Active Beauty
Hulahoppozás: 5 tipp, hogyan kell helyesen forgatni a csípőt

Hulahopp fitnesz

Hulahoppozás: 5 tipp, hogyan kell helyesen forgatni a csípőt

Meg lehet tanulni hulahoppozni? Természetesen! Azonban tudnod kell, hogy milyen hulahopp-karikára van szükséged, és milyen lépések vezetnek el a sikerig. Ezek tudatában fogod csak teljes mértékben élvezni az edzést.

Ezért kell most megtanulnod hulahoppozni

A hulahopp edzés az összes izomcsoportot igénybe veszi, így remek választás, ha az egész testedet át szeretnéd mozgatni. Ezen kívül az alábbi előnyei vannak:

  • A hulahopp megerősíti a hátizomzatot, továbbá remek kikapcsolódási lehetőség.
  • A hasizmokat is megdolgoztatja, aminek köszönhetően vékonyabb lesz a tested középső része, továbbá a testtartást is javítja. Sőt mi több, a hulahopp még a fogyásban is segíthet.
  • A medencédet is tökéletesen edzi.
  • A tánchoz hasonlóan a hulahoppozás is endorfint szabadít fel, ezáltal javítja a hangulatodat, és segít a tested elfogadásában.

Ez minden bizonnyal elegendő ok a hulahoppozás elsajátítására. Az alábbi öt tippel pedig könnyedén fog menni:

Hulahopp kezdőknek: 5 tipp

1. tipp: Vásárold meg a megfelelő hulahopp-karikát

A pincében találtál egy régi hulahopp karikát, vagy vettél egyet egy hipermarket gyerekosztályán? Ha az egyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor tudnod kell, hogy igencsak megnehezíted a saját dolgodat. Annak érdekében, hogy könnyű legyen a kezdés, és gyorsan megtanulj hulahoppozni, mindenféleképp szükséged lesz egy jó hulahopp karikára. Már számos olyan fajta létezik, amit kifejezetten sportolás céljából, azaz hulahopp edzésekre fejlesztettek ki. Óriási a választék: a karikák nem csupán színben különböznek, méretben, súlyban és formában is. De vajon melyik hulahopp karika a megfelelő számodra?

Lehetőleg nagy karikával kezdd

Ezt a trendsportot úgy tudod a legjobban elsajátítani, ha egy olyan hulahopp karikával kezded az edzést, aminek nagy az átmérője. Segítség ehhez: ha magad mellé teszed a hulahopp karikát, akkor az érjen kb. a derekadig. Egy kezdőt nagy kihívás elé állít egy túl kicsi karika: minél kisebb, annál jobban kell forgatnod. Egy nagyobb hulahopp karika ellenben előnyödre válik a gyakorlások során, ugyanis percenként kevesebb körzésre van szükség. Mindössze annak megy jól a hulahoppozás kicsi karikával, aki már nagyon gyakorlott.

Válassz inkább egy nehéz karikát

Könnyű karika, könnyű edzés? Tévhit. Azokkal a karikákkal, melyek nehezebbek, sokkal előbb érsz el sikereket. Ennek magyarázata, hogy a karika súlya segíti annak forgatását, így a kezdők is könnyebben megtanulják a hulahoppozást. Aki már gyakorlottabb, az edzés során váltogathatja az eltérő súlyú eszközöket.

A türelmetlenek számára létezik egy alternatív karika

Nagyon nehezedre esik a hulahoppozás, és egyszerűen nem érzel rá, de mindenáron szeretnéd kiélvezni a hulahoppozás jótékony hatásait? Akkor van egy jó hírünk: már olyan hulahopp karikát is lehet kapni, ami illeszkedik a derékhoz, azaz nem áll fenn annak a veszélye, hogy állandóan a földre zuhan. A karikára egy súly van rögzítve, amit forgatnod kell. Ennek köszönhetően Te is megtapasztalhatod a hulahoppozás előnyeit, azonban nem kell közben bosszankodnod.

2. tipp: Kérd szakértő segítségét

Elli Hoop, hulahopp edző, a „Huller dich frei!” című könyvében remek tippeket ad kezdőknek, melyeknek hála az alapoktól kezdve sajátíthatod el ezt a sportot. Az 5 lépéses útmutató különösen hasznos.


Könyvajánló:


Huller dich frei!
Elli Hoop
Kiadó: Topp

Elli Hooppal a Youtube-on is elsajátíthatod a hulahoppozást:

3. tipp: Tanulj meg hulahoppozni egy tanfolyamon

Számos hulahopp edzés közül válogathatsz. Ezeken hasonló érdeklődésű emberekkel együtt tanulhatod meg a helyes technikát. További előnyük, hogy jelen van egy hulahopp edző is, aki válaszolni tud a kérdéseidre, illetve ki tudja javítani az esetleges hibákat. Ezen kívül sokakra motiválóbban hatnak a csoportos edzések, mint az, hogy otthon tornázzanak egy Youtube videót nézve. Továbbá: a hulahoppozást bármilyen életkorban elsajátíthatod, sőt mi több, ez a sport az idősebb generáció számára is számos jótékony hatással bír. Erősíti a hátizomzatot, fejleszti az egyensúlyérzéket, és serkenti a vérkeringést. A hulahopp alapvetően egy olyan sport, amely sokaknak jó választás, a túlsúlyosokat és a gyerekeket is beleértve.

4. tipp: Így gyakorold a hulahoppozást

Ehhez a sporthoz türelemre és kitartásra van szükség, ugyanis eltart egy ideig, amíg tényleg ráérzel. A legjobb, ha a naptáradban bejelölsz pontos időpontokat, amikor csak a hulahoppozással foglalkozol. Érdemes sokszor, rövid ideig gyakorolni, így garantált a siker. Az edzések során figyelj a testedre, és soha ne vidd túlzásba. Ha időközben úgy érzed, hogy már túl sok, akkor egyszerűen tarts szünetet, és csak akkor folytasd, amikor ismét fitt vagy.

5. tipp: A szórakozásra fektesd a hangsúlyt

Annak érdekében, hogy tényleg szórakoztató legyen a hulahopp edzés, kitartónak kell lenned, illetve az alábbiakra ajánlott figyelned:

  • Hulahoppozz a legjobb barátnőddel vagy a gyerekekkel.
  • Állíts össze egy lejátszási listát a kedvenc dalaiddal. A zenének hála sokkal jobban fog menni az edzés.
  • Vegyél magadnak egy menő szettet a kedvenc színedben (lehetőleg egy testhezálló edzőruhát, hogy a karika a testedhez tudjon érni), így még motiváltabb leszel.