Menü

Időjárásálló gondoskodás

Óvjuk a legkisebbeket

Home » Életmód » Egészség » Időjárásálló gondoskodás - 11.2019

Gyermekünket a megfelelő ápolással felkészíthetjük a hideg évszakra.

Pocsolyákban ugrálás, színes falevelek gyűjtése, kirándulások és kalandos szánkózások szervezése – az ősz és a tél rengeteg szabadtéri mókázási lehetőséget kínál. Ha a babákat és a kisgyerekeket fel szeretnénk vértezni a hideg ellen, ahhoz megfelelőképpen kell ápolnunk őket. Jóllehet a téli hónapokban nekünk, felnőtteknek is intenzívebb ápolásra van szükségünk, mint nyáron, ám a mi bőrünk mégis jóval erősebb védekezőrendszerrel rendelkezik, és ezáltal ellenállóbb is a külső hatásokkal szemben, mint a gyermekeké. Az ő éretlen bőrstruktúrájuknak sokkal különlegesebb védelemre van szüksége.

Az egyik oka ennek az, hogy még nem teljesen fejlettek a fagygyúmirigyeik; ez azt eredményezi, hogy bőrük hajlamosabb a kiszáradásra, és nagyon érzékenyen reagálhatnak a változó külső hatásokra. Ezért fontos, hogy a bőrük védőfunkcióját megfelelő mennyiségű zsír és nedvesség visszapótlásával stabilizáljuk. Különben száraz, viszkető területek alakulhatnak ki, ami nemcsak kellemetlen a kisgyerek számára, hanem a vakargatásuk a bőr berepedéséhez és gyulladások kialakulásához is vezethet. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, a gyerekeket saját ápolóprogrammal kényeztetjük.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

Védetten a hideg évszakban

Mielőtt a gyermek kimegy a friss levegőre, krémezzük be azokat a testrészeit, melyeket nem fed vastag ruházat, mint mondjuk az arcát és a kezeit. Erre a célra érdemes zsíros krémet használni, például úgynevezett cold creamet vagy a szélés időjárás elleni védőkrémet. Magas zsírtartalmuknak köszönhetően hidegben is könnyedén kenhetőek a bőrön. A könnyű, nyári krémek ilyenkor nem bizonyulnak jó választásnak, mert általában rengeteg vizet tartalmaznak. Ezek a bőrből való elpárolgásuk során azt csak még jobban hűthetik. Elsősorban a napsütéses napokon fontos télen is a megfelelő napfényvédelem. A hó visszaveri a napsugarakat, és ezáltal intenzívebbé teszi a nap hatását. A kifejezetten téli használatra kifejlesztett napfényvédőkrémek a legalkalmasabbak erre a célra. Egy gyerekeknek való ajakápoló minden táskában elfér, és napközben igen egyszerűen felvihető. Azonban nagyon fontos, hogy az érzékeny gyermekajkakra ne használjunk színés illatanyagot tartalmazó terméket.

Irány a kád!

A meleg helyiségbe visszatérve távolítsuk el egy puha kendővel a cold creamet, hogy az izzadás ne okozzon kiütéseket a gyermek bőrén. Közvetlenül ezután elmerülhetnek a kicsik a kellemesen meleg fürdővízben. Mindegy, hogy a fürdetőkádban vagy később a nagy fürdőkádban lubickolnak, a legfontosabb, hogy sose hagyjuk őket magukra. Ezért érdemes már a fürdetés előtt minden ahhoz szükséges eszközt, törülközőt, fürdőszert bekészíteni. A víz hőmérsékletét állítsuk körülbelül 35 fokosra; a legkönnyebben ezt egy babafürdőhőmérővel ellenőrizhetjük. Ezt követően a kádban pancsoló kisbabát egy fürdetőkendővel mossuk meg. A haját csak a fürdetés legvégén nedvesítsük be, nehogy megfázzon a fejbőre.

A kisgyerekek akkor örülnek a leginkább a fürdésnek, ha a kádban egy kis szórakozás is várja őket. A vidám fürdőszerek, melyek habbal töltik meg a kádat és szép színesre festik a vizet, különösen kedveltek a köreikben. A baba a fürdés után szereti, ha egy pihepuha törülközőbe vagy egy kapucnis fürdőlepedőbe burkoljuk, ami megakadályozza, hogy a hajmosás után meghűljön a fejbőre. Az ezt követő ápolás előtt alaposan töröljük szárazra a testét.

TÖKÉLETES PELUS A BABÁNAK

Az ápoló befejezés

A fürdőmóka után nem maradhat el az ápolás sem. Ahhoz, hogy a bőrbe visszajuttassuk a szükséges nedvességet, a legjobb, ha megfelelő zsírtartalmú hidratálókrémek után nyúlunk. Ezért kell ilyenkor a könnyű nyári termékeinket gazdag téli krémekre cserélni. Bizonyos összetevők, mint a körömvirág vagy a kamilla képesek megnyugtatni a hőmérséklet-ingadozás által irritált bőrt. A gyermek egész testét krémezzük be finoman. Aki szeretné, egy kis masszázzsal is egybekötheti ezt. Fordítsunk különösen nagy gondot azon területek bekrémezésére, melyek hajlamosak kiszáradni, mint a lábak, a sípcsont vagy a hónaljak. Azok a helyek pedig, melyek azelőtt ki voltak téve a hidegnek, egy extra adag ápolást is megérdemelnek.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk