Active Beauty
Mit sportolhatunk szoptatás alatt?

Ne féljünk megmozdulni!

Mit sportolhatunk szoptatás alatt?

Egy újszülött érkezése természetes módon felforgatja életünk szinte minden területét, és az egyre több és több kompromisszum mellett rengeteg életmódbeli változtatást is megkíván tőlünk. De nem kell, hogy sportolás és a testmozgás is a lemondások listájára kerüljön. A tévhitekkel ellentétben ugyanis a szoptatás alatti testmozgás nem okoz sem minőségi, sem mennyiségi romlást az anyatejben.

Mit sportolhatunk szoptatás alatt?

Az, hogy milyen mozgást választunk magunknak, csak rajtunk múlik, hiszen ha már szoptatás alatt is sportolnánk, az azt feltételezi, hogy előtte is szívesen edzettünk. Általánosságban azonban – főleg a kezdeti időben – ajánlatos elkerülni a sok ugrálással, a nagyon intenzív mozgással és nagyobb elesési vagy sebesülési kockázattal járó mozgásformákat. A sok ugrálás egyértelműen a tejtől megdagadt, súlyosabbá vált emlőkben okozhat fájdalmakat a friss anyuka számára, így például a futást, a labdás játékokat vagy a küzdősportokat érdemes ilyenkor inkább félretenni.

Az úszással csak akkor lehet probléma, ha a mellbimbó kisebesedett. Ilyenkor inkább kerüljük a medencét. Ha vizes közeg mellett döntünk, figyeljünk oda, hogy sportolás után alaposan mosakodjunk meg, mivel a klóros víz illata zavarhatja a kicsit, ugyanúgy, ahogy a túl sok dezodor vagy az úszás után használt testápolóé is, így ezeket mértékkel használjuk, a mellek területét elkerülve.

JÁTÉKOS MOZGÁS GYEREKEKNEK

Általában véve elmondható, hogy a szoptatós anyukák számára legjobban ajánlott sportok között van az aerobic, a spinning, a kerékpározás, a gyaloglás, kirándulás, a jóga, a pilates, a gerinctorna és a hastánc vagy latin táncok.

Milyen mértékben?

A szüléstől megterhelt szervezetet mindenképpen csak fokozatosan szabad hozzászoktatni a mozgáshoz, az első hetekben inkább még a felépülésre és a pihenésre érdemes koncentrálni. Napi egy-két séta a babával persze ilyenkor sem árthat, és a picinek is jót tesz a friss levegő.

A sétákkal újra mozgáshoz szoktatott test – ha szülés előtt is rendszeresen sportoltunk – körülbelül másfél-két hónap után áll majd készen arra, hogy újra belefogjunk szeretett mozgásformánkba. Azonban ekkor is fontos, hogy fokozatosan érjük el a vágyott mértéket, az első alkalmaknál mindenképpen hagyjuk abba a sportolást, amikor már túl megerőltetőnek érezzük. A legjobb, ha a napi 5-10 perc aktivitással kezdünk.

MIÉRT FONTOS A NYÚJTÁS?

Edzés előtt jó ötlet megszoptatni a kisbabát, hogy a mellek minél üresebbek legyenek, de még így se ódzkodjunk beruházni egy komolyabb sportmelltartóra. Szoptatás alatt megemelkedik a szervezet folyadékszükséglete, így kiemelkedően figyeljünk oda rá, hogy nap közben és edzés közben is sokszor igyunk. A testmozgás után mindenképpen zuhanyozzunk le, mert az izzadság sós íze zavarhatja babánkat evés közben.