Active Beauty
Tippek a tavaszi hajhullás ellen

Ne essünk pánikba!

Tippek a tavaszi hajhullás ellen

A szezonális hajhullás teljesen normális dolog. Azonban ezzel a névvel a nyár végi és tél közbeni intenzívebb ’hajhullató’ időszakot szokták illetni. De akkor mi az a tavaszi hajhullás, és miért érint ilyen sokakat? Cikkünkben összeszedtünk minden tudnivalót róla, és azt is, mit tehetünk a kellemetlen jelenség ellen.

Miért és mikor hullik a haj?

Minden egyes nap veszítünk szálakat, hozzávetőlegesen 80-100 darabot. Ez azonban észrevehetetlen változás, hiszen hajunk több mint 90 százaléka növekedésben van, miközben összesen hajszálaink 6-8 százaléka található stagnáló állapotban, kihullásra készen. A szezonális hajhullás fő okaként az időjárás változásait említik a szakértők. A hűvösebb hőmérséklet elérkezésével és a napsugarak gyengülésével szervezetünk úgy érzékeli, hogy fejbőrünknek kevesebb védelem is elegendő, így nyugodtan megválhat pár extra tincstől. Ezek az időszakok tipikusan a nyár végi meleg (augusztus, szeptember) és a téli hideg (december, január) hónapok, azonban igen sokunk tapasztal a szokásosnál nagyobb mértékű hajhullást a tavasz kezdetén is.

A TÖKÉLETES HAJ TITKA

Mi okozza a tavaszi hajhullást?

A tavasszal tapasztalható hajhullásnak főleg biológiai okai vannak, amelyekért a hideg téli hónapok és a közben megváltozó életmódunk tehető felelőssé. A hűvös időben sokan nem fogyasztunk annyi folyadékot, mint a melegebb időszakokban, ez pedig a szervezetben található méreganyagok felhalmozódásához vezet. Súlyosbít a helyzeten, hogy általában étkezésünk és tápanyagbevitelünk is jelentősen megváltozik télen: nem viszünk be annyiféle és olyan mennyiségű hasznos anyagot (vitamint, rostot, ásványi anyagot), mint az év többi részében, a változásra pedig hajhagymáink érzékenyen reagálnak, meggyengülnek, így hajunk minősége is romlik. Végül pedig a hónapokon át tartó változás eredményekeképp jelenik meg sokunk életében a tavaszi hajhullás.

De mit tehetünk ellene?

 

Töltsük fel készleteink!

Az első és legfontosabb dolog, amit tavaszi hajhullásunk ellen tehetünk, ha mostantól még jobban odafigyelünk étkezésünkre. Ahogy említettük, télen hajlamosak vagyunk kissé elhanyagolni egészségünket, ezért minél előbb pótolnunk kell a hiányzó tápanyagokat, hogy hajhagymáink visszanyerjék erejüket. Hajunk egészségének megőrzéséhez az A-, a B-, a C- és az E-vitaminok a legfontosabbak, míg ásványi anyag bevitelünk szempontjából oda kell figyelnünk a megfelelő cink, magnézium, vas és jód pótlására. Ezenkívül jól tesszük, ha magas fehérjetartalmú élelmiszereket fogyasztunk, hiszen hajszálaink 98 százaléka fehérjékből épül fel.

MINDEN A VÉKONYSZÁLÚ ÉS A VASTAGSZÁLÚ HAJRÓL

Csak lazán!

Hajviseletünk is sokat nyom a latba, amikor hajhullásunk mértékéről beszélünk. Így annak érdekében, hogy csökkentsük elvesztett hajszálaink számát, a legjobb, ha minél többször hordjuk frizuránkat kiengedve. A szoros konty és a lófarok ugyanis extra nyomást gyakorol a hajhagymákra, így pedig gyorsabbá teszi a hajszálak elvesztését.

Óvatosan a hajhabbal!

Egy másik, hajhullást előidéző faktor a hajformázó termékek túlzott használata. A túl sok hajhabok, hajlakkok, hajwax vagy hajzselé nyomán ugyanis egészséges és a kihullás előtt álló hajszálaink könnyedén összetapadhatnak, csomókat előidézve ezzel, ami megint csak a szálak gyorsabb elvesztéséhez vezet. Természetesen nem kell örökre lemondanunk kedvenc termékeinkről, de a tavaszi hajhullás idején sokat segíthet, ha pár hétig kicsit kíméletesebben bánunk loboncunkkal.