Active Beauty
Minden, amit a bőrradírozásról tudni érdemes

Peeling-kisokos

Minden, amit a bőrradírozásról tudni érdemes

Azt mindenki tudja, hogy a bőrradírozás kihagyhatatlan része a szépségápolási rutinunknak, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mit, milyen gyakran és hogyan használunk erre a célra. Lássuk, mit érdemes tudni a peelingről.

A bőrradír áldásos hatásai

– A rendszeres radírozás elősegíti az új bőrsejtek képződését

– Meggyorsítja a bőr természetes megújulását, regenerálódását

– Serkenti a bőr anyagcseréjét, javítja a vérkeringést az adott területen

– Pórustisztító hatása van

– Fokozza a krémek, szérumok hatóanyagainak felszívódását

A bőrradírok típusai

A bőrradíroknak 3 fő típusa van: mechanikai, kémiai (savas) és biológiai (enzimes). Otthoni használatra legtöbben a mechanikai peelinget alkalmazzák, amelynek lényege, hogy valamilyen szemcsés anyag segítségével eltávolítják az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről. A dörzsszemcsék készülhetnek magőrleményből, kávézaccból, ásványi sóból, cukorból. Érdemes olyan bőrradírt választani, ami nem csak szemcséket, hanem ápoló olajokat is tartalmaz, így a hatóanyag-bevitelről is gondoskodik.

10 OK, AMIÉRT A KÁVÉ JÓT TESZ NEKÜNK

A mechanikai peeling nem ajánlott érzékeny, gyulladt, aknés bőrre, mivel a dörzsszemcsék megsérthetik a gyulladt felületet, és ez akár elfertőződéshez is vezethet, irritációt okozhat. A biológiai és kémiai bőrradírok pedig leginkább szakember kezébe valók, mert a nem megfelelően megválasztott erősségű és összetételű enzimek, savak súlyos bőrkárosodást idézhetnek elő.

Ilyen gyakran használjuk!

A legtöbb szakértő a heti rendszerességű peelinget ajánlja. Ennél gyakrabban nem tanácsos radírozni, mert a mindennapi dörzsöléssel pont azt érjük el, amit el szeretnénk kerülni: a megvastagodott, érdes bőrt. A peelinggel arra ösztönözzük a bőrünket, hogy új sejteket termeljen, amelyekből megújult szaruréteg lesz. Viszont a régebbi szarurétegünk nem tud olyan gyorsan leválni, mint ahogy az új szarupikkelyek megjelennek, így a bőrünk megvastagodik, érzékeny bőrnél pedig irritációt okozhat.

Így radírozzunk!

Ne használjunk durva, érdes anyagot bőrradírozásra, amely karcol, ezáltal megsérti a bőr felületét. Éppen ezért nem jó választás a tengeri só. Bőrünk rendkívül érzékeny a külső behatásokra, bánjunk vele finoman! Érdemes finom szemcseszerkezetű terméket alkalmazni, főként, ha rendszeresen radírozunk. Bőrradírozást követően mindig tegyünk fel tápláló, hidratáló maszkot vagy nagy hatóanyag-tartalmú szérumot, krémet, mert a peeling hatására a bőr sokkal befogadóbb, az értékes anyagok felszívódása ilyenkor sokkal jobb.

HAJÁPOLÁSI MÍTOSZOK: IGAZAK VAGY SEM

Ne csak az arcunkat radírozzuk!

Nem csak az arcunkat, dekoltázsunkat érdemes heti rendszerességgel átradírozni. Kényeztessük a testünket is, és különösen azokra a területekre figyeljünk oda, ahol a bőr hajlamos a megvastagodásra – például a sarkon, talpon, könyökön.

Az ajkainkat is szükséges néha leradírozni. Télen a hideg időjárás, nyáron pedig az intenzív napsütés hatására cserepesedhet ki a szánk, ám egy megfelelően kiválasztott bőrradírral és mélyhidratáló ápolóval gyorsan széppé varázsolhatjuk.

Készítsük el házilag!

Nem kell hozzá más, csak barnacukor – melynek finom szemcséivel kíméletes, de alapos bőrradírozást végezhetünk –, sheavaj és mandula- vagy jojoba-olaj.