Menü

Mit szólnál…

...valamivel több optimizmushoz?

Home » Életmód » Psziché » Mit szólnál… - 01.2021

Az új évet személyiségtől, életszakasztól és a világ aktuális helyzetétől függően mindannyian máshogy kezdjük. Vagy dob- és trombitaszóval – a rosszat magunk mögött hagyva, a jót magunkkal víve. Vagy inkább óvatosan, mert esetleg általában véve is elővigyázatosabbak és körültekintőbbek lettünk.

Idén ez különösen érdekes lesz. Mert 2021-ben újra tudom hasznosítani a tavalyi újévi fogadalmaimat. Az igazán emlékezetes 2020-ban időm sem volt arra, hogy az aktuális állapot fenntartásán kívül bármi egyébbel foglalkozzak.

Viszont a mostani évkezdés más, mint az eddigiek. Minden fogadalom, ami a mindennapok megszépítésére irányul, most egy kicsit még jobban érvényes. Például az idősebb családtagjaimmal vagy barátnőimmel való kapcsolatomat intenzívebbé szándékoztam tenni, és nem akartam hagyni, hogy ismét olyan sok idő elteljen úgy, hogy nem hallunk egymásról, és nem látjuk egymást. Hiszen nem tudom, hogy meddig lesznek még ők meg nekem. Tehát újra kezembe veszem az ügyet, viszont most tudatosabban – és elővigyázatosan, „távolságtartóan”.

TELJES FLOW-BAN

A gyerekekkel töltött idő a végéhez közelítő évben néhány új aspektust hozott felszínre. Új családi rituálék alakultak ki, amiket magammal vihetek a következő évbe: újra és újra kerestünk magunknak egy családi könyvet, abból felolvastunk egymásnak, a házimunkát pedig fixen felosztottuk egymás között. Nevet adtam a bennem lakozó, sportolást szabotáló lusta disznónak, és eltökélt szándékom őt kiűzni magamból. Mi őt Herbertnek hívjuk.

Első körben – idő. Mindenképp jó, ha pontosan, előre végiggondolom, hogy egy bizonyos dolgot mikor akarok megvalósítani. Lehet, hogy az új évben elkezdek egy sulit, és tanulok valami új dolgot, valamit, amibe egész eddig nem volt bátorságom belevágni? És hogy tudom azt a mindennapokkal összeegyeztetni? Már az is boldoggá tesz, ha terveket szövögethetek. Az új évben egész biztosan törekszem majd az álmaim megvalósítására.

Tisztán szeretnék látni. A kis és a nagy dolgokban is. Meg fogom enni a második darab csokoládét is, mert ugyan karcsúbb nem leszek tőle, viszont lehet, hogy boldogabb igen? Most és mindenkorra fel fogok hagyni azzal, hogy nem veszem meg a kiszemelt körömlakkot, mert egyszerűen boldoggá tesz, ha hatalmas színválasztékban dúskálhatok? Hiszen a luxus is boldoggá tesz.

9 LÉPÉS A KEVÉSBÉ STRESSZES ÉLETÉRT

Mindegy, mit hoznak a következő hónapok, ajándéknak veszem. Idén sok dolog igazán jól működött. És arra is jó esélyeim vannak, hogy a jövő még jobban alakul majd. Ezért befizetek magunknak egy kis útra. Nyárra. Soha többé nem fogom természetesnek venni, hogy bárhova elutazhatunk. És – ez is ajándék – 2020-nak köszönhetően már süteményt is tudok sütni. Olyat, ami ehető, és még annak is látszik.

Szerző: HEIDI LIST szabadúszó író, kulturális menedzser. A kétgyermekes édes- anya többek között
a Falter, a Wiener és a Der Standard című újságokban publikál, valamint az ORF késő esti adásának, a Willkommen Österreichnak a szerkesztője.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk