár mártogatósként elkészítve. Ez a gyümölcs azonban nemcsak az ízének köszönheti hírnevét, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásának is. Hogy melyek ezek? Máris soroljuk.

Hizlal?
Néhány éve még nem ajánlották azoknak az avokádót azoknak, akik éppen fogyókúráztak. Ma már azonban bizonyított tény, hogy a magas zsírtartalmú élelmiszerek sokkal inkább segítenek a testsúly csökkentésében, ugyanis tovább eltelítenek, illetve enyhítenek az éhségérzeten.

Márpedig éppen ilyen az avokádó is, amelyben nem csupán rengeteg egészséges telítetlen zsír megtalálható, hanem sok A-, D-, E- és K-vitamin, karotinoidok, biotin, folsav és kalcium is. Ezen felül számos létfontosságú aminosavat is tartalmaz.

Az avokádó pozitív élettani hatásai

Pozitív hatással van a koleszterinszintre
Az olajbogyóhoz hasonlóan 100 gramm avokádó – pontosabban ennyi gyümölcshús – 22 százalékban egészséges zsírokból áll. Egy 2015-ös kutatás arra a megállapításra jutott, hogy ha naponta megeszel egy avokádót, akkor jelentősen tudod csökkenteni az LDL-koleszterin szintedet, míg a jó koleszterin, a HDL szintjét növelni. Ennek köszönhetően csökken a szívbetegségek kialakulásának rizikója.

Szép bőr
A bőröregedés egyik fő okozója az UV-sugárzás. Az avokádóban található karotinoidok azonban épp ez ellen nyújtanak védelmet. Természetesen a benne található rengeteg E-vitamin is segít a szabadgyökök legyőzésében, sőt mi több, a kollagéntermelést is serkenti. A biotinnak hála pedig szebb lesz a körmöd és a hajad.

Jótékony hatással van a szemekre
Az avokádóban megtalálható lutein, likopin és zeaxanthin (karotinoidok) természetes színanyagok, melyek részt vesznek a látásban. Főleg a lutein az, ami megelőzheti a korral járó szembetegségek kialakulását.

Segíti az emésztést
Egy negyed avokádóban pedig annyi rost van, hogy le tudod vele fedni a szükséges napi rostmennyiséget. Az alapos rágás következtében a rostok feldagadnak a gyomorban, ezáltal teltségérzet jelentkezik, aminek következtében kevesebbet fogsz enni.

Ígéretes hatóanyag: avokatin B
Egy kanadai egyetem kutatói 2015-ben egy olyan anyagot találtak az avokádóban, ami rendkívül ígéretes a leukémia kezelésénél. A kísérletek során az avokatin B elpusztította a leukémia őssejteket, az egészséges sejtekben azonban nem tett kárt.