Menü

Szlovákia eldugott kincsei

Egy pillantás a szomszédra

Home » Szabadidő » Utazás » Szlovákia eldugott kincsei - 04.2019

Sok ember számára Szlovákia egyet jelent Pozsonnyal. Oda egy nap alatt át lehet ugrani, az estét pedig kis túlzással már újra otthon lehet tölteni, hiszen autóval alig néhány óra alatt megközelíthető. Ám Szlovákia sokkal több, mint egy város, amit egy nap alatt le szeretne tudni az ember.

Ott van az a megannyi látnivaló, nem is beszélve Kassáról, Szlovákia második legnagyobb városáról. Nem utolsósorban pedig „a Duna és a Tátra között fekvő országban” a Kremnické Bane (Jánoshegy) nevű településhez közel található Európa földrajzi középpontja. Kell ennél több ok, hogy mielőbb útnak induljon? A következőkben bepillantást nyerhetünk Szlovákia kincseskamrájába.

SZABADIDŐ-STRESSZ

Természeti csodák

Natur, die einem den Atem raubt: Der Bergsee Štrbské Pleso in der Hohen Tatra

A turisták az ország sok pontján tehetnek hosszú sétákat az érintetlen természetben: 9 nemzeti park és 14 természetvédelmi körzet gondoskodik arról, hogy ez így is maradjon. Az ország területének 40 százalékát erdők borítják.

A Kárpátokban még élnek farkasok, medvék és hiúzok. A Magas-Tátra a világ legkisebb magashegysége. Kristálytiszta vizű hegyi tavak kápráztatják el az érzékeket. Fürdeni elsősorban a mesterséges tavakban, például az Óruzsini-víztározóban vagy a Liptómáriai-víztározóban, valamint a folyókban lehet.

Szlovákiában található Közép-Európa legnagyobb mészkőhegysége, melyben több mint 6200 barlang és szurdok található. A Szlovák Köztársaság területén jelenleg 12 barlang nyitott a nagyközönség előtt.

 

 

 

 

A paradicsomban

A Szlovák Paradicsom egy karsztvidéken található, mely nemzeti park is egyidejűleg, és fennsíkokból, szurdokokból, vízesésekből, valamint egy föld alatti barlangrendszerből áll. Sok kirándulás kiindulópontja Spisská Nová (Szepesújhely) városkája. Tipp: a Sokolia dolina (Sólyom-völgy) szurdokban szűk utakon keresztül, keskeny falétrákon felkapaszkodva túrázhat, és megcsodálhatja a 75 méter magasból alázúduló Závojovy vodopádot (Fátyol-vízesést).

 

Varázslatos városkák

Pressburger Kipferl Traditionelles Gebäck Bratislava

 

Aki szívesen kirándul olyan helyeken, melyeket elkerülnek a turistaáradatok, annak Szlovákia a városlátogatások szempontjából is ideális úti cél. Az UNESCO-világörökség részét képező történelmi városok Selmecbánya, Bártfa és Lőcse. A pezsgő modern szlovák életbe Kassa, Nyitra, Nagyszombat vagy Besztercebánya városaiban kóstolhatunk bele.

 

 

 

 

 

Zöld pozsony

Az ország fővárosa, Pozsony Európa leggyorsabban növekvő városai közé tartozik. A „Duna-part szépe” szűk utcácskákkal, történelmi házakkal, régi kávézókkal csábítja a turistákat, utóbbiakban a tradicionális pozsonyi kiflit (Bratislavské rozky) is megkóstolhatjuk. Az alig 500 000 lelket számláló települést zöld városként is emlegetik. Szőlőültetvények veszik körül, számos szép park és kert található itt, valamint a Kis-Kárpátok Tájvédelmi Területen egy erdős parkot is létesítettek. Csodás kilátás nyílik a „Devínska Kobyla”-ról: a város legmagasabb pontja az erdő közepén található.

3 NOSZVAJI SZÁLLÁSHELY, AMIT IMÁDUNK

 

A nyüzsgő Kassa

Košice, die zweitgrößte Stadt der Slowakei, hat einen historischen Stadtkern mit vielen Cafés und Bars.

Az ország második legnagyobb városának éke történelmi városközpontja, mely Szlovákia legkiterjedtebb műemlékvédelmi területe. Szlovákia leghosszabb sétálóutcáján, a Hlavnán trónol a gótikus Szent Erzsébet-főszékesegyház, Európa legkeletibb katedrálisa. A 240 000 lakosú egyetemi városban nincs hiány kávézókból, bárokból és borozókból. Bevásárlóhangulat uralkodik a Domonkos-templom előtti téren található piacon, ahova elsősorban szombatonként érdemes ellátogatni.

A sport és a kultúra is jelen van mindenhol. Nem csoda: Kassa 2013-ban Európa kulturális fővárosa volt, sok itt a fesztivál, de 2021-ben itt rendezik majd meg az ifjúsági nyári olimpiát is.

 

 

 

 

 

Wellnessoázisok

Több mint 1400 ásványvíz- és termálforrás tör fel Szlovákia talajának mélyéről. Ezek közül sok rendelkezik gyógyító tulajdonságokkal, melyeken 20 gyógyüdülőhely osztozik országszerte. Ezek közül valószínűleg a legismertebb Pöstyén, ahol a meleg ásványvíz mellett a kénes iszap gyógyító hatásait is élvezhetik a látogatók. Rajecfürdő és Stubnyafürdő városaiban egyenesen a múltban érezhetjük magunkat. És amilyen kicsi az ország, olyan nagy hatalomnak számít a gyógyfürdők, illetve spák tekintetében a pihenni, és természetesen a gyógyulni vágyók számára.

 

Fürdők minden kategóriában

  • Számos termálfürdő és aquapark várja a családokat. Ezek közé tartozik a Dolny Kubínban (Alsókubinban) található AquaRelax és a Sírava, egy modern termálpark egy mesterséges tó partján, Kaluza (Ungtava) városában.
  • Trencsénteplic gyógyüdülőváros fürdőjének a középpontja a nagy török hamam. A 19. században épült, és a település építészeti büszkesége.
  • Egy egyedülálló barlanggőzfürdő található Sklené Teplicében (Szklenófürdőben). A Parenica egy természetes barlang, melyben 42 fokos vízben fürödhetünk.
  • A Permon’s Paradise Szlovákia legnagyobb wellnesshotel-komplexuma. A modern spa fürdőt úgy építették meg, hogy szépen illeszkedjen a festői tájba.
  • A Magas-Tátra lábánál fekvő ökológiai vízi centrum, az AquaCity Poprad geotermikus vizet és napenergiát használ, és ennek köszönhetően baráti áron kínálja szolgáltatásait.

Kirándulótippek a szomszédos országokban

Medvék Szlovéniában

A Szlovénia déli részén található Notranjska Parkban való túrázás vagy a vezetett túrák alkalmával némi szerencsével akár még barna medvéket is megpillanthatunk.

Mandulavirágzás Csehországban

Brünntől nem messze fekszik Hustopece városkája. Minden tavasszal virágzó mandulafák között túrázhatnak az idelátogatók, és megkóstolhatják a helyi mandulakészítményeket. Egy új kilátóból csodás panoráma nyílik a környező vidékre.

Bosznia-Hercegovina

Aki ellátogat Mostar városába, annak mindenképpen érdemes egy kisebb kitérőt tennie a meseszép Kravice-vízesésekhez.

A bolgár rózsaolaj

A rózsák völgyében nyílnak a finom damaszkuszi rózsák, melyek illóolaját parfümök és kozmetikumok készítéséhez is felhasználják. Kazanlak városában minden évben megrendezik a rózsafesztivált.

Hagyományok Romániában

A Máramaros régió a vidéki idilljéről ismert. Itt olyan érzése van a turistának, mintha megállt volna az idő. Itt találkozhatnak kézműves és mesterségőrző hagyományokkal, a helybéliek által ünnepnapokon hordott népviselettel, valamint román szokásokkal és ünnepségekkel is.


NYERŐ TAVASZ – SZÉPÜLJ ÉS UTAZZ A DM-MEL!

Vásárolj dm üzleteinkben vagy webshopunkban minimum 3000 Ft értékben sminkterméket, töltsd fel a blokk AP kódját vagy az online rendelési számot, és nyerd meg értékes ajándékaink egyikét!

További információkért látogass el honlapunkra!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk