Menü

Vízfröccs a bőrnek

A nagy szomjúság

Home » Szépség » Szépségápolás » Vízfröccs a bőrnek - 07.2017

Nyáron a bőrünknek sokkal inkább szüksége van hidratálásra, mint a hűvösebb évszakokban. Ezen csak egyvalami segíthet: a vízfröccs!

Mialatt csillapítjuk napsütéshiányunkat, feltöltjük D-vitamin-raktárainkat és élvezzük mindazt, amit a nyár kínál, gyakran megfeledkezünk róla, hogy a bőrünknek különleges igényei vannak a meleg évszakban. Végre megszabadul a hosszú ujjaktól és a nadrágszáraktól, és megint kapcsolatba kerül a friss levegővel. De minél több hőségnek és napsütésnek tesszük ki, annál megviseltebb lesz. És szomjasabb!

Gyakran csak akkor vesszük észre ezt az állapotot, amikor már megmutatkoznak a kiszáradás első jelei. A bőrön ilyenkor száraz, hámló foltok figyelhetők meg, amelyek hozzájárulnak a ráncok kialakulásához. A bőrünknek extra hidratálásra – vízfröccsre – van ahhoz szüksége, hogy ezt megelőzzük.

Az egészséges bőr jól hidratált és nincs szüksége külső segítségre. De a hidratáltságot sok minden befolyásolhatja. A természetes nedvességtartalom számos külső és belső hatásra is csökkenhet. A napsugárzás értékes nedvességet von el a bőrtől. Ezért kell gondoskodnunk külső védőköpenyünkről és megvédeni a káros hatásoktól.

A nyár kiszárít

 Nyáron bőrünk fokozott hidratálást igényel a napsütés, strandolás és izzadás miatti nedvességveszteség miatt.A nap mellett a víznek is szárító hatása van, különösen a klóros víznek és a tengervíznek. Bőrünket hidrolipid film védi, amelyet a faggyú- és verejtékmirigyek alkotnak. Ez egy vékony zsír- és vízrétegből áll, amely a bőr pH-értékét szabályozza.

Ez általában egy enyhén savas tartományban, 4 és 6 között van. A savas védőréteg szabályozza a víztartalmat, és megakadályozza, hogy túl sok víz távozzon a bőrből. És ugyan ezt a réteget a verejtékben jelenlévő sav hozza létre, mégis a túlzott izzadás az, ami nyáron megtámadja a bőrt. Ezáltal ugyanis víz és só távozik, ami aztán hiányzik a bőrből.

Minél többet izzadunk, annál nagyobb szükségét érezzük, hogy lezuhanyozzunk. Ez érthető, és mindenekelőtt szép gesztus embertársaink felé is. De a szappan és a meleg víz eltávolítják a bőr zsírrétegét, ami így még jobban kiszárad. Minél puhább a bőr, annál könnyebben kimoshatók belőle az értékes anyagok, amelyek hidratálják és rugalmassá teszik.

Tipp: Nyáron a bőrnek pontosan két dologra van szüksége: megfelelő napvédelemre és alapos hidratálásra.

Jobb tehát hűvös, légkondicionált szobában tartózkodni? Sajnos nem, mert a légkondicionálók csökkentik a páratartalmat, ami normál esetben ideális környezetet teremt a bőrnek, hogy ne száradjon ki és ne kezdjen ráncosodni. És még ha az irodában nincs is klíma – ma már szinte minden gépjárműben van.

Végül, de nem utolsósorban a régóta várt napsugarak is kárt okozhatnak. A bőr már jóval azelőtt károsodik, hogy a napsugár elérné. Ha árnyékban marad és nem feledkezik meg a naptejről, kétszeresen is védekezik: kevesebbet izzad és óvja a bőrét.

A könnyű krémek segítenek a legtöbbet

Napközben védjük a bőrünk hidrolipid filmjét napvédő krémekkel, este pedig úgynevezett hydro-boost készítményekkel, amelyeket arcra és testre is használhatunk. Különleges, aktív összetevőik megerősítik a bőr védőrétegét és megakadályozzák a víz elpárolgását. Arra késztetik a sejteket, hogy hatékonyabban elraktározzák a nedvességet. Nyáron inkább könnyű krémeket használjunk, mert a nehéz krémek túlterhelik a bőrt. Inkább kenjük be a bőrünket még egyszer – és kényeztessük azzal a néhány ráadás simogatással.

Vízfröccs magas nedvességtartalmú élelmiszerekkel

Mentés

Mentés

Mentés

 

Tippek száraz bőr ellen

 

Mi mindent tehet?

2 mädchen spirngen ins wasser

  • Ápolás. A nyári bőrápoló termékeknek alacsonyabb a zsír-, viszont magasabb a víztartalmuk.
  • Védelem. Napközben elmaradhatatlan a megfelelő napvédelem.
  • Nedvesítés. Óvja a bőrét olyan hidratáló összetevőkkel, mint az urea, a hialuronsav, az aminosavak vagy az aloé vera, uborka- vagy algakivonat.
  • Rásegítés. A hialuronsavnak nagyon magas a vízmegkötő képessége, és nagymértékben növeli a természetes nedvességtartalmat. Ezenkívül bizonyítottan öregedésgátló hatású is.
  • Alkohol nélkül. Kerülje el azokat a termékeket, amelyek alkoholt tartalmaznak.
  • Szárogatás. Fürdés után mindig alaposan szárítsa meg a bőrét.
  • Gyengéd tisztítás. A semleges pH-értékű, a bőr zsírtartalmát helyreállító tisztító termékek jó szolgálatot tehetnek.
  • Álarc. Egy napsütéses nap végén különösen jót tehet egy hidratálómaszk.
  • Igyon. Igyon sok vizet, amit aztán belülről raktároz el a szervezete.

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk