Nem mindenki szed szívesen fogamzásgátló tablettát – és hosszútávon az óvszeres védekezés is nyűggé válhat. A régi és új femtech fejlesztések többek között ilyen problémákat hivatottak megoldani. Cikkünkben áttekintjük, miként optimalizálható a hormonmentes fogamzásgátlás digitális eszközök vagy applikációk segítségével.

Mennyire biztonságos a hormonmentes fogamzásgátlás ezen módszere?

A cikluskövető szenzorok alkalmazását azon pároknak ajánljuk, akik stabil kapcsolatban élnek, és akiknél nem okoz nagy gondot, ha esetleg becsúszik a baba. Az alábbiakban bemutatott ciklusfigyelő eszközök a fogamzásgátló módszerek hatékonyságát mutató pearl indexe (metódustól függően) 2-5, ami azt jelenti, hogy 100 nőből 2-5 esik teherbe a módszert alkalmazva. Tehát nem egy 100%-osan biztonságos és hatékony módszerről van szó. Ezenkívül ezek az eszközök szabályos menstruációs ciklus esetén nyújtanak hatékony védelmet a teherbeesés ellen, szabálytalan ciklus esetén kevésbé megbízhatóak.

Vigyázat: A ciklusfigyelő használata nem véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen, ezek terjedésének elkerülése végett óvszert tanácsos használni.

Kinek ajánlott a ciklusfigyelő szenzor használata?

Ha lelkiismeretes és türelmes vagy, valamint szabályos ciklussal rendelkezel, akkor a cikluskövető szenzort neked találták ki. Amiről viszont nem szabad megfeledkezned: némi idő- és energiaráfordítást igényel a dolog, mert adott időpontokban (általában reggelente) méréseket kell elvégzened ahhoz, hogy az eszköz meg tudja határozni, hogy épp a ciklusod mely fázisában jársz. Tehát a spontán reggeli szex túlságosan kockázatos lehet, ha nem szeretnétek babát.

Hormonmentes fogamzásgátlás kilégzési szén-dioxid méréssel

Új femtech-vívmány: az egy osztrák startup által kifejlesztett Breath ilo ciklusfigyelő segít megállapítani, hogy mely napokon vagyunk termékenyek. A készülék megméri a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalmát, és ebből kalkulál. Ugyanis a kilélegzett levegő CO2-tartalma következtetni enged az aktuális hormonális státuszra. Applikációval kombinálva a ciklusfigyelő gyermekvágy esetén is segíthet a termékeny napok meghatározásában, valamint akkor is, ha ciklusalapú edzést végzünk.

Pearl-Index: kb. 5, ami azt jelenti, hogy 100-ból 5 nő esik teherbe a módszert alkalmazva.