Menü

Így utazzunk házi kedvencünkkel!

3 hasznos tanács, ha háziállattal utazunk

Home » Család » Kiskedvencek » Így utazzunk házi kedvencünkkel! - 05.2019

Ha szeretnénk kis kedvencünket is magunkkal vinni, érdemes odafigyelnünk pár dologra, hogy számára is zökkenőmentes legyen az utazás.

1. Külföldi utazásnál gondoskodjunk a papírjairól!

Ha kis kedvencünkkel külföldre utazunk, mint tulajdonosnak ki kell váltanunk az állatútlevelet, amely tartalmazza az érvényes veszettség elleni védőoltás dokumentációját. Matricával, oltóanyagszámmal, az állatorvos aláírásával, bélyegzőjével kell igazolni, hogy meddig érvényes a védőoltás. Az állat legkorábban az első veszettség elleni oltás beadásától számított 21. napon utazhat külföldre.

ÍGY NE UTAZZUNK KISKEDVENCÜNKKEL

Az útlevél kiállítása a magán állatorvosok feladata. A mikrochippel megjelölt állatok adatait internetes adatbázisban rögzítik, az idősebb, útlevéllel rendelkező állatok tetoválási számmal kerülnek a rendszerbe. Az állatorvosnak dokumentálnia kell azt is, hogy a beutazás előtt legkorábban öt nappal, de minimum 24 órával korábban galandféreg elleni kezelést is kapott az állat. A nyilvántartás segítséget jelent, ha a külföldi hatóság ellenőrzi az állatot, és megkönnyíti a gazdák helyzetét is, ha gond adódik – például nyaralás közben elveszik a kis kedvenc.

Ha távolabbi országokba szeretnének utazni, utazás előtt érdemes a külképviseleten a feltételekről érdeklődni, mert a beutazás feltételrendszere függ az adott országtól. Van, ahol karanténba helyezik az állatot, de az is előfordulhat, hogy elkobozzák vagy visszafordítják.

utazás háziállattal

2. Járjunk utána, hogyan utazhat repülőn!

A légitársaságok is különböző feltételeket írnak elő a kisállatok utaztatását illetően. A kutyusok általában a csomagtérben utaznak, zárt, speciális szállítóban. Néhány társaság viszont megengedi, hogy a kisebb állatokat, például a csivavát vagy a cicákat “kézipoggyászként” felvigyék a fedélzetre. Érdemes annál a légitársaságnál érdeklődni, amelynek a szolgáltatásait igénybe vesszük, hogy milyen feltételekkel utazhat velünk a kis kedvencünk, mert a szabályozás társaságonként eltérhet.

5 JEL, HOGY DEPRESSZIÓS A HÁZIÁLLATOD

3. Biztosítsuk a kényelmét!

Ha autóval utazunk, de hosszabb útra megyünk, ügyeljünk arra, hogy kedvencünk helye kényelmes legyen! Ne süsse a nap, a légkondícionáló légáramlata ne érje erősen, a számára kialakított helyen elférjen rendesen. A nyugtalan kisállatokat az erre a célra gyártott ketrecben utaztassuk, mert ha össze-vissza ugrálnak, az rendkívül balesetveszélyes. Ezen kívül rendszeres időközönként álljunk meg, futtassuk meg őket, hagyjuk, hogy kicsit szabadon mozoghasson és ügyeljünk, hogy igyanak eleget.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk