Active Beauty
Karácsony a nagyszülők nélkül: így tudod ezt a legjobban tisztázni egy szakértő szerint

Családi kérdés

Karácsony a nagyszülők nélkül: így tudod ezt a legjobban tisztázni egy szakértő szerint

Sokak számára a karácsony az egyik legfontosabb családi ünnep. A család összegyűlik, és kellemes, harmonikus napokat és órákat tölt el együtt. Mi történik azonban akkor, ha az ünnepek próbára teszik a szűkebb kört, mert mindenkinek más elképzelése van a karácsony megünnepléséről? Te például nagyszülők nélkül szeretnél ünnepelni? Szakértőnk tanácsot ad, hogyan tudod fenntartani a békét egy jó beszélgetéssel.

Szakértő családi kérdéseknél:

Sandra Teml-Wall pedagógus, pszichológiai tanácsadó, párkapcsolati coach, továbbá szülő- és családi tanácsadó. Az „Ent-Eltert Euch! Wie wir die emotionale Abhängigkeit von unseren Eltern überwinden und endlich uns selbst leben“ (Szabadulj meg a szülőktől! Hogyan tudjuk elérni, hogy érzelmileg ne függjünk a szüleinktől, és végre úgy éljünk, ahogy szeretnénk – szerk.) című könyve szeptemberben jelent meg. Kérésünkre olyan családi kérdéseket válaszolt meg, melyek azzal foglalkoznak, hogy mit kell tenned, ha nagyszülők nélkül szeretnél ünnepelni.

A nagyszülők elvárják, hogy karácsony estéjét velük töltsük. A férjem és én azonban sokkal inkább egyedül lennénk a gyerekekkel. Hogyan tudjuk azt kíméletesen tudatni a nagyszülőkkel, hogy nélkülük szeretnénk ünnepelni?

1. Mondd el a kívánságodat, miszerint nagyszülők nélkül szeretnél ünnepelni

Ha mindennél jobban vágysz arra, hogy a karácsonyt a pároddal és a gyerekeiddel töltsd, akkor ezt mondd el. Tudasd a nagyszülőkkel, hogy az ünnep első estéjén otthon szeretnél maradni.

2. Ne nyomd el az érzéseidet

Nagyszülők számára az unokák jelenetik a legnagyobb boldogságot. Épp ezért teljesen logikus, hogy az ilyen ünnepeken velük szeretnének lenni, és csalódottak, ha nincsenek meghívva. Ezeket az érzéseket vedd tudomásul, de ne hagyd magad megzsarolni. A látogatást pár nap múlva is be lehet pótolni.

3. Tarts ki a döntésed mellett

Ha egyszer már elmondtad a kívánságodat, akkor tarts ki a döntésed mellett. A tiszta kommunikáció mindkét fél helyzetét megkönnyíti.

4. Karácsony nagyszülők nélkül: ajánlj fel valamilyen alternatívát

Az, hogy december 24-én nem a nagyszülőkkel ünnepeltek, még nem azt jelenti, hogy nagymama és nagypapa egyáltalán nem fogja látni szeretett unokáit a karácsonyi szünetben. Látogassatok el hozzájuk egy másik napon, és ez szintén legyen különleges. Lehet, hogy még készítetek pár süteményt a nagymamával, vagy elmentek egy kellemes sétára az erdőbe a nagypapával.

Ezt javasolja a szakértő:

A csalódások az érzelmileg jelentős kapcsolatok velejárói. Egy okos ember egyszer ezt mondta: „Valaki kímélése azt jelenti, hogy megfosztod az önállóságától!” Vedd komolyan a szüleidet, és felnőttként tekints rájuk, akik tudják kezelni a csalódásokat. Számolj azzal, hogy nem fognak ujjongani és valószínűleg olyan eszközökkel fognak próbálkozni, mint a zsarolás, a fenyegetés és a csábítás. Küzdeni fognak az akaratukért. Rajtad múlik, hogy erős maradj, és ne változtasd meg a döntésed.

Könyvtipp:

Szabadulj meg a szülőktől!
Sandra Teml, Martin Wall
Kiadó: GU