Active Beauty
Terhességi teszt kisokos

A 7 legfontosabb kérdés

Terhességi teszt kisokos

Terhességi tesztet ma már bármelyik drogériában tudunk vásárolni, azonban a választás egyáltalán nem könnyű feladat. Számos fajtájával találkozhatunk, így létezik például tesztcsíkos, pálcás és digitális teszt is.  A bőség zavarában nehéz dönteni, ezért most hoztunk néhány szempontot, ami megkönnyítheti a választást.

  1. Miért van ennyi fajta teszt, és hogy válasszam ki a számomra megfelelőt?

Jó hír, hogy mindegyik terhességi teszt (beleértve a korai gyorsteszteket is) ugyanúgy működik. Valamennyi a hCG rövidítésre hallgató terhességi hormont méri a vizeletben. Vásárlás előtt azonban néhány szempontot érdemes figyelembe venni.

Ha kényelmetlenül érezzük magunkat attól, hogy közvetlen a tesztpálcára kell vizelnünk, használhatunk úgynevezett kazettás tesztet is. Ezeknél a vizeletmintát egy tartályba tudjuk gyűjteni, ahonnan egy pipettával a kazetta rekeszébe kell cseppenteni a teszt elvégzéséhez.

Az is fontos szempont lehet, hogy gyermektervezés céljából szeretnénk-e tesztet venni, vagy a terhességet szeretnénk kizárni vele. Léteznek digitális kijelzővel ellátott tesztek, melyek egyértelműen jelzik, hogy „terhes” vagy „nem terhes”, ezek a típusúak azonban drágábbak is. Ha gyakran végzünk tesztet, mert várunk a teherbeesésre, akkor célszerűbb egy olcsóbb, több tesztet tartalmazó csomagot választani.

A TERHESSÉG FURCSA MELLÉKHATÁSAI

  1. Mennyire megbízható az eredmény?

Az összes terhességi teszt – így a gyógyszertárakban és dm üzletekben kaphatók is – általában megbízható, az eredmény 90-99 %-os valószínűséggel helyes. Minél előrehaladottabb a terhesség, annál biztosabb lesz a teszt eredménye.

Mi ennek az oka? A hCG terhességi hormon folyamatosan növekszik a terhesség első 12 hetében. Ha a terhességi teszt negatív, annak még lehet az az oka, hogy a hCG szint annyira alacsony a szervezetben, hogy nem kimutatható.

  1. Szükséges több tesztet elvégezni?

A terhességi teszt negatív lett, mégis több terhességre utaló jelet fedezünk fel magunkon? Akkor célszerű pár nap múlva egy újabb tesztet elvégezni, ugyanis a hCG érték 2-3 naponta általában megduplázódik. (A terhesség első 12 hetében, utána lassan lecsökken). Egy napon több teszt elvégzése azonban éppen emiatt értelmetlen, mert az eredménye valószínűleg nem fog változni.

Ha továbbra is kétségeink vannak a negatív teszt után, kérjünk nőgyógyászunktól egy vérvétel vizsgálatot, ugyanis a vérből már a beágyazódás utáni 6-9 nappal kimutatható a terhesség.

  1. Mikor a legjobb megcsinálni a tesztet?

A hCG érték ébredés után a legmagasabb, így ajánlott reggel elvégezni a tesztet.

  1. Lehet pozitív a teszt még a menstruáció kimaradása előtt?

A legtöbb megvásárolható terhességi teszt legkorábban a kimaradt menstruáció első napján tud megbízható eredményt adni. Léteznek azonban már korai terhességi tesztek is, melyek képesek kimutatni a terhességet körülbelül 8 nappal az ovuláció után. A boltokban kapható korai tesztek mellett a nőgyógyásznál tudunk minél hamarabb eredményhez jutni az úgynevezett béta-hCG teszttel.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

  1. Mire figyeljünk a tesztcsíknál?

Egy csíkos terhességi teszt eredménye csak rövid ideig látható, általában maximum 10 percig. Minden, ami ezután történik, az nem a valós eredményt mutatja. Például, ha 15 perc múlva nézzük meg a teszten az eredményt az általában javasolt 2-5 perc helyett, a csík színe elsötétedhet az ellenőrző csíkhoz hasonló árnyalatra, ami miatt sok nő gyanakodni kezd, hogy a teszt pozitív lett. Ennek az az oka, hogy 10 perc után a vizelet a páratartalomra reagálva elkezdhet száradni, így létrehozza az úgynevezett párolgási vonalat, ami meghamisítja az eredményt. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, kövessük pontosan a teszt leírásában megadott időt!

  1. Pozitív teszt esetén mikor forduljunk nőgyógyászhoz?

Erről a kérdésről nincsen egyhangú vélemény. Különösen első terhesség esetén nehéz kibírni, hogy ne akarjunk minél hamarabb meggyőződni a pozitív eredményről. Azonban jó, ha tudjuk, hogy nem kötelező azonnal nőgyógyászhoz fordulnunk! Ha nincsen semmilyen panaszunk, és a terhesség nyolcadik hetére szeretnénk ütemezni a vizsgálatot, az is rendben van. Előnye, hogy a nyolcadik hétre már hallható a baba szívverése, kimutatható, hogy megfelelően fejlődik-e, és akár az is, hogy ikrek lesz-e.