Active Beauty
A zöld csoda

3 érv, miért igyunk szárzellerlevet

A zöld csoda

Több energia, kevesebb éhségérzet és gyönyörű bőr szárzellerlével? Aki a közösségi média világában jelen van, az nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a trendet. De mi is ez a felhajtás a zeller körül? A zellert ismerjük levesben vagy ropogós nyers snackként étkezések között, esetleg zöldségléként. A nyers szárzellerlevet ma már zöld erőitalként is forgalmazzák.

Anthony William amerikai írót – aki az Instagram-on “Medical Medium” néven ismert – tekintik a trendital „atyjának”. Szerinte a zöld zellerszárakból készített lé számos egészségügyi előnnyel jár. És mint tudjuk: az Instagram inspirál. A #celeryjuicechallenge-dzsel tehát igazi felhajtást indított el, az egész világ zellerlevet iszik – ahogyan mi is.

3 OK, MIÉRT IGYUNK ZELLERLEVET

Az első ok: Az egészségünk érdekében

A zöldségfélék számos pozitív hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Kétségtelen, hogy az állítás nem igazán forradalmi: a kínai orvoslásba a levet magas vérnyomás ellen használják, az ájurvéda pedig régóta alkalmazza emésztési problémák, a demencia és a Parkinson-kór gyógymódjaként. A benne lévő antioxidánsok csökkenthetik a rák kockázatát és gátolhatják a gyulladást. A szárzellert immunrendszer-erősítőnek is tekintik, és kontroll alatt tarthatja a koleszterin- és a vércukorszintet.

ÜDE ZÖLD SMOOTHIE

A második ok: az alakunk érdekében

A szárzeller vízhajtó hatású, és megfelelően öblíti a hólyagot és a vesét. A kötőszövet a zellerlé által megerősödhet, valamint csökkenthető a felesleges vízvisszatartás és a cellulit. A magas ásványi anyag- és folyadéktartalom miatt a zellerlé ideális ital az egészséges táplálkozás támogatásához, és a test újra fitté válhat. Még azok is, akik állandó éhségérzettel küzdenek, jó úton járnak a zellerlével, mert a magas rostmennyiség több órán át megtölti gyomrunkat, mindösszesen 16 kalóriával és 0,2 gramm zsírral 100 gramm zellernél.

A harmadik ok: bőrünk és hajunk érdekében

Az antioxidánsok nemcsak a gyulladások ellen nyújtanak védelmet, hanem arcbőrünk számára is előnyösek lehetnek. A másodlagos növényi anyagok, például a C-, az E-vitamin és a béta-karotin, segítenek megkötni a szabad gyököket a szervezetben, lelassítva ezzel a bőr öregedési folyamatát. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a zeller véd az UV-sugaraktól, sőt csökkentheti a ráncokat és a pattanásokat. A benne található ásványi anyagok és vitaminok erősítik a törékeny körmöket és hajat is.

A MEGFELELŐ ELŐKÉSZÍTÉS

A szárzellerlé reggel eloszlatja a bánatot és az aggodalmat? Igen! Hatása reggel a leghatékonyabb, mivel felpörgeti az anyagcserét, és a testünk még a reggeli müzli előtt sok folyadékot kap, hiszen a szárzeller 95%-ban vízből áll. Figyelem a kávé szerelmeseinek: a zellerlé állítólag még több energiát ad, mint egy reggeli eszpresszó!

Anthony William zellerlé-guru napi 500 ml-t javasol ebből a zöld csodából. Erről azonban még mindig nincsenek megbízható vizsgálatok. Mivel a zellerlé rendkívül emésztő és méregtelenítő hatású, a túl nagy adag hasmenéshez és gyomorfájáshoz is vezethet, ezért jobb, ha egy kis mennyiségű lével kezdjük a napot, és figyelünk a testünk jelzéseire.

Vásárláskor fontos:

  • A zeller egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket leginkább növényvédő szerekkel kezelnek, ezért vásárláskor ne felejtsük el a bio minőséget keresni.
  • A zellergumó az egészség szempontjából semmiképp sem marad el a szárzellertől. Ennek ellenére a zellergumó zamata kissé keserű és nem olyan jó turmix vagy gyümölcslé alapanyagaként.

ZÖLD TEA, A GYÖNYÖRŰ BŐR TITKA

Zöldség- és gyümölcspréssel: Tisztítsd meg a friss, zöld zellerszárakat, vágd szeletekre, és nyomd ki a levüket egy préssel.

Botmixerrel: Ha nincs gyümölcscentrifugánk, akkor megpróbálkozhatunk egy erős botmixerrel is. Ehhez vágjuk kisebb darabokra a zellerszárat, és turmixoljuk le azokat. Ezután tegyük egy passzírozó kendőbe a pürésített masszát, és csapoljuk le a levét egy tálba.

Ha nem tartozunk a zeller ízének rajongói közé, keverjünk össze sárgarépával, almával, uborkával, körtével vagy ananásszal. A zellerlé szerelmesei azonban azon a véleményen vannak, hogy más típusú zöldségekkel és gyümölcsökkel keverve már nem annyira hatékony.

A zellerlé egy jól lezárt üvegben a hűtőszekrényben tárolva néhány órán át friss marad. Azonban legyünk óvatosak, mert amikor a friss gyümölcslé oxigénnel érintkezik, az oxidációs folyamat során sok összetevőt elveszít. Ezt a szín és az íz változása is jelzi nekünk.

Még egyszer felhívjuk a figyelmet arra, hogy a zellerlé rendkívüli emésztő és méregtelenítő hatással bír, a túl nagy adag hasmenéshez és gyomorfájáshoz is vezethet, ezért jobb, ha minden nap kis mennyiségű lével indítjuk a napot, és figyelünk testünk jelzéseire.

További cikkek a témában: