Active Beauty
A hegyek közös felfedezése: így lesz mindenki számára valódi élmény a túrázás gyerekekkel

Fel a magasba!

A hegyek közös felfedezése: így lesz mindenki számára valódi élmény a túrázás gyerekekkel

Ha gyerekekkel túrázol, nem az számít, hogy milyen magasságokba juttok el, illetve hány hegyet másztok meg, hiszen ebben az esetben az út a cél. A gyerekeid a saját kerttől és az ismert játszótértől távol izgalmas kalandokra vágynak. Ha szeretnéd megszerettetni velük a hegyeket és a természetet, akkor bele kell élned magad az ő világukba, változtatnod kell a nézőpontodon, és nyitottnak kell lenned az út melletti apró csodákra.

Túrázás gyerekekkel: ennek a 4 tippnek hála kicsik és nagyok is szórakozni fognak

Az örömteli várakozás felébresztése

A gyerekeid számára a hegyek mindössze nagy kövek és egy ismereten terület? Teljesen normális, hogy egy kirándulás vagy egy hegyekben eltöltött nyaralás kicsit ijesztő a számukra. Épp ezért annyira fontos, hogy a gyerekedet a korának megfelelően készítsd fel erre. Ebben nagy segítségedre lehet például Andrea Erne „A hegyekben – Mit? Miért? Hogyan?” című könyve, ami a „Mit? Miért? Hogyan?” sorozat részeként 4-7 éves gyerekek számára jelent nagy segítséget a hegyek témakörében. Idősebb gyerekeknek olyan kis eszközökkel hozhatod meg a kedvét a kiránduláshoz, mint egy nagyító doboz vagy egy túrakönyv.

Útvonal kiválasztása: ne ess túlzásba

Anyu és apu meg szeretnék hódítani a csúcsot? Jobban jársz, ha a saját kívánságaidat háttérbe szorítod, és inkább a gyerekek szükségleteit helyezed előtérbe. Egy babahordozóval már nyolc hónapos kortól a legkisebbek is részt vehetnek a túrán. Aki hordani fogja a gyereket, mindig tartsa szem előtt, hogy a kisbaba és a hordozó együtt akár 15 kg-ot is nyomhat. A túrababakocsik szintén jó választásnak bizonyulnak a szélesebb erdei utakon. Négy éves gyermekek esetében pedig akár 150-200 méteres szintemelkedéssel is számolhatsz már. Utóbbi egy átlagos felnőtt érték körülbelül felének felel meg. Tehát: ami egy felnőtt számára egy kellemes túra, az egy gyereknek egy igazán fárasztó kirándulássá válhat. A kirándulás egy óvodás korú gyermek esetén ne legyen hosszabb három-négy óránál. A motivált iskolás gyerekek már akár egy egynapos kirándulást is jól bírhatnak, legalábbis abban az esetben, ha közben tudnak pihenni. Ne vidd túlzásba, hiszen az a cél, hogy a gyerekek megszeressék a túrázást, és legközelebb is szívesen menjenek. Vagyis alaposan tervezd meg a túrát, amit mindenféleképp szabj a kis kirándulók életkorára.


Szórakozás útközben


A túrázás gyerekekkel főleg a következőt jelenti: játékot. Akkor sikerül a legjobban, ha a gyerekek elfelejtik, hogy épp túráznak. Egyensúlyozás kidőlt fatörzseken, átgázolás jéghideg hegyi patakokon, vagy levelek, ágak és kövek gyűjtögetése. A közös túra igazi kalanddá válhat! A vicces dalok, versek és mondókák mindig jól működnek. Az idősebb gyerekek megpróbálhatnak kiigazodni a térképen vagy a túraútvonalak jelölésein.

Finom ételekkel a csúcsra


A hátizsákot már ajánlott előző este bepakolni, ezáltal elkerülöd a reggeli stresszt, és biztosan nem feledkezel meg semmiről. Egy ízletes tízórain, uzsonnán és nassolnivalókon kívül mindenféleképp pakolj elegendő vizet (gyerekenként 1 liter). A pótfehérneműnek és zokninak is érdemes helyet szorítanod, főleg, ha olyan helyre mentek, ahol van tó vagy patak.
Fontos: a gyerekek számára mindig vigyél ruházatot eső, napsütés és hideg esetére.


Ezekkel a snackekkel biztosan nem fog megéhezni a csapat legkisebb tagja sem: