Menü

Ezért jobb a hangulatunk nyáron, ha süt a nap

A szikrázó idő jótékony hatása

Home » Életmód » Psziché » Ezért jobb a hangulatunk nyáron, ha süt a nap - 07.2019

Bár a napsugarakról leginkább annak káros hatásai kapcsán lehet hallani, azért vannak ennek jó oldalai is. Már az ókori görögök is tudták, hogy a Nap segíthet egészségük megőrzésében, így napfényterápiákat tartottak. Mi is legalább 5 okot tudunk felsorolni, amiért igenis érdemes szeretni a jó időt.

  1. Napfény hatására képződik a D-vitamin

A D-vitamin – amely valójában egy hormon – természetes úton, a napfény hatására képződik a szervezetben. Elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása, de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is fontos szerepet játszik. A legújabb kutatások szerint a D-vitamin csökkenti a csontritkulás, a magas vérnyomás, a rák és számos autoimmun betegség előfordulásának esélyét.

 

NAPOZÁSI ABC

  1. Fittségünkre is jó hatással van

A napfény mélyen behatol a bőrbe, hogy megtisztítsa a vért és véredényeket. Az orvosi szakirodalomban több példát találhatunk arra, hogy érszűkületes betegeken segített a napozás. Ezen kívül a vér oxigéntartalmát is növeli, így jó hatással van a kitartásra, a fittségre és az izmok fejlesztésére.

 

Young women hanging out at the beach, at sunset

  1. Erősíti az mmunrendszert

A napfény a fehérvérsejtek számát is növeli. A fehérvérsejtek az immunrendszer sejtjei, amelyek megvédik a testünket a fertőző betegségektől. Így a napsugárzásnak az immunválasz erősítésében is fontos szerepe van.

  1. Bőrproblémákra is gyógyír

A napsugárzás kimondottan jótékony hatású bizonyos bőrproblémákra. Mind a mitesszeres-pattanásos, olajos-zsíros, mind a száraz-gyulladt-szeborreás bőrnek jót tesz, ha napoztatjuk. Több bőrbetegség enyhítésében, kezelésében is fontos szerepet játszik a napfény – ilyenek a pikkelysömör, az akne, az ekcéma és számos gombás fertőzés.

MIT TEGYÜNK, HA MÁR BEKÖVETKEZETT A LEÉGÉS?

  1. Depresszióűző

A Napnak nem csak fizikai, de mentális egészségünkre is pozitív hatása van. A depresszióra a legjobb gyógymód, ha kimegyünk a szabadba, és élvezzük a napsütést. Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy a téli időszakban levertebb, de ahogy megjön a tavasz, mintha kicserélték volna. Ez azért van így, mert a napfény megvonása úgynevezett szezonális affektív zavart tud előidézni a szervezetben – ez a depresszió egy olyan formája, amely évszakokhoz kötött, és szabályosan visszatér. Ez olyan emberekre is jellemző, akik zárt térben, mesterséges fény mellett dolgoznak hosszú órákat. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol magas a napsütéses órák száma, a depresszió és az idegesség szinte ismeretlen fogalmak.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk