Active Beauty
5 tipp, hogy legyőzd a puffadást

Segítség a diszkomfortérzés megszüntetésében

5 tipp, hogy legyőzd a puffadást

A hasad gömbölyűbb a szokásosnál, korog és morog, és néha úgy érzed, majd’ szétpukkan? A haspuffadás zavaró jelenség, viszont van néhány dolog, ami enyhülést hozhat.
 
Csikar, feszül és nyom. A haspuffadásban – amit meteorizmusnak is nevezünk – szenvedők általában hasi fájdalmakról és kellemetlen kísérőtünetekről, így gyakori böfögésről, szabályozhatatlan bélhangokról, rendszertelen székelésről és túlzott bélgáztermelődésről számolnak be. Rossz közérzetet okozó panaszok, melyek megnehezíthetik az életünket. Annemarie Kocijan táplálkozási szakértőt és gyógyszerészt kérdeztük meg arról, hogy mi segít felfúvódás esetén.
 

Puffadás: A helyes táplálkozás a kulcs

A haspuffadás nem a semmiből tör ránk, a probléma kialakulása mögött sokszor egészen hétköznapi indokok húzódnak meg. A felfúvódás elkerülhető, ha egy kicsit odafigyelünk a táplálkozásunkra. Az alábbi tippekkel tehermentesítheted a gyomrodat és a beleidet:


Ne fogyassz puffasztó élelmiszereket

„A puffadás megelőzése érdekében ajánlott kerülnünk a puffasztó és nehezen emészthető élelmiszerek fogyasztását” – mondja Annemarie Kocijan. A puffasztó élelmiszerek közé rendszerint a hüvelyes zöldségek, mint a lencse vagy a bab, a káposztafélék, a friss kenyér, a zsíros kolbász- és sajtfélék, a hagyma és a fokhagyma tartoznak.
Kevésbé puffasztó hatású a legtöbb zöldségféle, a burgonya, a rizs, a kétszersült, az extrudált kenyér, ahogy a zsírszegény tejtermékek, valamint a sovány húsok és halak se okoznak általában felfúvódást.
 

Tudatos táplálkozás és stresszkerülés

Viszont nemcsak azon van a hangsúly, hogy a megfelelő dolgokat együk, az is legalább olyan lényeges, hogy helyesen fogyasszuk el azokat. „Fontos, hogy minden falatot jól megrágjunk, mert az emésztés már a szájban megkezdődik” – mondja a szakértő. „Ezenkívül meg kellene próbálnunk a figyelmünket teljes mértékben az evésre irányítani, és evés közben nem túl sokat beszélni, különben sok levegőt nyelhetünk.”
Egészséges, tudatos életmóddal, táplálkozásreformmal és stresszkerüléssel megelőzhetjük a felfúvódást. „Sokaknak egy táplálkozási napló segít rájönni, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket.” Ehhez naponta fel kell jegyezni, hogy mit ettünk, és hogy a napunk nyugodt vagy esetleg stresszesebb volt-e a megszokottnál. Ebből általában már néhány hét után ki tudjuk olvasni, hogy mire reagál erősebben a szervezetünk.


Háziszerek haspuffadás ellen

Vannak olyan gyógynövények, amik hatékonyan csökkentik a puffadást. Az édeskömény, az ánizs, a kömény, a koriander, de a gyömbér és a kamilla is igazi gyomorbarátok. Ezeket fogyaszthatjuk gyógyteaként vagy ételeink fűszereként. Ezenkívül a gyógyszertárban is kaphatók olyan gyógyszerek, melyek gyors enyhülést hoznak haspuffadás esetén.


Sport puffadás ellen

A mozgás gyorsítja az emésztést. Már egy rövid ebéd utáni séta is stimulálja a gyomrot és a beleket, és jelentősen csökkentheti a bélgázok mennyiségét. Ezenkívül különösen hatásosak a célzott jógagyakorlatok, mint a „lefelé néző kutya” vagy a „macska-tehén” póz.
Tipp: egy hasmasszázs is jótékony hatású lehet.  


A megfelelő folyadékmennyiség

Sokan ügyelnek a táplálkozásukra, viszont elfelejtenek eleget inni. Pedig a beleknek legalább napi 1,5-2 liter folyadékra van szüksége a megemésztett táplálék szállításához. Víz és cukrozatlan gyógynövényteák fogyasztása a legideálisabb, míg érdemes kerülni a kávét és a szénsavas italokat.