Active Beauty
Hormonjóga: újra egyensúlyban

Női egészség

Hormonjóga: újra egyensúlyban

Sok nő sok mindent megtenne azért, hogy ne keserítsék meg az életét a változókori panaszok, a rendszeresen visszatérő menstruációs fájdalmak és a ciklushoz kapcsolódó hangulati ingadozások, mondja Dinah Rodrigues. A Sao Paolo-i pszichológust a hormonjóga módszerének kifejlesztőjeként tartják számon. Dinah Rodrigues különböző módszerek ötvözésével dolgozta ki a hormonjóga egyedülálló terápiás gyakorlatsorozatát. Ezzel a nőknek kíván segíteni a hormonháztartásuk szabályozásában, amely révén kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá válhatnak.

Mi az a hormonjóga?

A hormonjóga a hagyományos indiai hatha-jóga, a kundalini-jóga és a buddhista meditációs technikák speciális keveréke, amelynek segítségével a petefészkek, a pajzsmirigy és a mellékvesék működése stimulálható, és fokozható a hormonok termelődése. A hormonjóga rendszeres gyakorlása segít a változókori panaszok, valamint a menstruációs fájdalmak enyhítésében; ráadásul a meddőség is kezelhető vele. A hormonjóga tehát a hormonrendszer kiegyensúlyozásának természetes módszere. Egy dinamikus gyakorlási rendszer, amit Dinah Rodrigues dolgozott ki több mint 20 évvel ezelőtt, és osztott meg olvasóival „Hormonyoga” c. bestsellerében. A könyv nők millióinak segített már megtalálni az énazonos és effektív utat krónikus panaszaik leküzdéséhez.

Kinek ajánlott hormonjóga gyakorlatokat végeznie?

Dinah Rodrigues a hormonjóga módszerét a saját változókori évei alatt fejlesztette ki. Ennek megfelelően a gyakorlatok rendszeres végzésének célja a női hormonok termelődésének fokozása, és ezzel számos változókori kellemetlenség megelőzése. A menopauza kezdetén ugyanis jelentősen lecsökken a női szervezetben az ösztrogén és a progeszgteron szintje. A hormonszint csökkenése különböző súlyosságú tüneteket vált ki. A leggyakoribbak a hangulatingadozás, a fejfájás, a hőhullámok és az alvászavarok. Viszont a fiatalabb hölgyek is küzdenek különböző hormonális eredetű problémákkal, például menstruációs zavarokkal. Ezeket is általában a hormonháztartás egyensúlyának felborulása okozza, így ezekben az esetekben is segíthet a hormonjóga. És ugyan a gyakorlatok jelentősen különböznek a klasszikus hatha-jógából ismertektől, egyszerűen kivitelezhetők, és mindenféle előismeret nélkül végezhetők.

Hogy működik a hormonjóga?

A hormonjóga több jógastílus ötvözéséből született. Dinah Rodrigues technikáját a hormontermelő szervek és mirigyek masszázsának nevezi. A különböző légzéstechnikák alkalmazása és a testünkben áramló energiák, az úgynevezett prána tudatos irányítása által aktiválódik a hormonháztartás, és így egyensúlyban tudja tartani önmagát. Az ászanák és a légzéstechnikák kombinációja stimulálja a hormontermelő mirigyeket, valamint új energiákat szabadít fel, amik a vizualizációs gyakorlatok segítségével a test azon pontjaira irányíthatók, ahol szükség van rájuk. A hormonjógának a lazító technikák is fontos elemei. A női hormonháztartásra különösen rossz hatást gyakorol a stressz, többek között a progeszteron és az ösztrogén hormonok termelődését is akadályozza. A stressz hatékonyan csökkenthető meditációs és relaxációs technikák alkalmazásával.

Hogy segít a hormonjóga a változókor átvészelésében?

A változókor a nők életének egy kihívásokkal teli időszaka. A termékeny életszakasztól való búcsúzás lelkileg is megterhelő lehet, amit csak nehezít az, hogy a legtöbbeknek kellemetlen fizikai tünetekkel is szembe kell nézniük ezekben az években. Ebben az időszakban sok nő küzd hőhullámokkal vagy alvászavarral, ami jól kezelhető a jógagyakorlatokkal. A nők már több mint 20 éve profitálnak a hormonjóga női szervezetre gyakorolt pozitív hatásaiból. Fontos, hogy fokozatosan szoktassuk a testünket ehhez a fajta mozgáshoz, lelkileg is hangolódjunk rá, és figyeljük, milyen hatást tapasztalunk magunkon.