Menü

Segítség, a kutyánk mindent megrág!

Tippek a leszoktatáshoz

Home » Család » Segítség, a kutyánk mindent megrág! - 09.2017

Az egyik legnagyobb kihívás, amivel minden kezdő gazdi találkozik, az a kiskutya szűnni nem akaró rágcsálása. A kutyánk számára pedig teljesen mindegy, hogy a saját játékát, a mosószeres flakont vagy a méregdrága cipőnket rágja, a lényeg, hogy valamit csócsálhasson. Ezzel persze nemcsak nekünk okoz fejfájást, hanem saját magában is kárt tehet, ha olyan dolgokat eszik meg, amelyeket nem képes megemészteni… Mi a megoldás?

Első a biztonság
A tisztítószereket zárjuk el a kutyánk elől, hogy még véletlenül se kerülhessen a közelükbe. Persze a kiskutyák nem kisgyerekek, nincs kezük, amivel fiókokat tudnának kihúzni és kulcsra zárt ajtókat kinyitni, úgyhogy nem kell hét lakat alatt őrizni a vegyszereket… Érdemes az elektromos kábeleket is úgy elvezetni, hogy ne férjen hozzá a kíváncsi négylábú, a kertből pedig száműzzük a mérgező növényeket (a tulipán, a leander és a borostyán is veszélyes a kutyák számára)!

MELYIK KUTYAFAJTA ILLIK HOZZÁM?

Minden a helyén
A kutyánk számára nem egyértelmű, hogy mi az, ami a gazdi holmija és mi az, ami az övé – ami a földön van, azt nagy valószínűséggel a saját tulajdonának véli. A gyerekek plüssjátékai amúgy is kísértetiesen hasonlítanak azokra a kutyajátékokra, amiket ő szokott rágcsálni. És a féltve őrzött velúrbőr cipőnk? Egy ínyenc kutyus számára pont olyan finom eledel, mint a szárított marhabőr jutalomfalat. Hogy elkerüljük az ilyen félreértéseket, ne tartsunk semmi olyan dolgot a földön, ami nem a kiskedvencünké. A cipőinket tegyük a cipőszekrénybe, a játékokat a gyerekszobába, az ajtót pedig tartsuk zárva, ha nem vagyunk otthon!

Vezessük le az energiáit!
A felnőtt kutyáknál az unalomra és a stresszoldásra vezethető vissza az állandó rágcsálás. Mert míg a kiskutyák alapvetően a fogváltás és a fognövekedés okozta fájdalmat szeretnék csökkenteni a rágással, a felnőtt kutyáknál ez indokolatlan. Gondoskodjunk hát arról, hogy ha napközben kutyusunk egyedül is van, akkor a vele töltött időt aktívan töltjük: tegyünk nagy sétákat és játsszunk vele, hogy kellőképp kifáradjon.

MIT TEGYÜNK, HA ROSSZ A KUTYÁNK LEHELETE?

Legyen mivel játszania!
A kutyák mindent a szájukkal csinálnak, szóval ha el akarjuk kerülni, hogy megrágjanak olyan dolgokat, amik nem az övék, akkor biztosítsuk, hogy legyen elég játékuk – és azok különböző anyagúak legyenek. Adhatunk kutyánknak kemény gumiból készült játékot, amely tölthető jutalomfalattal, puha plüssfigurát, amelyet szeretgethet vagy kötéljátékot, amelyet kedvére nyúzhat. Az állati eredetű melléktermékeket (mint a disznófül vagy a préselt nyersbőr) inkább felejtsük el, mert ezek sokszor olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek ártalmasak!

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk