Active Beauty
Málnás habcsóktorta

Nekünk virágzik

Málnás habcsóktorta

Orgona, rózsa, friss bogyók. Egy kis virág a konyhából az ételhez, és máris egészen új gasztróélményt kapunk!

Hozzávalók 1 tortához:

A tésztaalaphoz:

  • 20gvaj
  • 35 g fehér cukor (vagy nyers nádcukor)
  • 25 g darált mandula
  • 15 g tönköly- vagy fehér búzaliszt
  • 1 csipet finom tengeri só
  • 2 tojássárgája
  • 1⁄2 citrom héja

A málnazseléhez:

  • 1 lap zselatin
  • 250 g málnapüré
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 1 tk. pektin (7 g)
  • 75 g fehér cukor (vagy nyers nádcukor)
  • 1⁄2 ek. vodka

A málna mousse-hoz:

  • 4 lap zselatin
  • 120 g málnapüré
  • 1 és 1⁄2 ek. frissen facsart citromlé
  • 225 ml tejszínhab
  • 2 tojásfehérje
  • 1 ek. cukor
  • 120 g fehér cukor (vagy nyers nádcukor)
  • 100 ml víz

A habcsókhoz:

  • 2-3 tojásfehérje (kb. 75 g)
  • 1 ek. cukor
  • 50 ml víz
  • 140 g fehér cukor (vagy nyers nádcukor)

A málnapüréhez:

  • 500 g málna
  • friss málna a díszítéshez

CSOKOLÁDÉS GYÜMÖLCSÖK

Elkészítés

1. nap:

  1. Melegítsük elő a sütőt 185 fokra (légkeveréses üzemmódban). Szitáljuk át a lisztet. A tésztaalaphoz hevítsük a vajat állandó keverés mellett addig, amíg aranybarna színt nem kap. Öntsük át egy tálkába. Tegyük a cukrot, a mandulát, a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a citromhéjat, valamint a vajat. Keverjük simára ezeket.
  2. Töltsük a keveréket egy 16 cm-es átmérőjű tortaformába, és süssük 10–15 percig, amíg szép színt nem kap. Hagyjuk kihűlni, majd pedig fedjük le egy folpackkal, és tegyük hűvös helyre.
  3. A málnapüréhez pucoljuk meg a málnaszemeket, majd pürésítsük őket. Ennek a felét nyomjuk át egy szitán, hogy szép textúrája legyen, majd pedig keverjük hozzá a másik feléhez.
  4. A zseléhez áztassuk be a zselatinlapot legalább 5 percre hideg vízbe. Forraljunk fel 250 g málnapürét a citromlével együtt. Keverjük össze a pektint és a cukrot, majd keverés közben adjuk hozzá a forrásban lévő zseléhez, utána ezt a keveréket főzzük alacsony lángon 2 percen keresztül. Ha kész, vegyük le az edényt a tűzhelyről. Nyomkodjuk ki a zselatint, és adjuk a vodkával együtt a püréhez
  5. Töltsük a pürét egy 12 cm-es átmérőjű tortaformába (fontos, hogy ne egészen a széléig). Fedjük le fóliával, és tegyük a fagyasztóba éjszakára.

2. nap:

  1. A mousse-hoz áztassuk be a zselatint legalább 5 percre hideg vízbe. Forraljunk fel 120 g málnapürét a citromlével együtt. Nyomkodjuk ki a zselatint, és keverjük a püréhez. Vegyük le az edényt a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni a tartalmát.
  2. Verjük habbá a tejszínt.
  3. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét 1 ek. cukorral egy robotgép segítségével. Főzzünk cukorszirupot 120 g cukorból és a vízből. Ezt lassan kevergetve adjuk a tojásfehérjehabhoz, és verjük sűrű habcsókká. Verjük addig, míg a massza valamelyest kihűl. Keverjük ezt a habot a málnapüréhez. Egy hablapát segítségével keverjük hozzá óvatosan a tejszínhabot is, vigyázva, hogy az ne törjön össze.
  4. Vegyük ki a zselét a fagyasztóból, és helyezzük a tortaalap közepére. Vonjuk be a mousse-szal az egészet. Fedjük le alufóliával, és tegyük be éjszakára a fagyasztóba pihenni.

3. nap:

  1. A habcsókhoz verjük fel a tojásfehérjét 1 ek. cukorral a robotgép segítségével. Főzzünk a vízből és 140 g cukorból szirupot, majd állandó keverés mellett adjuk a tojásfehérjehabhoz. Verjük tovább addig, míg a hab besűrűsödik, és némileg kihűl.
  2. Vegyük ki a tortát a fagyasztóból. A habcsókot töltsük nagy, kerek kinyomócsőrű habzsákba, és fentről indulva nyomjuk fel a torta szélére. Simítsuk el, majd pedig készítsünk szép mintát rá. Ezt követően karamellizáljuk a habcsókot egy flambírozópisztoly segítségével. Díszítsük a tortát málnaszemekkel. És még aznap fogyasszuk el. Jó étvágyat!

Ennek a tortának az elkészítése meglehetősen munkaés időigényes, cserébe viszont finom. Az első két nappal előre lehet dolgozni: a tortaalapot 3 hétig is tárolhatjuk a fagyasztóban.