Menü

Természetes energiaitalok és egészséges levek

Igyon több levet!

Home » Életmód » Természetes energiaitalok és egészséges levek - 03.2018

A zöldségekből, gyümölcsökből és szuperételekből készült természetes energiaitalok megszabadítják a szervezetet a ballasztanyagoktól, illetve minden kortyuk kellemes hangulatot és jó közérzetet biztosít.

Ha szeretné ellensúlyozni azt a sok kiadós finomságot, amit az ünnepek alatt elfogyasztott, megteheti egy néhány napos léböjtkúrával – anélkül, hogy megterhelné az emésztőrendszerét. Ehhez a frissen facsart levek ideálisak: nemcsak azért, mert táplálóak, hanem azért is, mert tehermentesítik a szervezetet és automatikusan átállítják méregtelenítő üzemmódba – ami annál intenzívebb, minél kevesebb szilárd táplálékot fogyasztunk.

Amikor eszünk valamit, gyakran csak a pillanatnyi éhségünket szeretnénk csillapítani – egy gyors hamburgermenü itt, egy zacskó csipsz ott.
 A világ nyugati felén az elfogyasztott kalóriák több mint kétharmada telített zsírokból, cukorból és fehér lisztből áll. „Ha a szervezetünket becsapjuk ezekkel az üres kalóriákkal és megfosztjuk a létfontosságú tápanyagoktól, elkerülhetetlen, hogy újra (és hamar) megéhezzünk – mondja Julie Morris táplálkozásszakértő, aki számos könyvet írt a témában. – Ennek az a vége, hogy sokan napi szinten fogyasztanak a szükségesnél több kalóriát, hogy legyen energiájuk.” A levek az örvendetes kivételek: koncentrálva, alacsony kalóriájú formában kínálják a létfontosságú tápanyagokat, amelyekből sok olyat tartalmaznak, amelyek a nyugati táplálkozásból hiányoznak.

 5 EGÉSZSÉGES DZSÚSZ

Nem jobb a gyümölcs vagy a zöldség egészben?

Miért kellene lét fogyasztanunk a léböjtkúrához és eldobnunk a gyümölcs egy részét, ha nyugodtan megehetnénk az egész gyümölcsöt vagy zöldséget? A legfontosabb ok:
 a léböjtkúra tehermentesíti az emésztőrendszert. Ha megeszünk egy almát vagy egy paradicsomot, akkor a mikrotápanyagok egy része a benne található rostanyaghoz kötődik. Az összetett emésztési folyamat során – attól függően, milyen alaposan rágtunk – a mikrotápanyagokat ezután szét kell választani a rostoktól. Ez szinte sosem sikerül teljes mértékben. Ha ráadásul még emésztési zavarokkal is küzdünk, akkor még kevesebbet tudunk felhasználni a létfontosságú tápanyagokból.

A jó minőségű leveknek köszönhetően erre a munkára nincs szükség – ezek ugyanis könnyen emészthetőek. Morris elmondta: „Ezenkívül 
a szervezet a frissen facsart levekből friss tápanyagokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez jut.” Végül is elég nehéz egy nap alatt 1 kilogramm répát, hat almát, hat édesköménygumót és egy pasztinákot, valamint 
100 gramm fűszernövényt elfogyasztani. Lé formájában azonban még ekkora mennyiségű friss élelmiszer sem okoz gondot.

Pihenő a bélnek

A léböjtkúra segíti szervezetünk regenerálódását, és mindemellett jelentős mennyiségű energiához is juttat minket.A levekkel végzett tisztítókúra célja, hogy egy kis pihenőt biztosítson az emésztőrendszernek, mondja Julie Morris: „Ez jó alkalmat ad a bélcsatornának arra, hogy az elmúlt hetek kulináris stressze után lé formájában számos mikrotápanyaghoz jusson.” A léböjtkúra azt jelenti, hogy szakítunk a mindennapos táplálkozási szokásainkkal, és bizonyos ideig javarészt leveket fogyasztunk. Optimális esetben a kúrát sok szénsavmentes ásványvízzel vagy jó minőségű csapvízzel egészítjük ki.

A szakértő szerint nem szabad a léböjtkúrát olyan merev programként felfogni, amelyet csak néhány mínuszkiló és a ragyogó bőr érdekében alkalmazunk. „Ha hosszú időn át csak makrotápanyagokat, fehérjét, zsírt és szénhidrátokat juttatunk a szervezetünkbe, az egészségügyi problémákhoz vezethet.” Morris legfeljebb öt napig tartó léböjtkúrát javasol: hosszú távon nehéz betartani a kúrát, és sok fogyókúrához hasonlóan gyakran vezet jojóeffektushoz: „Ekkor gyengének és frusztráltnak fogja érezni magát, amiért nem volt kitartó.”

Ha azonban időnként néhány napos léböjtkúrát tartunk, az a regenerációt szolgálja és új energiát ad: „Nem zavar be a mindennapi életbe és nem is feltétlenül kíván meg miatta bizonyos ételeket.”

Újraindítás a tudatosabb táplálkozásért

Sokaknak a léböjtkúra a kiindulópont ahhoz, hogy új étkezési szokásokra álljanak át – és lemondjanak a tápanyagban szegény élelmiszerekről, például a rágcsálnivalókról és a gyorsételekről. A szakértő szerint ez jó ötlet: „Erre a célra nehezen találnánk jobb előkészítőt, mint a lékészítést.” Mielőtt elkezdené a kúrát, segíthet, ha végiggondolja, pontosan mit ígér: „A tisztítókúra nagyon jól hangzik. Ez gyakran ahhoz vezet, hogy azért kezdenek bele, mert a kúra általános megoldást ígér minden egészségügyi problémára.”

Ezzel szemben az igazság az, hogy a méregtelenítés és a tisztítás ugyan lehetséges tágabb értelemben – de nem ér el csodákat egyik napról a másikra! „Ha a kúra lenyűgöző eredményekkel kecsegtet, akkor nem szabad belekezdeni – figyelmeztet Morris. – Olyat kell keresni, ahol lehetőség van rá, hogy a programot és a recepteket a személyes szükségleteinkhez szabjuk.”

 4 TÉVHIT AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSSAL KAPCSOLATBAN

A legjobb hozzávalók

Ha a nap folyamán nagyobb mennyiségű levet iszunk, akkor a válogatásnak ideális esetben zöld levekből, gyökérzöldséglevekből és gyümölcslevekből kell állnia. „Sok gyümölcs természetes formájában rengeteg cukrot tartalmaz. A léböjtkúrához ezért a zöldségek és az alacsony cukortartalmú gyümölcsök a legmegfelelőbbek” – mondja Morris. Az alapvető hozzávalók közé tartozik az alma, a körte, a dinnye, a zeller,
 az édesburgonya, a sütőtök, a jamgumó, a répa, a cékla,
a pasztinák és a különböző citrusgyümölcsök – minél inkább helyi és szezonális hozzávalókból válogatunk, annál többet tehetünk az egészségünkért.

Julie Morris meggyőződése, hogy a szervezet rövid ideig jól megvan szilárd táplálék nélkül, mert ezek megemésztése sok energiát vesz igénybe. „Mivel a lé már amúgy is folyékony, a szervezet ezt a munkát megspórolja – és ezt az energiát másra fordíthatja” – mondja. Ennek ellenére nem szükséges teljesen lemondani a szilárd táplálékról. Egy kevés szilárd ételt a léböjtkúra alatt is ehetünk, hogy csökkentsük az éhségérzetet, mondja Morris. Az is segít, ha a kúra után könnyű ételeket fogyasztunk, mert így
nem olyan hirtelen a visszaállás a szilárd ételekre.

Julie Morris szerint: „Fontos, hogy gondosan válogassuk meg az ételeket.” Erre nagyon jól megfelelnek a növényi ételek kis adagokban, például egy alma vagy egy kis tál quinoa avokádóval. A maréknyi adagokban fogyasztott gyümölcsökön és zöldségeken kívül salátákkal, levesekkel, olajos magvakkal, sőt, még nyers csokoládéval is változatosabbá tehetjük a léböjtkúrát.

A legjobb kísérők

Ha a léböjtkúra alatt más ételeket is szeretne fogyasztani, az a legjobb, 
ha ezek egyszerű, természetes élelmiszerekből állnak.

  • Zöldségleves: Friss répa-, zeller- vagy spenótlét összekeverhetünk avokádóval és egy kis sóval, hogy laktató ételt kapjunk. Szintén jó
 a miszóleves vagy a zöldségkrémleves.
  • Saláta: A csírák és a leveles saláták a legjobbak, valamint az erjesztett zöldségek, például a savanyúkáposzta. Az avokádó és az olajos magvak, például a kender vagy a chiamag párosa extra adag fehérjét biztosít – öntetnek citromlét és sót keverjünk össze.
  • Olajos magvak és aprómagvak: Egy kevés mandula, dió, és az olyan szuperételek, mint a kender, a len és a chiamag laktatóak, és a legjobb makro- és mikrotápanyagokat tartalmazzák.
  • Nyers csokoládé: Egy kis jutalom a lehető legtisztább (nem pörkölt) kakaóból – alacsony cukortartalommal.

EGYÜK MAGUNKAT ENERGIKUSABBÁ!

Mindent a gyümölcs-, és zöldségprésekekről

A csigás préssel előállított gyümlölcs- és zöldséglevek magas minőségű, értékes tápanyagokban gazdag italok.

Csigás zöldség-, és gyümölcsprések: a hidegen sajtolás elve alapján működnek – a készülék az alapanyagot nem hevíti 40 fok feletti hőmérsékletűre. Így a gyümölcsökben és a zöldségekben lévő értékes tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, melyeknek egy része 40 fok fölött lebomla, érintetlenül átjutnak a belőlük kipréselt lébe is. Az így kapott magas minőségű ital egyetlen hátránya, hogy a csigás préssel előállított leveket legfeljebb pár napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, mielőtt beindulna az erjedési folyamat.

Gyümölcsgőzölők: ezek a készülékek forró gőz segítségével sajtolják ki a gyümölcsből a levet. A lékinyerés során a hő a vitaminok jelentős részét lebontja, ám egyidejűleg csírátlanítja is a kapott levet, amely ezáltal hosszan eltarthatóvá válik. Ennek a tulajdonságának akkor vehetjük nagy hasznát, ha egy bizonyos gyümölcs vagy zöldség csak rövid ideig szüretelhető.

Centrifugás gyümölcs-, és zöldségfacsarók: kevésbé alkalmasak csekély nedvességtartalmú gyümölcsök, füvek vagy zöldségek feldolgozására. Ezzekkel a szerkezettekkel is nagyon magas minőségű, nyers leveket lehet előállítani. A folyamat során azonban sok oxigén kerül a kispréselt lébe, hab képződik a tetején, amely közvetlenül kihat az ital eltarthatóságára is, mely így még rövidebb, mint a csigás prések esetében, hacsak a kinyert levet pasztőrizálással nem tartósítják.

Tipp: Ha frissességre, egyszerű kezelhetőségre, szép dizájnra és az értékes tápanyagok megőrzésére vágyik, akkor a csigás prést ajánljuk. Amennyiben magas minőségű levet kíván előállítani, a legjobb választásnak a mechanikus facsarók bizonyulnak. A függőleges vagy vízszintes csigás prések nagy előnye, hogy jóformán bármit fel lehet velük dolgozni – zöldségeket, gyümölcsöket vagy akár búzafüvet is, melyből zöld smoothiet tudunk készíteni.

A készülékek súlya 4-12 kg, mely a sajtolás során fellépő vibrációt tartja alacsony szinten. A vertikálisan vagy függőlegesen beépített csigák által préselt italok gyümölcshús-tartalma valamivel magasabb, ha nem szűrjük át a kapott levet egy háztartási szűrőn. Horizontálisan futó csigák esetén a gyümölcshús arány egyes modelleknél szabályozható.

Recept: gyömbér-alma-brokkoli lé

A gyömbér-alma-brokkoli lé vitaminokban rendívül gazdag, így kiváló hatással van az egészségünkre.Hozzávalók:

  • 2 nagy, édes alma a magház nélkül
  • 525 g apróra vágott brokkoli
  • 2 szál szárzeller
  • 2,5 cm friss gyömbér
  • 1 bio citrom frissen facsart leve

Elkészítés:

Facsarja ki az alma, a brokkoli,
a zeller és a gyömbér levét, majd adja hozzá a citromlét.

 

 


MÁR KÉZBE IS VEHETI A MAGAZINT! RENDELJE MEG DÍJMENTESEN!

Az active beauty magazin a dm ingyenes nyomtatott női magazinja, ami rengeteg hasznos tippet és trükköt tartogat a divat, a szépségápolás, a lakberendezés, az utazás, az egészséges táplálkozás területén. A magazin díjmentesen megrendelhető és még a postaköltség miatt sem kell aggódnia, ugyanis az active beauty magazint – teljesen ingyen postázzuk ki Önnek!

Rendelje meg a magazint díjmentesen és helyezze magát kényelembe!

MentésMentés

MentésMentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk