Active Beauty
Grízes bőr: Így kezelik a profik
Szöveg: Margret Hoffmann

Egy szakértő tippjei

Grízes bőr: Így kezelik a profik

Úgy néz ki, mint a piros pöttyös libabőr, tapintása érdes és száraz, és ha lehetne, azonnal megszabadulnánk tőle. De jó ötlet kinyomni az apró dudorokat?
A tökéletes álombőr sima és selymes! Ráncocskáink eltüntetésében számtalan tipp és trükk segít nekünk, pattanások és mitesszerek esetén pedig speciális tisztítótermékekkel és pakolásokkal tökéletesíthetjük a bőrképünket. Ez eddig rendben is van. De mitévők legyünk, ha a grízes bőr –szaknyelven keratosis pilaris – problémájával állunk szemben?

Ez a jelenség főleg nyáron, a rövidnadrág és pólóviselés időszakában bosszant sokakat. Hiszen a grízes bőr úgy néz ki, mintha kicsiny, piros-fehér pattanások lepnék a bőrünket, mely dudorok tulajdonképpen a semmiből keletkeznek, kemény és száraz tapintásúak, és meglehetősen makacsok.

Tulajdonképpen mi is a keratosis pilaris?

A zavaró bőrprobléma kialakulásának közvetlen oka, hogy a szőrtüszőben túl sok keratinfehérje halmozódik fel. „Ez az ártalmatlan bőrelváltozás leginkább a felkar külső részét és a comb környékét érinti” – mondja Kerstin Ortlechner bécsi bőrgyógyász: „A keratin eltömíti a szőrtüszőket, s ezen a dugacson a szőrszálak nem képesek áthatolni, így visszafordulnak.”A bőr ettől érdessé válik, és ezek a kicsi, félgömb alakú deformációk be is gyulladhatnak.

Mégis mi okozza ezt a fokozott szaruképződést, amivel a nők több mint a fele küzd. És mit tehetnek ellene az érintettek? Egyszerűen nyomják ki a göböket? Kerstin Ortlechner bőrgyógyász válaszokat ad.

Grízes bőr: 6 kérdés a szakértőhöz

Mi okozza a keratosis pilarist?

A bőrprobléma pontos oka máig ismeretlen. Amit tudunk róla: a keratosis pilaris kialakulásában genetikai tényezők is közrejátszanak, és nem egyértelműen a nem megfelelő bőrápolás az okozója. Nagyon fontos: ez a bőrállapot nem veszélyes, nem fertőző, csupán egy esztétikai probléma.

Hogyan ápoljuk az érintett bőrfelületet?

Fontos, hogy a felhalmozódott szarut peelingekkel lehámlasszuk a bőrről, ahogy az is, hogy sok-sok nedvességgel lássuk el azt, hogy puha és selymes maradjon. Az urea vagy a B3-vitamin hatóanyagok segítségünkre lehetnek ebben. A radírozáshoz nem ajánljuk a nagyszemcséjű termékek használatát. Ezek károsíthatják a bőr védőrétegét, ami további gyulladások kialakulásához vezethet. Ebben az esetben glikol- és szalicilsavat tartalmazó kémiai peelingek használata célravezetőbb lehet.

A meleg vagy a hideg: mi kedvez a bőrgrízesség kialakulásának?

Ez a bőrprobléma elsősorban a száraz és érzékeny bőrű pácienseket sújtja. Télen tehát gyakoribb a jelenség, mert olyankor mindenkinek szárazabb a bőre. A másik faktor az életkor. Jellemzően a fiatal lányokat és nőket érinti a probléma, és csak 35 éves kor felett kezd el javulni a helyzet.

Miért főleg a fiatalabb nők küzdenek vele?

Úgy tartják, hogy 25 éves korig a sejtek 28 naponta megújulnak. Ez azt jelenti, hogy addig sok keratint termelnek, és rendkívül aktívak az újratermelést illetően is. Minél idősebbek vagyunk, annál lassabban újulnak meg a bőrsejtjeink.

Segít az egészséges táplálkozás a keratosis pilaris kezelésében?

Míg az akne kezelésében kulcsfontosságúnak tartják a táplálkozási terápia szerepét, addig ezen probléma kapcsán még nem születtek táplálkozási ajánlások. Ám az kétségtelen, hogy a tudatos és egészséges táplálkozás a testünk egészére pozitív hatást gyakorol.

Szabad napoztatni az érintett bőrrészeket?

A nap alapvetően nem árt a grízes bőrnek. Ha azonban túl sok UV-sugárzás éri ezeket a területeket, pigmentfoltok keletkezhetnek rajtuk, mert gyulladás esetén a sejtek nagy erőkkel dolgoznak a gyógyításon. Ez alól a pigmenttermelő melanociták sem képeznek kivételt. Az érintett részek fényvédelmére tehát különös gondot kell fordítani, nehogy hiperpigmentált, tehát barna foltok alakuljanak ki rajtunk.