Active Beauty
Fenntartható gardrób 5 lépésben

Örök körforgásban

Fenntartható gardrób 5 lépésben

A fenntarthatóság életünk számos területén egyre nagyobb szerepet kap. Ez alól ma már a ruhatárunk sem lehet kivétel.

Fenntartható módon öltözködni ma már igenis divatos! A ruha- és lábbeliipar és a fast fashion márkák (azaz a rövid élettartamúra tervezett, ezért silány minőségben piacra dobott kollekciók gyártói) ugyanis elképesztő nyomást helyeznek a környezetre, amiért cserébe busás haszonban részesülnek. A divatiparra viszont a legnagyobb nyomást mi, a fogyasztók gyakorolhatjuk, méghozzá úgy, ha döntéseinkkel drasztikus változásra bírjuk rá őket. Milyen döntésekkel? Azokkal, amelyeknek hála a gardróbunk a fenntarthatóság jegyében állítjuk össze. Ha ugyanis megnöveljük a keresletet a „zöld” divat iránt, idővel a kínálatnak is ehhez kell igazodni.

Mutatjuk, hogyan lehet a te ruhásszekrényed is lépésről lépésre „zöldebb”.

1. Mennyiség helyett minőség

Az évek során rengeteg ruhát gyűjtöttél össze, mégis azt érzed sokszor, hogy nincs mit felvenned? Ennek oka, hogy változik az ízlésed, továbbá a rengeteg reklámnak és az örökké változó divatnak hála úgy érzed, az új mindig jobb is. Ebből az ördögi körből kell kitörnöd! Hogyan? A válasz egyszerű: a mennyiség helyett a minőségre fókuszálj!
Mielőtt megvennél egy újabb ruhadarabot, kérdezd meg magadtól, hogy az tényleg illik-e hozzád és a stílusodhoz, és csak azokat vásárold meg, amiket biztosan sokáig fogsz hordani. Ha pedig ez a célod, akkor érdemes minőségibb darabokba fektetned, hiszen azok nem mennek tönkre két mosás után.

2. Fast fashion helyett tartósság

A fast fashion márkák termékeiről fontos tudnod, hogy zömében silány anyagokból készülnek – szándékosan. Hiszen a cél, hogy hamar elhasználódjon, és újat kelljen vásárolnod helyette. Épp ezért: ha csak teheted, kerüld ezeket a boltokat. Ezen kívül minden esetben szánj időt a vásárlásra, vizsgáld meg az anyagösszetételt, és nézz utána az adott márkának, hogy mennyire figyel a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra.
A fast fashion boltok helyett járj inkább second hand boltokba vagy ruhacserékre. De még csak ki sem kell mozdulnod otthonról. Hívd át a barátnőidet, és egymás közt cserélgessétek a ruháitokat. Ne felejtsd el, hogy ami az egyiknek már unalmas, az a másiknak kincs.

3. Párosítás mindenekfelett

A kísérletezés mindig izgalmas és szórakoztató, épp ezért érdemes a különböző ruhadarabok párosításánál is merészebbnek lenned. Dolgozz a stílusodon, és kombinálj egy régi darabot egy újjal, játssz a színekkel és stílusokkal. Ezáltal olyan ruhákba is ismét beleszerethetsz, amik már évek óta a szekrényed mélyén lapulnak.

4. Csere helyett megfelelő ápolás

Ha sokáig szeretnél hordani egy ruhát, akkor azt óvnod kell. Szín szerint moss, azaz ne tedd a feketét vagy a pirosat a fehérhez. A lehető legalacsonyabb hőfokon indítsd el a mosógépet, a farmereket mindig fordítsd ki, a szárítót pedig csak akkor használd, amikor nagyon muszáj. Ha pedig valami megkopott, próbáld meg előbb megjavítani. Ott van például a batikolás technikája.

5. Ne dobj ki semmit!

Tudtad, hogy a világon a ruhák mindössze 1 százalékát hasznosítják újra? Ez ellen máris sokat tehetsz, ha te nem hagysz veszni semmi. Ha meg szeretnél válni a ruháidtól, akkor azokat ne kidobd, hanem adományozd vagy ajándékozd el.