Active Beauty
Barre: ezért fogod szeretni a balettos edzést

Divatsport

Barre: ezért fogod szeretni a balettos edzést

A balettrúdnál végzett gyakorlatsorozatok az egész testedet átmozgatják, erősítik. Ezt a négy hatást várhatod az otthon is végezhető edzéstől.

Mi az a barre edzés?

A barre egy hibrid edzéstípus, ami a jóga, a pilates és stretching elemeit kombinálja. A divatsport az egész testet formába hozza. Ezért hívják a barret az USA-ban, a mozgásforma szülőhazájában „modell edzésnek” is.

Az alábbiakat nyújtja a barre edzés:

1. A kar- és lábizomzat mellett a barre a hasat, a feneket és a vállakat is edzi. Elsősorban a mélyizomzatot veszi igénybe, ami egy nappal később jó kis izomláz formájában érezhetővé is válik.
2. Már néhány óra után megtapasztalhatjuk, hogy az edzés pozitív hatást gyakorol a szív- és érrendszerre, javítja a ritmusérzéket, a koordinációt, és fejleszti az egyensúlyt.
3. Az edzés személyre szabottan végezhető. A trénerek igyekeznek a résztvevők fizikai állapotához igazítani a gyakorlatokat. Csupán bokasérülések és szalagproblémák esetén nem ajánlottak a barre edzések.
4. A gyakorlatok nagy részét a kismamák is végezhetik, nekik a barre stúdiók gyakran külön kurzusokat kínálnak.

Így épül fel az edzés:

Mint minden edzés, a barre is az izmok nyújtásával, bemelegítésével kezdődik. A jóga vagy a pilates gyakorlói sok ismerős mozdulatsorral találkozhatnak a barre órákon, mint például a lefelé néző kutyapózzal, a kobrával, a plankekkel, a russian twisttel vagy a napüdvözlettel. A jógamatracon kívül néhány súlyzó és a pilétesz labda is előkerül az edzés során. Majd pedig irány a rúd: plié, arabesque és ballonné – csodásan hangzik, de először memorizálni kell a kifejezéseket. Minden gyakorlatnál figyel az edző a résztvevők tartására és a megfelelő kivitelezésre a sérülések elkerülése érdekében. Az edzés során endorfin termelődik, így a jó hangulat garantált!

Itt próbálhatod ki a barret:

Számos stúdió kínál barre edzéseket. Részt vehetsz a helyben tartott órákon, de online, az otthonodban is végezheted az edzést.