Menü

Tehetséges, magabiztos női sofőr

4 ok, amiért a hölgyek igenis jók autóvezetésben

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Tehetséges, magabiztos női sofőr - 08.2019

Szerintünk nem igaz a sztereotípia, miszerint a nők rosszabbak a volánnál. És ezt be is bizonyítjuk! Miért és miben vagyunk jobbak férfitársainknál? Íme a lista!

Egy nemzetközi kutatásban azt vizsgálták, hogy a különböző nemzetekre milyen vezetési stílus jellemző. A magyarokról az derült ki, hogy kreatívak, a vezetést az önkifejezés egyik formájának tekintik, szeretnek úton lenni, és magabiztosan ülnek a volán mögé, ám ha szomorúak, kevésbé tudnak koncentrálni.

A kutatásból kiderült az is, hogy a kelet-közép-európai régióban élők vezetési szokásait sokkal inkább a személyiségjegyeik, mintsem a nemük, a nemzetiségük vagy a foglalkozásuk határozza meg. A sofőrök kora, családi állapota szintén meghatározó tényező, a rutinos és a gyermekeiket fuvarozó sofőrök például bizonyítottan jobban teljesítenek a volán mögött.

A STÍLUSOS NŐK NÉGY TITKA

A kutatás szerint nincs értelme az örök vitának, miszerint a női vagy a férfi sofőrök vezetnek-e jobban. A hölgyek alapvető személyiségjegyei azonban nagyon is rányomják a bélyegüket a vezetési stílusukra. Vagyis mi, nők azért vezetünk biztonságosabban, mert:

1. Gondoskodók vagyunk

Nem vagyunk kockázatkeresők, mert az elsődleges célunk vezetés közben is a család megóvása. Rendszerint mi visszük óvodába, iskolába a gyerekeket, ezért számunkra a biztonság a legfontosabb, és hogy a csemetéket épségben eljuttassuk a célállomásra, a biztonsági öveket is mindig bekapcsoljuk.

2. Nem versengünk folyamatosan

Éppen ezért kisebb sebességgel és kellő távolságot tartva vezetünk, ellenben a férfiakkal, akik a vezetésben is kihívást keresnek, és ha a helyzet úgy hozza, mindig kaphatók egy kis versengésre. Ennek állítólag evolúciós okai vannak, mert a férfiak gyakran érzik úgy magukat az utakon, mint akik éppen vadászaton vannak, és emiatt vezetnek gyorsabban és agresszívebben a nőknél.

3. Kerüljük a kockázatos helyzeteket

Közismert tény, hogy a férfiak több balesetet okoznak, mint a nők, ez pedig jórészt a kockázatosabb vezetési stílusuk eredménye. Egy tanulmány szerint a férfiak több mint háromszor akkora veszélyt jelentenek az “agresszív vezetés” miatt, mint a nők.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

4. Több dologra tudunk figyelni egyszerre

A nők általában jobbak abban, hogy több dologra figyeljenek, egyszerre elemezzék a több irányból érkező ingereket és információkat. A megfontoltabb döntési mechanizmusuk, a magasabb tolerancia és empátiaszintjük miatt több közlekedési balesetet előznek meg vagy kerülnek el.

A biztosító társaságok adatai szerint a tipikusan női balesetek inkább parkolás közben vagy tolatáskor bekövetkező kisebb-nagyobb törések, illetve olyan – jellemzően országúton előforduló – helyzetek, amikor egy váratlan szituációra, gyorsan és magabiztosan kellene reagálni, pánikba esés helyett. Ebben kétségkívül a férfiak jobbak.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk