Menü

Írország ránk vár!

Ahová a lelkünk vágyik

Home » Szabadidő » Írország ránk vár! - 03.2018

Írországban alacsonyan járnak a felhők és sokat esik az eső. Ennek ellenére a sziget varázserővel vonzza az utazókat, akik később haza sem akarnak térni onnan!

Kérdezze meg az ismerőseit: ki járt már Írországban? És ki ment vissza másodszor, harmadszor, esetleg negyedszer is? Valószínűleg nem kevesen. A zöld sziget Európa egyik legvágyottabb helye. Annak ellenére, hogy nem a sok napsütésről vagy gasztronómiai csodáiról híres. Írország inkább a léleknek nyújt táplálékot: a zöld számtalan árnyalatában pompázó vidék jót tesz a bensőnknek. Az ég olyan közelinek tűnik, mintha meg tudnánk érinteni a felhőket. Az utak szűkek, kacskaringósak, és sövények szegélyezik őket. Így soha nem tudhatjuk, mi vár ránk a következő kanyaron túl. Talán egy aranyhomokos tengerpart, talán egy kisváros, esetleg egy gyönyörű szivárvány.

EGYEDÜL UTAZNI

Megtanulni szeretni az esőt

Ha már az időjárásnál tartunk: sokat esik az eső Írországban, nagyon sokat. De ez nem számít. Akik szeretik Írországot, azok egyúttal megtanulják szeretni az időjárását is. Vagy legalább kedvelni. Mert Írországban a táj mindig megmutatja: a zord körülmények nem feltétlenül ígérnek rosszat. Lehetnek serkentői a növekedésnek is. Gyakran csak rövid ideig tart az eső, és már elő is bújik a nap. Nemritkán valami nagyszerű történik, és szivárvány jelenik meg a láthatáron. Csak észre kell vennünk, és időt szakítani arra, hogy megcsodáljuk, amikor ott van.

Ír áldás

»Élj a szívedben azzal a bizonyossággal, hogy minden vihar után felragyog majd a szivárvány.«

Aki hosszabb ideig utazgat Írországban, annak fontos lehet ez a mondás: nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet. Ha mindig nálunk van az esőkabát, a ‡zápor sem ronthatja el a jókedvünket. Talán a gyakori esőzés tette az íreket olyan beszédes néppé, amilyennek ma ismerjük őket. Mindennap beszélgetnek az esőről.

A kényelem fellegvára

ein irisches cottage

Az esőnek is ‡nagy szerepe van abban, hogy Írország a barátságosság otthona. Hova menekülhetünk, ha permetezik, csöpög, szakad, zuhog vagy patakokban folyik az eső? Egy barátságos kis helyi kávézóba, ahol felmelegít a tejes fekete tea és a frissen sütött teasütemény. Biztos tipp: a legközelebbi kocsma sosincs messze.

A hagyományos pubok vagy kocsmák minden településen közösségi találkozóhelynek számítanak, munka után, hétvégén vagy hét közben. Nem csak a felnőttek jönnek, a gyerekeket is beengedik a szüleikkel. Az egyedülállók és az özvegyek itt találnak társaságra. A társadalmi helyzet nem számít, mindenkit szívesen látnak. Mert ez az együttlétről szól, a személyes beszélgetésekről. Arról, hogy élvezzék az életet és jól szórakozzanak.

A jellegzetes ír magatartás neve „craic”. Ami nem hiányozhat, az a zene. Minden hétvégén gyakorlott zenészek találkoznak, hogy ír népdalokat játsszanak gitáron és hegedűn. Hirtelen feláll egy fiatal lány és magas hangon elénekel egy dalt kelta nyelven. Egy nagymama leül a zongorához és úgy játszik, mintha megint húszéves volna. Írországban nagyra tartják a zenei tehetséget. Csendben vagyunk, figyelünk, a végén pedig elismerően tapsolunk.

Ír áldás

»Szánj időt arra, hogy megünnepeld a csendes csodákat, amelyeknek nincsenek csodálói ebben a hangos világban.«

Saját utakon

Egy írországi utazás sokarcú lehet. A turisták gyakran autót bérelnek és elindulnak a nagy körútra: a fővárosból, Dublinból dél felé, Corkba, majd tovább nyugatra a híres Ring of Kerry útvonalhoz, a Moher-sziklákhoz és a diákvárosba, Galwaybe. Ezek a közismert nevezetességek. Ám ha Írország igazi arcát szeretné megismerni, akkor egyértelműen érdemes letérni a jól ismert útról. Hiszen tény, hogy a járatlan út mindig sokkal több izgalmat és élményt tartogat.

Javaslatunk: Donegal megyében a Slieve League sziklái 600 méterrel magasabbak, mint a turistalátványosságnak számító Moher-sziklák. A Sheep’s Head-félsziget ugyanolyan lenyugöző, mint a zsúfolt parti panorámaút, a Ring of Kerry, s hosszú távú túraútvonalán gyalog is be lehet járni. Dublin Írország fovárosa, ahová mindenképp érdemes ellátogatni. Észak-Írország központja, Belfast egy csiszolatlan gyémánt, s szintén felfedezésre csábít.

Szerkesztőségünk tippje: érdemes májusban vagy szeptemberben odautazni – az árak és az időjárás is kedvezőbb ilyenkor.

 UTAZZUNK ÚGY, MINT A PROFIK!

Észak-Írország az első 10 között

Írország északkeleti régiója földrajzilag az ír szigeten helyezkedik el, politikailag azonban Nagy-Britanniához tartozik. Észak-Írország sokáig hiányzott a turistatérképről.

Ennek oka a katolikusok és a protestánsok közötti ellentét volt. Az 1998-as békeszerződés után, 20 évvel ezelőtt az ország kitört az elszigeteltségbol. Bár már nem számít bennfentes tippnek, Észak-Írországot még mindig elkerülik a tömegek.

A nemzetközi könyvkiadó, a Lonely Planet 2018-ban Észak-Írországot az első helyre sorolta az idei top 10 régió között. Ez köszönhető a 330.000 lakosú Belfastnak is: ahol egykor polgárháborús viszonyok uralkodtak, most számtalan új dolog születik. Menő bárok, elegáns kávézók és éttermek, valamint a Titanic negyed az interaktív Titanic múzeummal vonzanak egyre több látogatót. A világ egykori legnagyobb hajóját egy belfasti hajógyárban építették, mielőtt 1912-ben kifutott, majd egy jéghegynek ütközött.

A Causeway Coast partvidéke

Belfasttól északra húzódik a Causeway Coast. A legjobb, ha a 190 kilométer hosszú Causeway Coast túraútvonalon fedezzük fel. Egyik fénypontja a középkori Dunluce-kastély, amely 1500-ban épült és egy part menti sziklán trónol.

A Carrick-a-Rede kötélhíd fantasztikus kilátást nyújt az észak-ír partvidékre és a türkizkéken csillogó Atlanti-óceánra. A korábbi lazachalászhíd szédületes magasságban vezet a szárazföldről egy kis sziklás szigetre. Egyedülálló még az Óriások útja: messze kinyúlik a tengerbe a Ÿtöbb mint 40 000, egymáshoz szorosan illeszkedő hatszögletű bazaltoszlop. Egy 60 millió évvel ezelotti vulkánkitörés maradványai. Ezeket a látványosságokat felfedezhetjük úgy is, hogy bejárjuk az 51 kilométeres Causeway Coast Way túraútvonal tengerparti útját.

Bárhová vezessen is azonban az útja Írországban, mindig legyen Önnél esőkabát. Szánjon időt rá, hogy útközben beszélgessen az emberekkel. És töltse az estéket a kandalló mellett a Ÿkocsmában. Így a smaragd sziget gyorsan a szívéhez nő majd. Olyannyira, hogy a visszatérés csak idő kérdése.

 A LEGJOBB ÚTI CÉLOK ELÉRHETŐ KÖZELSÉGBEN

A szerkesztőség 5 tippje:

 • Wild Atlantic Way
  Ez az út 2600 km hosszan kígyózik a keleti part mentén az Inishowen-félszigettől Kinsale városáig, tehát a Donegal megyétől a Cork megye belsejéig.
 • Clonmacnoise
  A kolostort 548-ban Szent Ciarán alapította. Az Offaly megyében található rom rendkívül jó állapotban van, és egyike a legkedveltebb ír fotótémáknak. A szép keresztek és a misztikus környezet magával ragadja az odalátogatókat.
 • Blarney kastély
  A vár egy Cork városához közeli csodaszép park közepén áll. A lépcsőket megmászva jutalmunk a parkra nyíló gyönyörű panoráma. Aki az „ékesszólás” képességére kíván szert tenni, annak érdemes megkeresnie a Blarney Stone-t, ugyanis állítólag mágikus erővel bír. A legenda szerint az, aki megcsókolja a követ, a meggyőzőerő mesterségével lesz gazdagabb.
 • Benone strand
  Az 11 km hosszú, észak-írországi Londonderry megyében található Downhill beach az ország legszebb, és Észak-Írország leghosszabb strandjai közé tartozik. Vízesések, templomromok, homokdűnék – a Downhill strand megannyi látnivalót kínál. A sorozatimádók figyelmébe ajánljuk: ez a környék a Trónok harcában szereplő Sárkánykő forgatási helyszíne is.
 • Carrickfergus kastély
  A Caisleán Charraig Fhearghais a Lough Belfast öböl északi partján található. Az 1177-ben épült kastély ágyújaival, pompás úri szobáival és hatalmas tróntermével betekintést nyújt a kastély lakóinak egykori életébe.

MentésMentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk