Menü

Tiszta ház, tiszta környezet

Csak természetesen

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Tiszta ház, tiszta környezet - 10.2020

A természetes anyagokat tartalmazó tisztítószerek nemcsak a környezetet óvják, hanem csillogóan tiszta otthont is varázsolnak.

A tányérra csak és kizárólag bio élelmiszerek kerülnek, a bevásárlásnál igyekszünk műanyag csomagolástól mentes termékeket beszerezni, a lakberendezésnél pedig elsősorban a káros­ anyag­mentes fabútorokat részesítjük előny­ben. Ezért meglehetősen kézenfekvő, hogy a takarítást is természetes összetevőket tartalmazó anyagokkal végezzük el.

A fürdőszobában az ecet a legkedveltebb házi szer. Savja hatékonyan eltünteti a vízkö­vet és a szennyeződéseket. Az ecet ráadásul antibakteriális és zsíroldó hatású. Viszont sok tisztítószerhez hasonlóan kellemetlen a szaga. Ezért sok ecettartalmú tisztítószert – mint a világ első újrahasznosított anyagokból készült takarítószerét, a Cycle fürdőszoba­tisztítóját – illóolajokkal tesznek kellemesebb illatúvá.

Lisa Butterworth, Az én természetes és fenntartható otthonom című könyv szerzője is szereti, ha illóolajokat is tartalmaz a tisztító­szer. „A rozmaringolaj erősíti számos termék antibakteriális hatását, az eukaliptuszolaj pe­dig az antiszeptikus tulajdonságai miatt na­gyon hasznos. A mandarinolaj gyümölcsös il­latú, és kedélyjavító hatású – ami takarítás közben kifejezetten jól jöhet. Ezenkívül oldja a zsírt és a szennyeződéseket is” – magyarázza az amerikai újságíró hölgy.

A JÖVŐ MOST VAN

Ha mi készítjük el a tisztítószerünket, annak illatát is mi magunk komponálhatjuk meg az illóolajok segítségével – például az alábbi haté­kony szódabikarbónás súrolószerét is, ami szagmegkötő tulajdonságok­kal rendelkezik, és sokoldalúan használható. Ehhez Butterworth 165 g szódabikarbónát, 3 ek. folyékony olívaolaj­szappant, valamint 2 ek. vizet kever össze folyékony pasztává.Ezt követően 6 csepp citromillóola­jat és 4 csepp fenyőolajat tesz hozzá. A takarításhoz ebből a pasztából egy nedves kendőre tesz egy keveset, és azzal tisztítja meg a felületeket.

Egy másik sokoldalúan használható, természet adta főnyeremény a citrom. Savját, akár az ecetét, gyakran tükrök és ablakok megtisztítá­sához ajánlják, mivel ez a háziszer is csíkmentesen csillogóvá varázsolja azokat. Hosszútávon azonban a sav kimarhatja a gumitömítéseket, amelyek aztán porózussá válhatnak. Jó alternatívák az öko­tisztítótab­letták, mert kizárólag növényi összetevőket tartalmaznak, és biológiailag teljes mértékben lebomlanak. Ezenkívül a csomagolását – a legtöbb ökotisztítószeréhez hasonlóan – környezetbarát módon állították elő, hogy ezzel is kevesebb műanyagszemét keletkezzen. Ez a pozitív tulaj­donsága pedig természetesen a saját magunk által előállított tisztító­szereknek is megvan: ezeket üvegpalackokba vagy csavaros tetejű be­főttesüvegekbe töltve tárolhatjuk.

A serpenyőről az odaégett szennyeződéseket vagy az edényekről a zsírt a nátrium­karbonát, vagyis a mosószóda természetes erővel, de kíméletlenül tá­volítja el. Maró hatása miatt viszont csak kis mennyi­ségben (vagy gumikesztyűvel) tanácsos használni. Lisa Butterworth azt ajánlja, hogy tegyünk 1⁄2 tk. mo­sószódát 350 ml forrásban lévő vízbe, és keverjük ad­dig, amíg feloldódik. Hagyjuk kihűlni, és adjunk hoz­zá 150 ml folyékony olívaolaj­szappant, 2 tk. glicerint, 12 csepp rozmaring­illóolajat, valamint 7 csepp citromillóolajat. Ezt követően a mosogatószert egy tölcsér segítségével pumpás flaskába tölthetjük.

Ha szeretjük inkább a mosogatógépünkre bízni ezt a munkát, akkor is hozhatunk környezetbarát dön­tést, mert például a Ecover öko­mosogatótablettái 100%-­ban újrahasznosítható anyagból készülnek.

LÉLEGEZZEN MÉLYEKET!

A megfelelő tisztítószerek mellett a gondosan meg­ választott eszközök is segítenek csökkenteni az öko­lógiai lábnyomunkat. A fakefék – például a Profissimo márka termékei – környezetbarátabbak a műanyag­ból készülteknél, a minőségi tisztítókendőket pedig mosógépben moshatjuk, s így jóformán a végtelensé­gig használhatjuk őket.

Másrészről érdemes rendszeresen takarítani. Mi­nél rövidebb idő telik el két takarítás között, annál ke­vesebb por, folt és vízkő képződik, és annál kevesebb takarítószert kell elhasználnunk az eltávolításukhoz. Amik egyébként maguktól, felügyelet nélkül is teszik a dolgukat: míg az ecet szépen leoldja a lefolyóról és a zuhanyzóról a vízkövet, addig mi akár pihenhetünk is egy kellemeset a kanapén.

További tippek a témában:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk