Menü

Tippek az élhető open office-ért

Egy térben is boldogan

Home » Életmód » Karrier » Tippek az élhető open office-ért - 10.2019

Az open office, azaz a nyitott iroda, a 2000-es évek elején kezdett elterjedni Magyarországon. Elsőre azonban nem aratott túl nagy sikert. Sokan azon a véleményen vannak, hogy az alkalmazottak nem tudnak hatékonyan dolgozni egybenyitott térben. Ezen azonban az alábbi tippekkel lehet változtatni.

  1. Állomány

Az egyik legfontosabb tényező, ami közrejátszik abban, hogy hatékony-e a munkavégzés egy open office-ban, az az ott dolgozók létszáma. Ha például százan ülnek egy légtérben, az nem tesz jót sem a produktivitásnak, sem az alkalmazottak lelki világának. Sokat segíthet, ha kisebb zugokat alakítunk ki, illetve hangfogó elemeket helyezünk el több ponton. Ez a létszám természetesen még így is soknak számít, hiszen az ideális a 8-10 fő, ami függ az iroda nagyságától is. Egy személynek kb. 6 négyzetméterre van szüksége, amihez még hozzáadódnak az irodai eszközök.

A TÖKÉLETES ÖNÉLETRAJZ TITKAI

  1. Alkalmazkodóképesség

Rengeteget javíthat a munkamorálon, ha nem kötjük az alkalmazottat az asztalához, hanem hagyjuk  őket ott dolgozni, ahol szeretnének, hiszen a wifinek hála nincs olyan zug az irodában, ahol ne lehetne melózni.

  1. Ülő munka

Köztudott, hogy az ülő munka egyáltalán nem egészséges, sőt mi több, egy idő után komoly problémákhoz és betegségekhez vezethet. Épp emiatt hoztak egy olyan jogszabályt, amely szerint óránként biztosítani kell minimum 10 perc szünetet, továbbá napi 6 óránál ne legyen több a monitor előtt töltött idő. Ha ezt nem tartjuk be, akkor a későbbiekben akár porckorongsérvünk is lehet, de a gyakori fejfájás is erre vezethető vissza.

  1. Zaj

Az egyik leggyakrabban említett negatívum az open office-szal kapcsolatban, hogy nagy a zaj, ami azonban akkor is problémát okozhat, ha csak ketten ülnek egy szobában. Az ilyen problémák elkerülése érdekében ajánlott a hangfogó elemek használata, illetve a megfelelő hangszigetelés.

A BELÜLRŐL JÖVŐ NYUGTALANSÁG

  1. Kreatív tér

Nagyon sokat számít, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat az irodában, így nagyon jó ötlet lehet, ha az ő megkérdezésükkel alakítjuk ki a teret. Szeretnének egy közösségi szobát, ahol csocsózhatnak vagy dartsozhatnak? Esetleg szeretnének pár babzsákot, ahol megihatják a reggeli kávét? Teljesítsük a kívánságaikat! Rengeteg olyan megoldás létezik, ami élhetővé tesz egy nyitott irodát, ezáltal javítva a munkamorált.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk