Active Beauty
Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek
Szöveg: Margret Hoffmann

Lábegészség

Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

Mindennapos szépségápolási rutinunk középpontjában az arcunk áll: tisztítjuk, krémezzük, sminkeljük és pakolásokkal kényeztetjük. Ennyi törődésről a lábaink legfeljebb csak álmodozhatnak. Pedig nekik is nagy szükségük lenne az odafigyelésre. Vannak esetek, amikor ennek különösen nagy jelentősége van. A cukorbetegeknek például fokozottan oda kell figyelnünk a lábuk állapotára, és a kisebb sérülések, például tyúkszem keletkezésekor szakemberhez kell fordulniuk lábuk egészségének megőrzése érdekében.
A diabéteszes láb rendszeres szakszerű ápolásra szorul. A gyógypedikűr kezelés amellett, hogy javítja a beteg közérzetét, segít megelőzni a láb állapotának további romlását. Evelyn Huber, a dm fodrász és kozmetikai stúdióinak vezetője elmagyarázza, hogy miért olyan fontos a diabéteszes láb gondos kezelése és rendszeres ellenőrzése.

Miért olyan fontos a diabéteszes láb ápolása?

A cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy inzulintermelése nem kielégítő, adott esetben részlegesen, illetve ritkán teljesen leáll. A következmény: a sejtek nem képesek felvenni a glükózt, így a vércukorszint megemelkedik. „Emiatt a cukorbetegeknél keringési zavar és idegi károsodás is felléphet. Ezek következtében akadályozottá válik a sebgyógyulás, valamint a beteg természetes érzékelési képessége is csökken, esetleg teljesen kiesik” – mondja Evelyn Huber. Tehát a fájdalomérzet csökken, így előfordulhat, hogy ilyenkor a beteg nem érzi a lábában a nyomást, a fájdalmat vagy a hőt, és sérülést szerezhet úgy, hogy nem veszi észre. Ezért is olyan fontos, hogy 4-6 hetente megmutassák a lábaikat egy szakembernek.

Hogy zajlik a diabéteszes láb ápolása?

 1. Ideális esetben a kezelés egy 5 perces, 35 fokos, lábápoló olajokkal gazdagított lábfürdővel kezdődik. Ennél hosszabban nem szabad áztatni a bőrt, nehogy túlzott mértékben felpuhuljon.
 2. Ezt követi a lábak állapotának professzionális elemzése.
 3. A tesztek után óvatosan kezeljük a lábfej megkeményedett részeit. „A nyomáspontokról nem távolítjuk el maradéktalanul a bőrkeményedést, nehogy sebek keletkezzenek rajtuk” – mondja Huber szakértő.
 4. A körmöket egyenesre és nem túl rövidre vágjuk le, hogy azok ne tudjanak benőni. A körmök sarkait egy reszelővel kerekítjük le, és eltávolítjuk a felesleges körömbőrt.
 5. Ezt követően körömápoló olajat viszünk fel a körmökre, ami védi őket a kiszáradástól.
 6. A körömgomba megelőzése érdekében egy speciális lakkréteget kapnak a körmök. A lakk amoralfine összetevője gombaölő hatású.
 7. Végezetül bekrémezzük és megmasszírozzuk a lábakat.

Cukorbetegként hogyan ápoljuk a lábainkat otthon?

Legalább hathetente fontos, hogy megmutassuk őket egy szakembernek. Ám az se kevésbé fontos, hogy otthon is időt szakítsunk a lábápolásra! Zuhanyzás után mindig töröljük szárazra a lábujjak közötti részeket, hogy csökkentsük a gombás fertőzés kialakulásának veszélyeit. Ezenkívül Evelyn Huber azt is tanácsolja, hogy heti 1-2 alkalommal vegyünk lábfürdőt, valamint a lábfejeinket mindennap krémezzük be, hogy azok szép puhák maradjanak. A fertőtlenítő és dezodoráló sprayk ugyancsak hasznos segédeszközök, amiket a lábakra és a cipőkbe fújva is használhatunk. Apropó higiénia: rendszeresen fertőtlenítsük a körömvágóollót és a reszelőt, hogy ezeken ne szaporodhassanak el a baktériumok, amik a sérült részeken gyulladásokat okozhatnak.

A hólyagtapaszok használata csökkenti a nyomást és a súrlódást, ami által megelőzhető a tyúkszemek és gyulladások kialakulása. A már meglévő problémák kezelésében a tyúkszemtapaszok lehetnek segítségünkre. Ezek csökkentik a nyomást a tyúkszemes területen, és szalicilsav hatóanyag-tartalmuknál fogva segítenek annak eltávolításában. Ezenkívül a szemölcsök megjelenése is fájdalmat okozhat. Ezek eltávolításában a szemölcstapaszok, valamint a szemölcseltávolító stiftek vagy fagyasztó sprayk segíthetnek.

Mivel érdemes még kiegészíteni a diabéteszes láb ápolását?

 • Végezzük rendszeresen lábátmozgató gyakorlatokat. Már napi öt perc is elég. A torna erősíti a lábizomzatot, megelőzi a diabéteszes neuropátia (cukorbetegség okozta idegkárosodást) kialakulását, és serkenti a lábakban a vérkeringést.
 • A bemelegítéshez emeljük fel néhányszor a sarkakat, majd a lábak elülső részét.
 • Görgessünk a talpunk alatt teniszlabdát vagy tüskés labdát. Ez masszírozza és lazítja a talpat.
 • Emeljünk föl különböző tárgyakat a lábujjainkkal. A leesett ceruzáért tehát ne hajoljunk le, hanem a lábujjainkkal vegyük fel azt.
 • Tépjünk szét egy újságpapírt a lábainkkal kis darabokra. Ezt követően a darabkákat szedjük össze a lábujjainkkal, és gyűjtsük őket egy kis halomba.