Menü

Takarítás rendszerben, szórakoztatóan!

Tippek nagytakarításhoz

Home » Szabadidő » Takarítás rendszerben, szórakoztatóan! - 12.2016

A takarítás nem pusztán arról szól, hogy tiszta legyen otthonunk. Lehet szórakozás is, feltéve, ha megkönnyítjük saját dolgunkat.

Padló

A padló felületét tönkretevő agresszív szerek helyett ma már léteznek növényi alapú, szinte univerzális tisztítószerek is. Takarításkor vegyen figyelembe néhány alapszabályt! A parketta felpúposodik, ha sok víz éri, ezért a felmosórongyot mindig alaposan csavarja ki! Használjon inkább seprűt, és csak alkalomadtán mosson fel nedves ronggyal. Felmosás előtt (laminált parketták esetében is) ajánlatos a száraz takarítás, hogy kevesebb tisztítószert kelljen használni. Ez környezetbarátabb megoldás és a parketta sem lesz csíkos. A csempéket gyakrabban törölje át nedves ronggyal, hogy megakadályozza vízkőfoltok kialakulását!

Sima felületek

Minden szobában vannak sima felületek. Nagytakarításkor mindent ki- és lepakolunk, majd nedves törlőkendővel áttörölünk. Persze fertőtlenítő hatású tisztítószereket is használunk, hiszen ezek a felületek sok érintésnek vannak kitéve. Ne feledkezzünk meg a szekrényfrontokról, a hűtőszekrény ajtajáról, az íróasztalról és a komódról sem! Mivel az antibakteriális tisztítószerek gyakran vegyi anyagokat tartalmaznak, – különösen a gyerekszobában – fontos, hogy figyeljünk az összetevőkre, és ha szükséges, nedves kendővel még egyszer töröljük át a felületeket.

Ablakok & üvegfelületek

Az ablakok tisztítását szoktuk utoljára hagyni, hogy ne szálljon már az üvegre por. Ha a tisztítószerünk megfelelő, nem kell tartanunk a csíkoktól. Fontos azonban, hogy sose tisztítsunk ablakot erős napsugárzás esetén, mert ilyenkor a víz gyorsan elpárolog és a tisztítószer matt felületet hagy maga után az üvegen. Ha az ablaküveg erősen szennyezett, söpörje le először puha porseprűvel. Ne feledkezzen el a tükrök és más üvegfelületek tisztításáról sem! A kereteket először mindig törölje át univerzális tisztítószerrel!

header-mein-dm-4-ab_2016-08

Mosdókagyló & zuhanyzó

A klórtartalmú szerek helyett használhat citrom- és ecetsavat is. A csaptelepeket, a mosdókagyló leeresztő szelepét, a sugárszabályozókat (tegye ecetes vízbe) és a lefolyót is tisztítsa meg. A biológiai tisztítószereket közvetlenül a tisztítandó felületre permetezheti.

Dekoráció & edények

Az üveg- és műanyagtárgyakat mosogatószerrel tisztíthatjuk. A sárga- és vörösréz tárgyakhoz olyan speciális tisztítószert használjon, amely a vízfoltok képződését megakadályozza és eltünteti az elszíneződéseket. A politúr az evőeszközöket csillogóvá teszi, de csaptelepek tisztítására is megfelelő.

Fenntartható tisztaság

A fenntarthatóság a dm-nél nem csupán üres lózung. Ugyanúgy, ahogy az ecovernél sem. A gyártó az orgonás eukaliptuszos mosogatószerénél a természetet is szem előtt tartja, sőt már a csomagolásnál is erre figyel: ez ugyanis a tengerből kihalászott műanyaghulladékokból készül. Az újrahasznosításra kerülő hulladékot az „Ocean Plastik“ nevű projekt keretében Amszterdam csatornáiból gyűjtik össze, majd használják fel a flakonok gyártásánál. A dm ezt nagyszerű ötletnek tartja, így a termék hamarosan az üzletek polcain is helyet kap. A tengerek egészsége végső soron a mi egészségünk is.

Bio-Tipp: Az ecover orgonás eukaliptuszos mosogatószerének flakonja környezetbarát, mivel a tengerből kihalászott műanyaghulladék újrahasznosításával készül.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk