Menü

Miért kell este lemosni a sminket?

Elő a vattapamaccsal!

Home » Szépség » Smink » Miért kell este lemosni a sminket? - 07.2018

Azt már sokszor hallhattuk, hogy sminkben aludni nem tesz jót az arcbőrünknek. De vajon miért? Mi változik a bőrben, ha sminkben alszunk, és pontosan miért van káros hatással rá, ha nem tisztítjuk meg lefekvés előtt, miközben a nap többi részében amúgy is rajtunk van az arcfesték?

A sminklemosás sokaknak sarkalatos pont, mivel a hosszú napok utáni estéken gyakran adódhat olyan helyzet, hogy már se kedve, se energiája nincs az embernek azzal foglalkozni, hogy az arctisztítás rutin pontjain végig küzdje magát. Azonban jól tesszük, ha minden fáradtságunk ellenére megerőltetjük magunkat, mivel az éjszakára fennhagyott smink problémák sokaságát okozhatja arcbőrünk egészségére nézve. Egy-egy, alkalmanként előforduló sminkben töltött éjszaka persze nem okoz hosszútávú gondokat, a rendszeresen fent felejtett arcfesték azonban annál inkább.

 

A LEGKÁROSABB SMINKELÉSI SZOKÁSOK

 

Pattanások, mitesszerek

Ha nem tisztítjuk meg arcunkat, az elhalt hámsejtek mellett minden napközben rákerült kosz és szennyeződés is rajta marad, ez pedig pórusaink eltömődését okozza. Az elzáródott pórusok gyulladásos reakciókat váltanak ki bőrünkben, mely mitesszerek és pattanások megjelenését idézi elő.

Az esti sminklemosás segítségével eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket és szennyeződéseket az arcunkról.

Ráncok és öregedés

Nap közben rengeteg hatás éri bőrünket, közülük pedig az oxidatív stresszt okozó tényezők felelnek legnagyobb mértékben öregedésünkért. A bőrünket öregítő, kollagéntermelést megakadályozó szabadgyökök kialakulása ellen ugyan étkezésünkkel és életmódunkkal is szükséges küzdenünk, ha azonban a lehető legtovább szeretnénk megőrizni fiatalságunkat és bőrünk egészségét, akkor annak külső ápolására is érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk. Ide tartozik az esti sminklemosás és hidratálás is. Ha nem tisztítjuk meg arcunkat, akkor szükségtelenül nagymértékben tesszük ki a nap közben kialakult, sminkünk által pedig bőrünkön tartott szabadgyökök káros hatásainak. Azt mondják, egy éjszakára fennhagyott smink akár 3 nappal is öregítheti bőrünket. Ez pedig korántsem tűnik elképzelhetetlennek, hiszen bőrünk természetes regenerálódási folyamatai éjszakára vannak időzítve. Sejtjeink természetükből adódóan ekkor pihennek és újulnak meg, így jobban tesszük, ha nem megakadályozni, inkább segíteni próbáljuk őket ebben.

Fáradt, száraz, fénytelen bőr

Azon kívül, hogy éjszaka párnánkba dörzsölődik sminkünk nagy része – ami szintén nem túl higiénikus bőrünkre nézve –, egy másik része összeáll, és a pórusok mellett kitölti apró ráncainkat, szarkalábainkat és a többi, arcbőrünkön lévő kis rést. A párnára kenődött smink és elhalt hámsejtek pedig az éjszakai forgolódás közben visszakerülnek eredeti hordozójukra, emiatt reggel az egészséges ragyogás helyett fáradtnak tűnő, fakó bőrfelület lehet a eredmény, amely sok esetben öregíti is viselőjét – ezzel pedig a smink céljának ellenkezőjét érjük el.

 

RÚZSOZÁSI HIBÁK, AMELYEKET SZINTE MINDENKI ELKÖVET

 

Irritáció, gyulladás

Nem csak arcbőrünk, de szemeink is veszélynek lehetnek kitéve, ha nem figyelünk oda az esti sminklemosásra. Az éjszakára fent felejtett szempillaspirál, szemfesték és szemhéjtus mind-mind beledörzsölődhet látószervünkbe alvás közben, amely – különösen az érzékenyebbek esetében – könnyen irritációt és gyulladásokat okozhat.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk