Active Beauty
Sminktippek érett bőrre: ráncok esetén melyik smink a legjobb választás?

Sugárzóan szép

Sminktippek érett bőrre: ráncok esetén melyik smink a legjobb választás?

A csökkenő hőmérséklettel együtt a bőrünk nedvességtartalma is megcsappan. Ennek eredményeképpen érdes és száraz lesz, továbbá egyre több kisebb ránc jelenik meg rajta, melyekben láthatóan lerakódhat a smink. Egy kozmetikust kérdeztünk erről a jelenségről, és elárulta, hogy ilyenkor mire van szüksége az 50 év feletti bőrnek, és milyen smink a legjobb ráncok esetén.

Smink 50 év felett: miért az esti arcápolási rutin határozza meg a bőr másnap reggeli állapotát?

„Minden bőrtípus számára rendkívül fontos a megfelelő tisztítás. Testünk többi részéhez hasonlóan a bőrünk is éjszaka regenerálódik. Erre azonban csak akkor képes, ha teljes mértékben megszabadítod a sminktől és kosztól” – magyarázza a kozmetikus, Madelaine Sommerlat. Az éjszaka folyamán a test a bőrön keresztül szabadul meg a káros anyagoktól. Épp ezért elengedhetetlen a reggeli tisztítás az 50 év feletti bőr számára.

Annak érdekében, hogy a lehető legjobban ellásd az érett bőrt nedvességgel és a szükséges tápanyagokkal, Sommerlat dupla arctisztítást ajánl, ami a dél-koreai K-Beauty trenddel együtt vált ismertté:

1. lépés:

Az enyhén benedvesített arcbőrre vigyél fel egy tisztítóolajat, méghozzá körkörös mozdulatokkal. Ezzel el tudod távolítani a sminket és a koszt, sőt mi több, még visszazsírozó hatása is van. Ennek köszönhetően pedig ismét puha és selymes lesz a bőröd. Ezután alaposan öblítsd le langyos vízzel. Ennél a lépésnél akár egy mikroszálas arctisztító kendőt is használhatsz.

2. lépés:

Ezután kíméletesen tisztítsd meg a bőröd egy tisztítótejjel. „Ezáltal értékes összetevőket juttatsz a bőrre, melyek még ápolják is azt” – mondja Sommerlat. A legfontosabb azonban a tonik, illetve az arcvíz. „Előbbiekkel ismét helyreállítod a bőr védőrétegét, így az optimálisan védve lesz a káros környezeti hatásoktól” – javasolja a szakember.

A sugárzóan szép, 50 év feletti smink alapja a megfelelő ápolás és a napvédelem!

Az érett bőr ápolására Sommerlat javaslata alapján az olyan jó minőségű olajok felelnek meg a leginkább, mint a ligetszépe-, a rózsa- és a mandulaolaj. „A vendégeimnek ezeken kívül az olyan hatóanyagokat is javaslom, melyek tartalmaznak növényi hormonokat, ugyanis ezek nem támadják meg a szervezet saját hormonrendszerét, azonban ismét helyre tudják hozni a bőr felborult egyensúlyát.” Ilyenek például a jamgyökérben található fitohormonok, a komló és a vörös lóhere.
Természetesen télen se feledkezz meg a magas faktorszámú napvédelemről.

Hogyan sikerül egy egyenletes és természetes smink érett bőr esetén?

Ebben az esetben két aranyszabály van: a kevesebb néha több, és a hibák eltakarása helyett inkább válaszd a figyelemelterelést.

Nem számít, hogy milyen terméket használsz, ha túl sokat kensz belőle az arcodra, akkor az a nap folyamán biztosan lerakódik a ráncokban. A szakember épp ezért azt javasolja, hogy ne takard le teljesen a pigmentfoltokat, illetve a bőrhibákat sem. „Sokkal jobb taktika, ha egy szép rúzzsal, egy finom pirosítóval vagy egy különleges szemsminkkel tereled el ezekről a figyelmet.”

Profi tipp: Az alapozót és a pirosítót mindig az ujjaiddal vidd fel! „A termék ezáltal tökéletesen összeolvad a bőrrel, és biztos lehetsz abban, hogy nem kensz fel túl sokat.”

Az alapozáshoz érdemes öregedésgátló termékeket használnod, ezek ugyanis ápoló összetevőket tartalmaznak, és további nedvességgel látják el az érett bőrt.

A por és a mattító hatású alapozók használata ellenben nem javasolt érett bőr esetén.

Hogyan akadályozható meg a concealer lerakódása a szemráncokban?

Ahhoz, hogy ne rakódjon le a concealer a ráncokban, az ujjaiddal óvatosan vidd fel a szemed alá. Ezt lágy, ütögető mozdulatokkal tedd meg, és kerüld az elkenést. Az ujjbegyeid melegének köszönhetően tökéletesen bele tudod dolgozni a bőrödbe.

Profi tipp: A concealer felvitele után az arcod egy másik területével foglalkozz, például a szemsminkkel vagy az ajkaid rúzsozásával. Egy-két perc elteltével a felesleges concealert, ami esetleg lerakódott a ráncokban, óvatosan el tudod satírozni az ujjaiddal.

Egy kis adag kompakt alapozóval tudod még tartósabbá tenni, továbbá az is megakadályozza a concealer lerakódását.

Mire kell figyelni egy jó szemsminknél 50 év felett?

Következzen pár tipp a szakértőtől:

  • „Kicsi szemek és rejtett szemhéj esetén ne használj fekete szemceruzát vagy tust a szemek kihúzásához, ugyanis ettől csak még kisebbnek fognak tűnni” – javasolja Sommerlat. Válassz inkább egy barnát vagy kéket. Barna szemek esetén még egy szép zöld árnyalat is nagyon jól mutat.
  • A fényes rúzsok optikailag frissítik az arcbőrt.
  • A barackszínű pirosító fiatalos frissességet varázsol az arcodra.
  • A megfelelő szemhéjpúder kiválasztása során a matt hatásúakat részesítsd előnyben, ugyanis a csillogók könnyen lerakódnak a ráncokban.

Tippek a rúzs felviteléhez, ha apró ráncok vannak a szád körül

Ebben az esetben is rendkívül fontos, hogy előző este alaposan eltávolítsd a sminket, hiszen így tudod megelőzni az apró ráncok kialakulását. Az éjszakai ápoláshoz remek választás egy olyan öregedésgátló krém, amit eredetileg a szemkörnyékre fejlesztettek ki.

Profi tipp: A rúzs felvitele előtt rajzold körbe az ajkaidat egy szájkontúrceruzával, így megakadályozhatod a rúzs elkenődését. Ezen kívül némi púdert is tehetsz a szádra, hogy tartósabb legyen a rúzs.