Active Beauty
Állandóan édesség a gyerekeknek: így állítsd le vita nélkül a nagyszülőket
Szöveg: Birgit Brieber

Család

Állandóan édesség a gyerekeknek: így állítsd le vita nélkül a nagyszülőket

A szülőknek nehéz dolguk van: a legjobbat szeretnék gyereküknek, de mindig következetesnek kell lenniük. Ellenben a nagyszülőkkel, akik többet engednek meg a gyerekeknek, és sokszor édességet adnak nekik, annak ellenére, hogy anya és apa kifejezetten megtiltotta ezt. Annak érdekében, hogy ebből ne legyen családi veszekedés, beszélni kell a másik féllel, és bíznod kell abban, hogy a gyerekeid tudatában vannak a határaiknak, még akkor is, amikor nincs a közelben egyik szülő sem.

Szakértőnk családi kérdésekben:

Sandra Teml-Wall pedagógus, pszichológiai tanácsadó, párkapcsolati coach, továbbá szülő- és családi tanácsadó. Az „Ent-Eltert Euch! Wie wir die emotionale Abhängigkeit von unseren Eltern überwinden und endlich uns selbst leben“ (Szabadulj meg a szülőktől! Hogyan tudjuk elérni, hogy érzelmileg ne függjünk a szüleinktől, és végre úgy éljünk, ahogy szeretnénk – szerk.) című könyve szeptemberben jelent meg. Kérésünkre olyan családi kérdéseket válaszolt meg, melyek azzal foglalkoznak, hogy mit kell tenned, ha nagyszülők nélkül szeretnél ünnepelni.

Nagyon figyelünk arra, hogy a gyerekeink ne egyenek túl sok édességet. A nagyszülők ennek ellenére egyfolytában csokoládét és kekszet adnak nekik. Ez engem nagyon bosszant, hiszen ezáltal aláássák a tekintélyünket. Mit tehetünk ez ellen, méghozzá anélkül, hogy családi veszekedés alakulna ki a gyerekek édességfogyasztása miatt?

1. szabály: Édesség a gyerekeknek: szabj világos határokat

Az édesség teljes mértékű tiltása irreális, és gyakorlatilag teljesen lehetetlen a kivitelezése. Sokkal jobban jársz, ha engedélyezett nassolnivalókat veszel, és ezeket egyezteted a nagyszülőkkel is. Ők csak örömet szeretnének szerezni a gyerekeknek, és a legtöbb esetben nem titeket akarnak bosszantani.

2. szabály: Édesség a gyerekeknek: szabd meg az időpontokat

Az természetesen nem egészséges, ha egész nap nassolnak a kicsik, továbbá az sem, ha ez megszokássá válik. Ha ebéd után engedélyezett egy desszert elfogyasztása, akkor a többi édesség már nem is lesz annyira érdekes.

3. szabály: Édesség a gyerekeknek: Néha légy engedékenyebb

Hosszú távon nem túl élvezetes egyfolytában nemet mondani. Néha legyél engedékenyebb, hiszen vannak olyan napok is, amikor úgysem esznek édességet a gyerekek.
Tipp: a dm online shopján számos gyerekeknek való nassolnivalót találsz.

Ezt javasolja a szakértő:

Ha tényleg a tekintély a központi kérdés, akkor át kell gondolnod, hogy a gyereked megtanuljon-e bánni más szabályrendszerekkel, és elfogadjon-e különböző tekintélyszemélyeket. Ez a képesség azonban függ a gyerek életkorától. Legkésőbb iskoláskorban tudnia kell egy gyereknek, hogy más szabályok vannak otthon, illetve a nagyszülőknél. Ez pedig nem azt jelenti, hogy a különböző szabályok aláássák az egyik vagy a másik fél tekintélyét. Ha azonban az a baj, hogy a gyereked alapvetően sok édességet eszik, akkor a nassolást teljes mértékben meg is tilthatod. Végezetül mindig a szabályok számítanak!


Könyvajánló:

Szabadulj meg a szülőktől!
Sandra Teml, Martin Wall
Kiadó: GU