Active Beauty
Pénztárcakímélő tippek környezetkímélő mellékhatással

Kis lépés, nagy hatás

Pénztárcakímélő tippek környezetkímélő mellékhatással

Ha régóta álmodozol egy drága utazásról, vagy egyszerűen csak nehezen jössz ki a fizetésedből – érdemes megkérdezni magadtól: hogy spórolhatnék egy kicsit? Szerencsére könnyen megvalósítható és a mindennapokba egyszerűen integrálható tippekből jónéhány van. És ezek legtöbbje nem csak a pénztárcádat, hanem a környezetet is kíméli.

Tippek a takarékoskodási terv megvalósítására

1. Új helyett használt

Használt cikkek vásárlásával nem csak pénzt, hanem rengeteg erőforrást is megspórolhatsz. Logikus: így a terméket csak egyszer kell előállítani. Különböző platformokon, mint a Jófogás vagy használt cikkeket értékesítő online piactereken, mint a Vinted (divat) vagy az E-byte (technika és elektronika) kevés szerencsével értékes kincsekre lelhetsz potom pénzért.

2. Mondd fel vagy add el, amire nincs szükséged

Az egyik legfontosabb spórolási tipp: mondd le azokat a drága előfizetéseket és szolgáltatásokat, amiket eleve keveset használsz. Adjunk ötleteket? Aki nem szívesen izzad a konditeremben, annak érdemes lehet egy pénztárcakímélőbb szabadtéri sportágat választania magának – vagy egyszerűen súlyzókba és fitneszmatracba invesztálnia. Sokaknak túl sok biztosítása van. Tanácsos végiggondolnod, hogy mely biztosítások azok, amik az élethelyzetedben fontosak, és melyek azok, amik feleslegesek.
A nem használt dolgaidat a használt áru platformokon pénzzé teheted, amennyiben még használható állapotban vannak. Például kereshetsz új gazdát a robotgépnek, amit a nagynénédtől kaptál ajándékba karácsonyra, de csak a dobozában porosodik. Vagy a drága báli ruhának, ami már nem jön rád, és ami tulajdonképpen már csak a helyet foglalja a ruhásszekrényedben. Ugyanígy a gyerekjátékoknak, amikkel a gyerekek már rég nem játszanak. Örülni fogsz a plusz jövedelemnek – ráadásul a selejtezés a léleknek is jót tesz.

3. Recycling és upcycling

Az egyszer használatos termékek – hosszútávon – általában sokkal drágábbak azoknál a tárgyaknál, amiket többször is használunk. Ráadásul rengeteg felesleges hulladékot is termelünk velük. Az egy használat után a szemetesben landoló nedves törlőkendők helyett mosható kendőkkel törölgess és takaríts. Az eldobható vattakorongok helyett újrahasználható sminklemosó kendővel tisztítsd az arcod. A babád popsiját a nedves törlő helyett mosható popsitörlő kendővel töröld meg.
Manapság nagy divatja van a recyclingnak és az upcyclingnak – legyen szó régi lekváros üvegekről, amikből csinos dekortárgyakat készíthetsz, vagy kiáztatott teafilterekről vagy kávézaccról, amikkel tápanyagdúsabbá teheted a virágaid földjét. A már megunt ruhadarabjaidból egy kis kreativitással, felvarrható gyöngyökkel, gombokkal, vicces rávasalható foltokkal vagy a visible mending technikájával új kedvenc darabok válhatnak.

Spórolási tippek a mindennapokra

4. Vásárlás helyett készítsd el

Nem kérdés, néha jó érzés ezt-azt megengedni magunknak. Viszont muszáj minden ebédszünetben rendelni valamit, vagy egy szendvicset vásárolni? Egy otthon készített tízóraival vagy az előző napról megmaradt ebédmaradék megmelegítésével jónéhány ezres a zsebedben marad, és a legtöbb esetben ezek még egészségesebbek is a készen vásárolt ételeknél. Akinek kertje vagy terasza van, az maga is termeszthet zöldséget és gyümölcsöt – ami sokkal finomabb a szupermarketben vásároltnál, ráadásul még új hobbira is lelhetsz a kertészkedésben. Kozmetikai- és takarítószereket otthon rendelkezésre álló alapanyagokból is készíthetsz.

5. Kölcsönözz és osztozkodj

Egy nyugati, iparilag fejlett országban élő átlagembernek átlagban 8-10.000 tárgy van a tulajdonában. Távolról sincs szükségünk ennyire. A fűnyírón vagy a fúrógépen például a szomszédokkal is osztozhatunk. Ha az autód az idő legnagyobb részében csak áll a garázsban, akkor a carsharing egy pénztárcakímélő közlekedési alternatíva lehet. A könyvmolyok a könyvtárakból vagy az utcai könyvcseréldékből beszerezhetik az utánpótlást. Még ruhadarabokat is lehet különleges alkalmakra kölcsönözni – főleg a nagyobb városokban növekszik folyamatosan a kínálat.

6. Energia spórolási tippek: a hatékonyság kifizetődő

Egyáltalán nem is olyan nehéz feladat a mindennapokban spórolni egy kicsit – amennyiben szakítunk néhány régi szokásunkkal. Ez jót fog tenni a családi kasszának és a természetnek is. Számos energiaspórolási lehetőség áll a rendelkezésre. A fűtéshez, az áramhoz és a meleg vízhez kapcsolódóan például környezetvédelmi tanácsadó cégektől kaphatunk hasznos tippeket. Ugyanis sokszor apróságokon múlik az egész: ahelyett, hogy a vizet a tűzhelyen melegítenéd, inkább kapcsold be a vízforralót (rendszeresen vízkőtelenítsd). Az egyszemélyes ételadagokat a tűzhely helyett a mikrohullámú sütőben melegítsd. Az asztali számítógép helyett inkább laptopon dolgozz. A legtöbb ételnél a sütőben való előmelegítés elhagyható. Ha a ruháidat szépen kiteregeted, azzal megspórolhatod a szárítógép használatát vagy néhány óra vasalást.

7. Spontaneitás helyett tervezés

A spontaneitás és a spórolás sajnos csak ritkán passzol össze. Nem véletlenül szerepel a bevásárlólista elkészítése a legjobb spórolási tanácsok listáján. Mert aki általában spontán (és neadjisten éhesen) vásárol, annak több minden kerül a kosarába – ami magában rejti a veszélyt, hogy a végén még esetleg értékes élelmiszerek kell kidobnia a szemétbe. Tehát: készíts hétvégente menütervet az egész hétre, írj bevásárlólistát, és szigorúan tartsd magad hozzá. Ebbe a kategóriába tartoznak az olyan tanácsok is, mint: ha lehetséges, kössünk össze több autóutat. A webshopos elcsábulásoknál ne vásárold meg azonnal a kiszemelt árut, hanem hagyd benne néhány napot a kosárban – mert sokszor egy-két nap múltán rádöbbenünk, hogy valójában nincs is szükségünk az adott termékre.
Fontos az is, hogy minden kiadást rögzíts egy háztartási naplóban – jegyzetfüzetben, excel táblában vagy egy háztartási applikációban (mint amilyen a MoneyControl). Vezesd a könyvelést, mert így a spórolási lehetőségeket is felismerheted.