Menü

Sütőtökkrémleves

Így mindenkinek ízleni fog

Home » Gasztro és Sport » Receptek » Sütőtökkrémleves - 11.2020

Kevés más zöldség képviseli jobban az őszt, mint a sütőtök. A legtöbben már régóta tudják, hogy nemcsak dekoratív, hanem finom is. Ezekkel a tippekkel és tényekkel a többieket is meggyőzzük most.

Hokkaido tök, pézsmatök vagy spagettitök (igen, valóban van ilyen is) – amilyen változatosak a tökcsalád alakjai és nevei, olyan sokféle módon használhatjuk fel őket. “Sokféleképpen feldolgozható, levesekhez és pörköltekhez is alkalmas, de édes ételekhez is illik” – mondja Verena Lang ételblogger kedvenc zöldségéről, a tökről, amely egy igazi szuperétel. A www.aboutverena.com blogján nagymamájával rendszeresen közzéteszik a saját kertjükben növekvő terményekre alapozva hagyományos gyümölcs- és zöldségreceptjeiket.

A tököt elsősorban levesként, melegítő lélekételként készíthetjük el, amely igazi őszi hangulatot kölcsönöz és mikrotápanyagokkal lát el bennünket. Szerinted a tök leves unalmas? Akkor nézd meg az Verena tippjeit, hogyan lehet a sütőtököt úgy felhasználni, hogy (majdnem) mindenki megkóstolja.

TONHALSTEAK ZÖLDSÉGEKKEL

TÖBB, MINT TÖKLEVES: 3 OK, AMIÉRT A TÖK IGAZI SZUPERÉTEL

Fitten tart és méregtelenítő hatású

A sütőtök húsának (és a Hokkaido tök bőrének) narancssárga színt adó béta-karotin és a benne lévő kovasav jótékony hatással lehet a kötőszövetre, a bőrre, a hajra és a körmökre. Az A-vitamin a látásunknak is jót tesz, továbbá a vese és a hólyag örül a magas káliumtartalomnak (100 gramm sütőtök körülbelül 300 milligrammot tartalmaz).

A maradék is felhasználható

A receptek többsége a sütőtök rostja körül forog. A Hokkaidót leszámítva általában nincs haszna a héjnak. Verena Lang ételblogger semmit sem dob el. Tippjei kitérnek arra is, hogyan lehet a tökmaradványokat úgy felhasználni, hogy mindenki finomnak találja: „Mindig megtartom a héját, más zöldségekkel kiegészítem. és alaplevet csinálok belőle. Ha marad valami a tök belsejéből is, szószt készítek, amit kardamommal és fahéjjal ízesítek, és görög joghurtot adok hozzá.”

A sütőtöknek sós és egyben édes íze van

Hűvösebb napokon a melegítő, krémes tökleves igazi csemege. Akár sós, akár édes, a finom tök aroma lehetővé teszi számunkra a kísérletezést. Nem rajongsz a klasszikus töklevesért? Burgonya helyett sárgarépával, narancslével és kókusztejjel finomítva a leves azonnal gyümölcsös ízt kap, és a jellegzetes tökíz a háttérbe szorul. Verena Lang ételblogger az édes és sós keverékét használja receptjében, és töklevest körtével finomítja.

 

Recept: körte- és tökleves paradicsomos kekszecskékkel

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 2 kis körte
  • 500 g zöld Hokkaido vagy pézsmatök
  • 1 kis burgonya
  • 1 nagy hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 650 ml dmBio zöldségleves
  • 100 ml krém fraîche vagy tejszín
  • dmBio extra szűz olívaolaj
  • 2 szár friss petrezselyem
  • tengeri só (nem jódozott)
  • dmBio fekete bors

RÉPATORTÁCSKÁK

Elkészítés:

  1. A leveshez a tököt kissé vastagabb szeletekre vágjuk, a körtét kettévágjuk, és a sütőben sóval és borssal megsütjük jó 20 percen keresztül.
  2. Ezután távolítsuk el a körte csumáját. Vágjuk a hagymát és a fokhagymagerezdet apró darabokra, és rövid ideig pároljuk meg kevés olívaolajon. Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk kockákra. Adjuk a hagymához a tököt (héjastól), a burgonyát és a körtét. Öntsük a tetejére a zöldségalaplevet, és pároljuk kb. 15 percig.
  3. Válasszuk le a petrezselyem levelét a száráról, adjuk hozzá a krém fraîche-sel együtt a leveshez, és pürésítsük.
  4. Fűszerezzük sóval, borssal és melegen tálaljuk.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk