Active Beauty
Izomláz – Hogyan lehet megelőzni?

SOS tippek

Izomláz – Hogyan lehet megelőzni?

Még a legedzettebb sportolók is sűrűn éreznek izomlázat. Most mutatunk néhány tippet, hogyan kerülhetjük el a mikrosérüléseket.

Amikor az első várva várt meleg napsugár bekúszik az ablakon, és a világ lassan felébred a téli álomból, nő a motiváció a testünk átmozgatására is. Talán egyesek még új sportot is kipróbálnának a tavaszi fáradtság ellen, hogy formába lendüljenek a közelgő nyárra.

Még véletlenül se szeretnénk elvenni a kedved, azonban van néhány dolog, amire feltétlenül figyelned kell, különben a tested egy-két nappal edzés után fájó izmokkal lep majd meg.

10 TIPP, HOGYAN VEGYÜK RÁ MAGUNKAT A MOZGÁSRA

FÁJÓ IZMOK – MINDEN, AMIT TUDNUNK KELL RÓLA

  1. Mi is az az izomláz?

Az izomfájdalmat bizonyos izmok vagy izomcsoportok túlterhelése okozza. Izomfájdalom az eredmény, ha az izmokat szokatlanul erősítik vagy nyújtják. De mi történik valójában a testünkben? Ilyenkor az izomrostokban apró szakadások keletkeznek, vagyis mikrokárosodások, amelyeket a test a gyulladás reakciójaként próbál meggyógyítani.

A víz behatol a kis repedésekbe, ahol a folyadék összegyűlik, ennek hatására az izom megduzzad, és kis ödéma képződik. Mivel eltart egy ideig, mire a folyadék „megnyomja” a szöveteket és az idegeket, a fájdalmat csak egy-két nappal az edzés után vesszük észre, és ez akár egy hétig is eltarthat.

  1. Hogyan előzhetjük meg az izomlázat?

Először is az izomláz semmiképpen sem azt bizonyítja, hogy különösen eredményesen edzettünk volna. Inkább a túl sok és túl kemény edzésnek a jele. Ez azt jelenti, hogy az izomfájdalmak elkerülése érdekében tanácsos a terhelést apránként növelni, és – főleg hosszú szünet után vagy egy teljesen új sportág végzése során – nem a nulláról rögtön 100%-on teljesíteni, hanem folyamatosan növelni a teljesítményt.

Célszerű az izmokat és az izomcsoportokat is mindig párban edzeni. Amikor a combra helyezed a hangsúlyt, mindig gondolj az ellentétére, a comb hátsó részére is.

Apropó, nagyon fontos, hogy a testet bemelegítéssel és nyújtással felkészítsük a közelgő megterhelésre. Ha izmainkat hő éri, az erek kitágulnak, ami a vér áramlását segíti elő, és ezáltal az izmok ellazulnak. Tehát mindig kényeztesd magad egy meleg fürdővel vagy egy kis idővel a szaunában edzés után. Ez jót tesz izmainknak és lelkünknek egyaránt!

NYEREGBE!

  1. SOS tippek izomláz ellen

Ha az edzés utáni reggel erős izomlázad van, íme a legjobb SOS-tippek:

  1. Megfelelő táplálkozás: a fehérje és a magnézium fontos építőelem az izmok helyreállításában. A hüvelyesek, a túró, a dió, a tojás, a hal vagy az alacsony zsírtartalmú húsok ilyenkor tökéletesen illeszkedhetnek az étrendbe. Ezenkívül egy tanulmány megállapította, hogy a gyömbér nemcsak az immunrendszerünk számára jó, hanem az izomlázat is enyhítheti.
  2. Melegség: megelőző hatása van, még akut fájdalom esetén is, ezért sok sportoló esküszik a szauna vagy a pihentető fürdő jótékony hatására edzés után. A szakértők azonban a masszázsokat nem javasolják, mivel a további nyomás megsértheti az izmokat.
  3. Lazítás: sajnos széles körben elterjedt tévhit, hogy egyszerűen jó keményen rá kell edzeni az izomlázra, pedig ez akár súlyos sérülésekkel is járhat. Azzal azonban nincs semmi baj, hogy a fájó izmokat könnyedén átmozgatjuk anélkül, hogy az közvetlen megterhelést jelentene. Ha más izomcsoportokat edzünk, a sport nem jelenthet problémát, egy laza edzés elősegítheti a szövet izomszakadásának gyorsabb helyreállítását.

Tipp: a fájó izmok regenerálódása esetén az illóolajok nagyon népszerűek. A borsmentaolajról úgy tartják, hogy görcsoldó, hűtő hatású és serkenti a vérkeringést. Ezenkívül a vérkeringést rozmaringot vagy árnikát tartalmazó kenőcsökkel is segíthetjük.