Menü

Útmutató a profi önéletrajzhoz

Így adjuk el magunkat

Home » Életmód » Karrier » Útmutató a profi önéletrajzhoz - 02.2020

Egy önéletrajz megírása nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, hiszen nagyon sok szempontot figyelembe kell venni hozzá. Ha eddig neked is nagy fejtörést okozott CV-d elkészítése, akkor ez a cikk neked szól.

Alapok

Mivel a HR-esek egy nap alatt akár 100 önéletrajzon is átrágják magukat, nagyon fontos, hogy CV-nk átlátható, lényegre törő és megfelelően tagolt legyen. A szakemberek sok esetben pár másodperc alatt eldöntik, hogy megfelelő-e az önéletrajzunk vagy sem, azaz átmegy-e az első rostán, vagy azonnal a szemétben találja magát. Az előbbi három tényezőn túl nagy figyelmet kell szentelnünk az objektivitásra is. Önéletrajzunk maradjon objektív, kerüljük a humorizálást, pozitív tulajdonságainkat pedig a tapasztalatainkkal mutassuk be.

Adatok

A legtöbb ember, amikor leül önéletrajzot írni, már a második sorban azon kezd el gondolkozni, hogy ezt vagy azt az információt leírja vagy inkább hagyja. Sokan nem tudjuk, hogy melyek azok az adatok, melyeket fel kell tüntetnünk az önéletrajzban, így elbizonytalanodunk. Ilyen esetben mindig gondoljuk végig, hogy melyik az az adat, ami releváns az adott pozíció betöltéséhez. Ne írjunk le olyat, aminek semmi közük az álláshoz. A tanulmányainknál nyugodtan legyünk részletesek. Legalábbis normál keretek között, hiszen az óvodánk és általános iskolánk nevét felesleges feltüntetnünk, azonban az egyetemi vagy főiskolái szakirányunkat nem árt, és akár a diplomamunkánk témáját is megemlíthetjük.

MIT FELELJÜNK A LEGNEHEZEBB INTERJÚKÉRDÉSEKRE?

Fénykép

A legtöbb helyen elvárás egy fénykép csatolása az önéletrajzhoz, de fontos megjegyezni, hogy ez nem alapkövetelmény. Amennyiben az álláshirdetésben nincs leírva, hogy kérnek fotót, akkor nem szükséges küldenünk. Ellenkező esetben azonban van pár dolog, amire érdemes figyelnünk:

  • A fénykép ne legyen rossz minőségű! Nyugodtan kérjünk segítségét egy profi fotóstól a kép elkészítéséhez.
  • Ne teljes alakos kép legyen, elegendő, ha a vállunk és a fejünk látszik.
  • Ne nevessünk, maximum mosolyogjunk.
  • Ruházatunk legyen elegáns.
  • A fényképet ne mellékletként tegyük az önéletrajzhoz, hanem szerkesszük bele.

A TESTBESZÉD FONTOSSÁGA AZ ÁLLÁSINTERJÚN

Szakmai múlt

A szakmai hátterünk részletes leírása rendkívül fontos, azonban ennél a pontnál is csak a megpályázott pozícióhoz releváns infókat tüntessük fel. Ezen kívül említsük meg az elért sikereinket, a projekteket, melyekben részt vettünk, az esetleges kitüntetéseinket és elismeréseinket. Az ilyen adatokhoz azonban adjuk meg az akkori felettesünk elérhetőségét is, hogy le lehessen ellenőrizni ezeket az adatokat.

Ha ezekkel elkészültünk, akkor az önéletrajz végén érdemes leírni a céljainkat, illetve azt, hogy ezek hogyan passzolnak a megpályázott pozícióhoz.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk