Menü

10 étel, amit semmiképpen se adjunk kis kedvenceinknek

Nem állatbarát nasik

Home » Család » Kiskedvencek » 10 étel, amit semmiképpen se adjunk kis kedvenceinknek - 07.2019

Súlyos tévhit, hogy ha egy élelmiszer az emberre nézve veszélytelen, a kisállatokra is az. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyeket mi minden gond nélkül megehetünk, ám kis kedvenceinknél akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek.

Csokoládé, kakaó

A csokoládé és a kakaó teobromint tartalmaz, amit az állatok zöme nagyon nehezen és lassan tudnak emészteni, és a szervezetéből kiválasztani. Már kis mennyiség is hányást, hasmenést vált ki náluk, de súlyosabb mérgezés esetén a tünetek komolyabbak is lehetnek. A nyálzást, izgatott viselkedést, szapora szívverést, izomgyengeséget szívritmus-zavarok, a vesék alulműködése, majd a keringés összeomlása követi.

Nyers disznóhús

A nyers húsok számtalan parazitát, vírust és baktériumot tartalmazhatnak. Ilyen a nyers sertéshússal és bensőségekkel, illetve a fertőzött sertés minden testnedvével terjedő herpeszvírus fajta is, mely az álveszettséget, vagyis az Aujeszky-féle betegséget okozza. Kutyákra, macskákra egyaránt nagyon veszélyes. Éppen ezért kerüljük a nyers sertéshúst és bensőségeket, illetve vágóhídi maradékokat. A sertéshús alapos átfőzése elpusztítja a vírust. de a közhiedelemmel ellentétben a füstölés például nem, így füstölt kolbász és szalámi éppúgy lehet a fertőzés forrása, mint a nyers vágóhídi maradék.

Alkohol

Az alkohol – még ha nagyon alacsony is az alkohol-tartalma – újabb tiltólistás elem. Koncentrációzavart, hányást, hasmenést, nehézlégzést, remegést válthat ki, beállhat a kóma, és a kutyusok alkoholfogyasztásának akár halálos kimenetele is lehet.

ÍGY NE UTAZZUNK KISKEDVENCÜNKKEL

Tejtermékek

Valószínűleg az emberek és a macskák az egyetlennek, amelyek felnőtt korban is ihatnak tejet különösebb bántalmak nélkül. Mivel a kutyák szervezete kevés laktázt tartalmaz, nehezen bontják le a laktózt. Így a tejtermékek fogyasztása hasfájáshoz, hasmenéshez, puffadáshoz vezet. A savanyított tejtermékekkel is vigyázzunk, mert a joghurt vagy a sajt is okozhatnak emésztési problémákat kis kedvencünknek. A penészes és a zsíros sajtokat, valamint az ízesített és diétás joghurtokat is feltétlenül kerüljük.

Csont

A csonttal etetés témájában még a tapasztalt kutyatenyésztők véleménye is megoszlik, az azonban mindenképpen elmondható, hogy a csöves csontokat és az apróbb, szilánkos csontokat kerülni kell. A kutyák sokszor rágás nélkül nyelik le a csontot, ami a szilánkosodás után komoly sérüléseket, bevérzéseket okozhat a tápcsatornában. Ugyanez áll a halszálkára is, tehát a halászlé maradék és a pecázáskor fogott, de fel nem használt halrészek is tiltólistásak.

Magvas gyümölcsök

A csonthéjas gyümölcsök, mint a szilva vagy barack, elsősorban nem is a ciántartalmuk miatt kerülendők, hanem azért, mert ha kedvencünk szétharapja a magvakat, az szilánkosra törik, és – akárcsak a csontok esetében – a szilánkok megkarcolhatják, felsérthetik a bélcsatornát.

Ahhoz, hogy a fizikai károsodáson kívül mérgezést is okozhasson a szilva és barackfélék magjaiban található ciánvegyület, igen sokat kellene, hogy fogyasszon belőle az állat, ami azért nem a legvalószínűbb eset. Ugyanakkor a datolyaszilva magjai alakjukat nézve nem tűnnek éppen a legveszélyesebbnek, mégis gyakran okoznak vékonybél-gyulladást és bélcsavarodást a kutyáknál.

Xillit, xilitol

A xilitol vagy xilit, közismertebb nevén nyírfacukor, az emberi táplálkozásban nagyon népszerű édesítő szer, ám kutyáknak nem adható. Az ő szervezetükben ugyanis nagyjából hatszor nagyobb inzulinreakciót vált ki, mint ugyanannyi cukor. Ez a hirtelen inzulinhullám veszélyesen lecsökkenti a vércukorszintet – éppenúgy, mintha egészséges vércukorszintre adná be valaki magának a cukorbetegek inzulininjekcióját. Szédülés, hányinger, szomjúság, kettős látás, gyengeség, ájulás és kezeletlen esetekben ún. „cukorkóma” állhat be. A kisebb testű kutyusoknál ez az állapot akár 2 szem cukormentes rágó elfogyasztásától is bekövetkezhet.

Nem a kutyák azonban az egyetlen faj, mely megsínyli a xilitol fogyasztását: a tehenek, a kecskék, a nyuszik és számos más kisállatfaj is veszélyeztetett. Ne kockáztassunk!

5 JEL, HOGY DEPRESSZIÓS A HÁZIÁLLATOD

Avokádó

Amennyire egészséges az emberek számára az avokádó fogyasztása, annál mérgezőbb a kutyáknak. Az avokádó egy persin nevű gombatoxint tartalmaz, ami az emberre teljesen ártalmatlan, számos állatfajra nézve – így a nyulakra, madarakra, halakra – azonban életveszélyes lehet.

Paradicsom

A paradicsom szolaninmérgezést okozhat, mely olyan mellékhatásokkal jár, mint a nyálzás, étvágytalanság, letargia, gyomor- és bélrendszeri panaszok, gyengeség, zavartság, viselkedésbeli változások, lassú szívverés.

Citrusfélék

Már kis dózisban is okozhat gyomorbántalmakat kedvenceinknek, nagy dózisban pedig akár a központi idegrendszert is megviselheti.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk