Active Beauty
Sötét ajakceruza: mi az, amit szabad, és mi az, amit érdemes elkerülni a használatánál?
Szöveg: Julia Schauer

A 90-es évek újjászületése

Sötét ajakceruza: mi az, amit szabad, és mi az, amit érdemes elkerülni a használatánál?

A hullámos haj és a kék szemceruza után a sötét ajakceruzával a 90-es évek még egy megatrendje visszatért. És létezik egy trükk arra, hogyan sminkeljünk sötét ajakceruzával úgy, hogy ne tűnjünk idősebbnek.
Az ajakceruza már önmagában egy nagyszerű dolog: meghatározza a száj vonalát, és tartósabbá teszi a rúzst. A jelenleg újra divatba jött kontrasztos megjelenés miatt a sötét ajakceruza a dm-től most igazi smink-főszerepet kap. De hogyan éleszthetjük fel a 90-es évek trend stílusát, és mi az, amit jobb, ha elkerülünk?

Sötét ajakceruza: Így néz ki jól!

Alapos előkészítés

Mint minden smink esetén, a dm minőségtrénere, Claudia Haas szerint rendkívül fontos, hogy az alap – jelen esetben az ajkak – megfelelően elő legyenek készítve. „Egy peeling eltávolítja a száraz bőrsejteket, és gondoskodik a megfelelő vérkeringésről. Ehhez használhatjuk a dm ajakpeelingjeit, vagy készíthetünk házilag is egy keveréket mézből és cukorból, amellyel bedörzsölhetjük az ajkakat“ – tanácsolja a szakértő. Nagyjából 15 perc hatóidő után egy kozmetikai kendő segítségével alaposan távolítsuk el a keveréket.

A kontraszton legyen a hangsúly

Egy „átlagos“ ajaksmink esetén célszerű a rúzzsal azonos árnyalatú ajakceruzát használni. Az aktuális trendi megjelenés esetén ezzel szemben a dm sötét ajakceruzájával kifejezetten az erős kontraszt lesz meghatározó. Két-három árnyalattal sötétebbre lesz szükség, hogy jól látható legyen a különbség.

Szép eldolgozás

„Míg az ajkak körvonalát a 90-es években még határozottan megrajzolták, manapság természetesebb és lágyabb megjelenést kölcsönzünk, ha az ajakvonalat finomabban húzzuk meg, és így a trend modernebb változatát keltjük életre” – mondja a dm minőségtrénere, Claudia Haas. Használhatunk ajakkefét, de az ujjunkkal is finoman eldolgozhatjuk a vonalat az ajkak közepe felé. Fontos, hogy a száj vonalát soha ne húzzuk meg egyetlen mozdulattal, az ugyanis rosszul sülhet el. Ezért először a sötét ajakceruzát vigyük fel a felső ajakra, majd húzzuk a kontúrt az ív mentén a szájzug irányába.

Használjunk szájfényt

Ahhoz, hogy visszahozzuk a 90-es évekre jellemző megjelenést, végezetül vigyünk fel egy kevés átlátszó szájfényt, amellyel egyben teltebb ajkakat is biztosíthatunk.

Ne keverjük a színeket

Figyelem! Még ha szeretünk is kísérletezni, az ajakceruza és a rúzs csak árnyalat tekintetében lehetnek különbözőek, nem pedig színben. A harmonikus stílushoz mindig maradjunk ugyanannál a színvilágnál. Például egy világos bézses barna rúzst kombinálhatunk egy sötétbarna ajakceruzával.

Ne vigyük túlzásba az ajakápolást

Óvakodjunk a túl sok ajakbalzsamtól! Inkább használjunk kevesebb terméket, masszírozzuk be alaposan, majd töröljük le a felesleget, különben elkenődhet az ajakceruza. A dm-szakértője, Haas asszony, a következőt javasolja: „Aki szeretné, hogy másnap is ápoltak legyenek az ajkai, már előző este feltehet egy intenzív ápoló ajakmaszkot.“

Ne vigyük fel a sötét ajakceruzát túl erősen

Ahhoz, hogy a sötét ajakceruza ne öregítsen, fontos, hogy ne vigyük fel túl vastagon – ez érvényes magára a ceruzára, valamint a többi sminkre is. „Egészen fiatal nők esetében a sötét ajakceruza egy intenzívebb változatban és sötét szemsminkkel kombinálva izgalmasan mutat. Valamivel idősebb hölgyek esetében ellenben ez a kombináció előnytelen lehet“ – állítja Haas asszony. A szemhéjfesték, a blush és minden egyéb smink az arcunkon legyen inkább visszafogottabb, a sötét ajakceruzát pedig szépen dolgozzuk el. Így az új, trendi megjelenés minden életkorban garantált lesz!