Active Beauty
Kezdjük kicsiben! – 3. rész

Zöldítsük ki a konyhát!

Kezdjük kicsiben! – 3. rész

A konyha a háztartás egyik legenergiaigényesebb része. Ezen változtatni nehéz, de nem lehetetlen. Néhány ötlettel ugyanis csökkenthetjük ennek az élettérnek a fogyasztását, egyúttal környezettudatosabbá tehetjük az ott végzett tevékenységeinket.

1. Vásároljunk bevásárló lista alapján

Aranyszabály, hogy bevásárolni csak listával és mindig tele hassal menjünk. Ha így teszünk, akkor elejét vehetjük az ún. impulzusvásárlásnak, vagyis annak, hogy mindent megvegyünk, ami megtetszik, majd az áruk többsége egy-két napon belül a kukában landoljon. A bevásárló lista megírásához nagy vonalakban gondoljuk végig a heti menünket, és ennek megfelelően vásároljunk be. Persze egy kis megingás belefér, de azért próbáljuk magunkat tartani a listánkhoz.

KEZDJÜK KICSIBEN! – 1. RÉSZ

2. Használjunk környezetbarát kosarat és szatyrot

Ahelyett, hogy minden alkalommal, amikor bevásárolunk, nejlonzacskók tömkelegét cipelnénk haza, mindig legyen nálunk a saját szatyrunk, kosarunk és kis textilzsákok a zöldségek, gyümölcsök, pékáru számára. Ezeket egyébként megvarrni sem ördöngösség, és ez valóban környezetkímélő megoldás.

3. Étkezzünk tudatosan

Az étkezésben a környezettudatosság mellett nagyon fontos szempont, hogy a tányérra kerülő fogások egészségesek is legyenek. A menü tervezésénél helyezzük inkább középpontba a helyi és szezonális alapanyagokat – csökkentve ezzel a szállítással és a mesterséges környezet megteremtésével járó környezetterhelést. Csak annyit főzzünk, ami valóban el is fogy, ha pedig túl sok a maradék, legyen az a másnapi ebéd is.

4. Figyeljük a hűtőnket

Pontosabban annak tartalmát. Sokan feledkeznek el a hűtőbe pakolt élelmiszerekről, és már csak azt veszik észre, hogy megpenészedett ez, vagy lejárt annak a szavatossága. Ennek megelőzésére jó módszer, ha a hűtőben jól látható helyen tartjuk azokat az élelmiszereket, amelyeknek közeli a lejárata. Akár rendszeresíthetünk erre egy dobozt is “Egyél meg” felirattal, amit szemmagasságba helyezünk, és abba tesszük a közeli lejáratú alapanyagokat.

KEZDJÜK KICSIBEN! – 2. RÉSZ

5. Komposztáljunk

Ha nem a kommunális kukában végzi, a konyhai zöld hulladék újra hasznossá válhat. A városban is komposztálhatunk, sok önkormányzat ingyenesen biztosít komposzt kereteket. Ha a saját házunkban nem tudjuk megoldani, keressünk rá a neten, hátha a közelünkben tudják fogadni a zöld hulladékot.

6. Legyünk energiatakarékosak

Sütés, főzés közben is figyeljünk oda az energiafelhasználásra. A gáztűzhely lángját úgy állítsuk be, hogy az ne érjen túl a fazék oldalán, a lábos ne legyen kisebb a villanytűzhely lapjánál, mert így csak a levegőt melegítjük feleslegesen. A főzéshez használjunk mindig fedőt, így 60 százalékkal kevesebb energiát kell felhasználnunk. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, és már 5-10 perccel előbb kikapcsolhatjuk azt, minthogy az étel elkészülne. A hűlő sütő hője is elég a befejezéshez.