Active Beauty
Helyes táplálkozás a szoptatás alatt: védőnői tippek

Jó étvágyat!

Helyes táplálkozás a szoptatás alatt: védőnői tippek

Főleg a kezdő anyukák, akik most szerzik első tapasztalataikat a szoptatással kapcsolatban, gyakran elbizonytalanodnak az étkezést illetően. Az élelmiszerek befolyásolják az anyatej minőségét? Milyen ételek jók a kisbabámnak, és melyek árthatnak neki? Mik azok a tejserkentő golyók? Christina Kulle védőnő és szoptatási tanácsadó megválaszolja a legfontosabb kérdéseket a szoptatás alatti táplálkozással kapcsolatban, továbbá lerántja a leplet három mítoszról.

Christina Kulle a klagenfurti Klinikum vezető védőnője, illetve az Osztrák Szülésznők Egyesületének vezetője. Az ACTIVE BEAUTY számára több, szoptatással és táplálkozással kapcsolatos kérdést válaszolt meg.

Az édesanya táplálkozása befolyással van az anyatej minőségére?

Természetesen, hiszen az elfogyasztott élelmiszerek egy nagyon csekély része bejut az anyatejbe. A gyerekekre már a várandósság alatt is hatással vannak az anyuka által bevitt ételek. Ugyanez igaz a szoptatásra is.

Mennyi ideig tart, amíg az étel átjut az anyatejbe?

Általánosságban három-négy óra. Vannak azonban olyan élelmiszerek, mint például a gyümölcslevek, melyek gyorsabban jutnak át az anyatejbe.

Szoptató anyukaként mit szabad enni?

Mindent, ami ízlik. Ennek ellenére azért ajánlott az olyan élelmiszereket kerülni, melyektől tapasztaltál már magadon puffadást vagy másfajta kellemetlenségeket. De nincs olyan, ami eleve tiltott lenne.

Mi tilos a szoptatás során?

Az alkohol, a nikotin és a kábítószerek tilosak! A sokat emlegetett „kis korty bor”, ami bizonyára nem fog ártani, sem engedett. Már az a kevés is túl sok!

Vannak olyan élelmiszerek, melyek serkentik a tejtermelést?

A gríz, a rizs, a burgonyából készült termékek, az árpa, a zab és a maláta pozitív hatással vannak a tejtermelésre. A malátát gyakran étrendkiegészítőként is szokták fogyasztani.

Mely élelmiszereknek van tejapasztó hatásuk?

A borsmenta és a zsálya köztudottan tejapasztó hatásúak. Ezeket szokták az elválasztás vagy a tejtermelés csökkentésére használni.

Igaz, hogy a kisbaba felpörög, ha az édesanya túl sok cukrot eszik?

Az én információim és tapasztalataim alapján a cukorfogyasztás nincs jó hatással az anyuka szervezetére. Lassú leszel tőle, a bélrendszer nem dolgozik megfelelően, és a bőr állapota is romlik a túl sok cukortól.

Milyen vitaminokra van szükségük a szoptató anyukáknak?

B12-vitamin, D-vitamin, kalcium, Omega-3 zsírsavak és folsav – ezeket ajánlott lehet pótolni. Egy részüket természetesen élelmiszerekkel is bejuttatod ugyan, de a legtöbb esetben nem elegendő mennyiségben.

Mik azok a tejserkentő golyók?

Ezek a kicsi ehető golyók a legtöbb esetben zabpehelyből, mogyoróból, lenmagból vagy mézből készülnek. Rengeteg rosttal, egészséges szénhidráttal, esszenciális zsírsavakkal látják el a szervezetet, továbbá remek energiaforrások a szoptatás során.


A szoptatásról számos tévhit kering, a szoptatási tanácsadó Christina Kulle lerántja a leplet a három legelterjedtebbről:

1. tévhit: A szoptatás során az édesanyák nem ehetnek csokoládét és paradicsomot

Ezek mind olyan élelmiszerek, melyekben sok a hisztamin, de ez önmagában nem jelent semmi rosszat. Bizonyos nők érzékenyen reagálnak rá, míg mások nem. Ugyanez igaz a hagymára is. Egyes anyukáknak hasmenésük lesz tőle – ami az anyatejjel szoptatott kisbabánál puffadásként jelentkezhet. Alapvetően minden élelmiszert lehet fogyasztani, természetesen csak normális mennyiségekben. Egy egész tábla csokoládé azonban nem egy normál mennyiség, illetve egy egész edény paradicsomsaláta sem. Ennek sokkal inkább egy adag felel meg, de azt sem ajánlott minden egyes nap fogyasztani, hiszen fontos a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.

2. tévhit: A kisgyerek később ugyanazokat az élelmiszereket fogja szívesen enni, amiket az édesanya fogyasztott a várandósság és szoptatás során

Némileg ez hatással van a gyermekre, de ez nem jelenti azt, hogy a kisgyerek szívesen fog salátát enni, ha az anyuka szereti. Ugyanez érvényes az élelmiszerekre való érzékenységnél is: attól még, hogy az édesanya allergiás a mogyoróra, a gyerek nem lesz automatikusan az.

3. tévhit: Ha az anyukák a szoptatás alatt keveset esznek, akkor romlik az anyatej minősége

A szoptatás alatt magasabb a kalóriaszükséglet, ez igaz. Bizonyos élelmiszerekkel támogathatod a tejtermelést, az anyatej minőségét és annak tápértékét (például tejserkentő golyókkal). A szoptató anyukák étkezzenek kiegyensúlyozottan és egészségesen.


Az alábbi termékeket keresd a dm Online Shop-ban: