Active Beauty
Felkészülés a szülésre 5 tipp a szülésznőtől

Helló, baba!

Felkészülés a szülésre 5 tipp a szülésznőtől

Minél előrehaladottabb a várandósság, annál többet gondolnak a leendő szülők a szülésre. Esa Schweiger szülésznő tippeket ad számunkra a szülésre való felkészüléshez.

1. Szülésfelkészítés szülésznő közreműködésével

A várandós nők soha nem maradhatnak egyedül a kérdéseikkel és a kétségeikkel. Szülésfelkészítéssel, babagondozással kapcsolatos kérdésekkel forduljunk bizalommal a szülésznőhöz. A szülésznők speciális képzésben részesülnek, hogy a szüléstől a baba első életévéig támogassák a nőket, és válaszoljanak az őket foglalkoztató kérdésekre. Ideális esetben találhatunk egy olyan szülésznőt, aki a gyermekágyas időszakban otthonában meglátogatja a családot, és támogatást nyújt számára. Szülésznőt (akár magán úton finanszírozva, vagy a közegészségügy által biztosítva) például a következő oldalon találhatsz: https://www.hebammen.at/eltern/hebammensuche/
A szülésznő tippje: minél korábban, annál jobb!
 

Tudtad?

Az osztrák törvények alapján minden szülésnél jelen kell lennie egy szülésznőnek. Amíg a szülés komplikációk nélkül zajlik, nincs szükség a szülészorvos közreműködésére.
Forrás (3. § (1)) Minden várandós nőnek szülésznő segítségét kell kérnie a szüléshez és a gyermek ellátásához.
Ezenkívül a várandósság kiválóan alkalmas arra, hogy megtervezzék a gyermekágyas időszakot. Tájékozódjunk a környéken tartott tanfolyamokról. Tudjuk meg, van-e szülésfelkészítés, alakultak-e szoptatási csoportok, szülés utáni tanfolyamok, baba-mama klubok stb.
 

2. Tegyük kényelmessé otthonunkat

A méhlepény megszületésével kezdődik a korai gyermekágyas időszak, amely 10 napig tart. És mint ahogyan a gyermekÁGY elnevezés is sugallja, az első napoknak az ágyban töltött pihenésről, a babával való összebújásról kellene szólniuk. Tehát már a várandósság során gondoskodjunk arról, hogy otthonunk kellemes hangulatú legyen, ahol jól érezzük magunkat. Kizárólag rajtunk múlik, hogy ez a költöző-dobozok elpakolását vagy az ablakok megtisztítását jelenti-e.
Ami ellenben egyáltalán nem fontos, az a tökéletes gyerekszoba, noha az internet gyakran ezt sugallja nekünk. A baba a szülei karjaiban érzi a legjobban magát, nem pedig egy drága dizájner bölcsőben. Tehát ne görcsöljünk azon, ha ezzel összefüggésben nem sikerül mindent kipipálni a listánkon.

Használjuk ki inkább az időt arra, hogy előre főzünk a gyermekágyas időszakra, vagy hagyjuk, hogy a minket körülvevő szeretteink gondoskodjanak rólunk. Különösen az egytálételek, curryk és levesek alkalmasak erre. Egyszerűen fagyasszuk le az ételeket, és ha szükséges, engedjük fel – így rengeteg időt takaríthatunk meg, és megszabadulhatunk a stressztől.
 

3. Fogadjuk el a segítséget

„Egy gyermek felneveléséhez egy egész falura van szükség.” Ez az afrikai bölcsesség rendkívül találó, és fontos lenne megszívlelni. Senki sem kap kitűntetést azért, mert mindent egyedül csinál. Tehát nyugodtan fogadjuk el a felajánlott segítséget. A barátok és a családtagok főzhetnek, bevásárolhatnak vagy segíthetnek a takarításban, esetleg vigyázhatnak a babára egy órát, ha ezáltal mi is jobban érezzük magunkat.

Ugyanakkor lényeges, hogy a kívánságainkat és az igényeinket egyértelműen közöljük, és ne hagyjuk elnyomni magunkat. Ha az első hetekben egyáltalán nem szeretnénk látogatókat fogadni, hanem a gyermekágyas időszakot a kis családunkkal töltenénk, semmi gond!
Tipp a szülésznőtől: Amikor a szeretteinket tájékoztatjuk arról, hogy megérkezett a baba, írjuk hozzá a következő mondatot: „Jelenleg baba-nászúton vagyunk, jelentkezünk, ha visszatértünk.” Az empatikus emberek meg fogják érteni a célzást.
 

4. Pakoljuk be a kórházi táskát

Annak érdekében, hogy a bármelyik pillanatban beinduló szülésre fel legyünk készülve, ajánlott időben bepakolni a kórházi táskát. Ideális lenne, ha ez a 37. terhességi hétre megtörténne. Ne feledkezzünk meg arról, hogy szinte minden megtalálható a kórházban is, amire az első napokban szükségünk lehet. A legtöbb kórház el van látva pelenkákkal, babaruhákkal, törölközőkkel, hálóingekkel a mamának, mellbimbókrémmel, mellszívóval, szoptatós teával és sok más egyébbel. A legjobb, ha érdeklődünk abban a kórházban, ahol szülni fogunk, hogy mit vigyünk magunkkal (pl. hajszárítót).
A táska bepakolásánál a legfontosabb a terhességi kiskönyv és a várandósságra vonatkozó egyéb dokumentumok. Érdemes bepakolni még elegendő kényelmes ruhát – például pizsamát, leggingset vagy tréningnadrágot, valamint kényelmes papucsot. Ügyeljünk arra, hogy egy könnyű hálóinget is csomagoljunk, mivel a szülés után a hormonok gyakran erőteljes izzadást és hőhullámokat okoznak. Ezenkívül szükség lesz egy ruhára a baba számára is a hazaengedés napjára.
Szülésznői tipp: Csomagoljuk be a kedvenc ivópalackunkat, rágcsnálnivalókat (pl. magvakat, müzliszeletet, gyümölcspüréket vagy szoptatós golyókat), éjjeli lámpát a szoptatáshoz, illetve az éjszakai pelenkázáshoz, valamint egy fürdőköpenyt.
 

5. Öngondoskodás mint felkészülés a szülésre

A gyermekágyas időszakban az újszülöttre koncentrálunk, ami azt jelenti, hogy a kicsi a figyelmünk nagy részét le fogja kötni. Az olyan dolgok, mint a fodrászlátogatás vagy a manikűr egy időre könnyen a háttérbe szorulnak. Tehát, ha a szülés előtt még szeretnénk egy új frizurát, akkor annak most van itt az ideje. Az öngondoskodás egy másik módja lehet egy utolsó rövid nyaralás kettesben, egy séta a barátokkal vagy egy mozizás. Egyszerűen tegyük azt, ami jólesik – hiszen megérdemeljük!

A szülésznőket egyáltalán nem érdekli, hogy a szülés előtt szőrtelenítettünk-e, vagy kilakoztuk-e a körmünket. Amennyiben ezeket meg akarjuk tenni, akkor csakis magunk miatt tegyük, ne pedig azért, mert azt gondoljuk, hogy elvárás. A szülésznők minden nőre egyformán tekintenek.