Menü

A legjobb úti célok elérhető közelségben

Közeli helyeken...

Home » Szabadidő » A legjobb úti célok elérhető közelségben - 03.2017

Olaszország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Csehország. Öt gyönyörű ország elérhető közelségben hozzánk.

Néha a jó olyan közel van. Villámlátogatás egy másik városba, vagy egy wellnesshétvége tavasszal, esetleg nyaralás a hegyekben. Nem kell ahhoz messzire utaznunk, hogy valami újat fedezzünk fel, hiszen a közeli országokban is rátalálhatunk. Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában vagy Csehországban. Természetesen mindegyik biztonságos úti cél, és szinte karnyújtásnyira vannak csupán tőlünk. Ráadásul sokkal kevésbé felkapottak, mint sok más nyaralóhely. Csupa változatosság vár ránk és azt érezhetjük, hogy sokat kapunk cserébe a pénzünkért. További előny, hogy még csak repülőre sem kell szállnunk. Az úti célunkat elérhetjük autóval vagy akár vonattal is. Ez Olaszország esetében is igaz, ami évek óta kedvelt nyaralóhelynek számít a magyarok körében. Hamarosan ott is dm-üzletek nyílnak, Olaszország lesz a tizenegyedik ország a dm-családban. És higgye el, ez távolról sem az egyetlen nyomós ok, amiért érdemes oda ellátogatni.

 

Ciao* tenger

Olaszország
Itália klasszikus a közeli országok közül, ha nyárra, napsütésre és tengerpartra vágyunk. Csaknem valamennyi olasz régiónak van tengerpartja. Magyarországról leggyorsabban Friuli-Venezia Giulia, Veneto és Emilia Romagna régiók érhetők el. A Ligur-tengernél Liguria és Toscana állnak a kedvenc úti célok listájának élén. Ám a 8000 kilométernyi tengerparttal büszkélkedő Olaszországban még rengeteg strand közül válogathatunk kedvünkre: a kristálytiszta vízzel körülvett Szardínia szigetétől kezdve az olasz csizma sarkán elhelyezkedő Puglián át egészen a legdélebbre fekvő Szicíliáig. Ott egyik strand követi a másikat.

Szlovénia
Ha sietős a dolga, válasszon rövid utat Magyarországról a tengerig. Ez pedig Szlovéniába is vezethet. Az országnak nagyon rövid, mindössze 46 kilométeres partvonala van. Ám a festői Piran, amely egy kis földnyelven található a kék tengerben, valamint a Strunjan Nemzeti Park a Strunjan-sómezővel mindenképpen megérnek egy látogatást. És élményekkel térhet haza!

* Így mondják olaszul, hogy szia.

Ahoj* hegyek

Szlovákia
A világ legkisebb hegylánca alig négyórányi autóútra fekszik Budapesttől. A Magas-Tátrában szép számmal fordulnak elő zord sziklacsúcsok és meseszép, kristálytiszta hegyi tavak. A Szlovákiát és Lengyelországot határoló hegylánc teljes területe mindössze 341 négyzetkilométer.

Szlovénia
A Szlovénia északnyugati részén fekvő Triglav Nemzeti Park szintén közeli természeti szépség. A nemzeti parkot Szlovénia legmagasabb hegycsúcsáról, a 2864 méter magas Triglavról nevezték el. A Júliai-Alpok területén fekszik, a 400 csúcs többsége a kétezer méteres határ felé nyúlik. A hegymászók bükk-, luc- és vörösfenyőerdőket járhatnak be itt túrázva, amelyeket hegycsúcsok kereteznek, valamint tavakat, szurdokokat, vízeséseket és folyómedreket fedezhetnek fel.

Olaszország
Észak-Olaszország szintén nagyon festői helyszín. Tipikus vonásai a szelíd legelők, a Dolomitok csipkézett sziklás csúcsai és a jellegzetes völgyek, például a Val Pusteria.

* Így mondják szlovákul és csehül, hogy szia.

Grias di* alpesi mezők

Ausztria
A legtöbb osztrák tartományban megtalálhatóak. Télen puha hó borítja őket, nyáron pedig pihe-puha pázsit, ami mezítlábas sétára hívogat: ezek az alpesi legelők. Azokban a magasságokban húzódnak, ahol már nem nőnek fák. Ausztria területén több ezer alpesi legelő található, csak Salzburg tartományban 1800 mezőgazdasági célokra és gazdálkodásra használt farm működik. A 350 kilométeres salzburgi alpesi túraútvonalat szakaszonként járhatjuk be alpesi kunyhótól alpesi kunyhóig. Ezek közül jó pár több mint százéves. Az alpesi gazdaságokban nemcsak bárányokat és teheneket tartanak, hanem vajat, sajtot és joghurtot is készítenek. Megszárítják és feldolgozzák a friss alpesi gyógynövényeket is, például a hegyi árnikát, a körömvirágot és a szénavirágot. Használják őket fűszerként, vagy kenőcsök, orvosságok, természetes wellnesskezelések összetevőjeként, hatóanyagaként.

Szlovénia
Az alpesi legelők Szlovéniában is a helyi kultúra részei, s bőven megérnek egy kirándulást. Például a Velika Planina fennsík, amely egy történelmi pásztorterület.

* Így mondják osztrák dialektusban, hogy szia.

A salzburgi tóvidéken mindenféle gyógynövény terem. A fogadókban a gazdák turbolyával, kakukkfűvel vagy rozmaringgal fűszerezett ételeket kínálnak.

Mentés

Mentés

Zdravo* finomságok

Szlovénia
A nyaralás mindig azzal jár, hogy a gasztronómiában is felfedezőutat teszünk. Elég az étlapra rápillantani, ha átkeltünk a határon. Végül is a közös történelemhez és kultúrához közös konyhai hagyományok is tartoznak. Ám ezt országról országra másképp értelmezik. Szlovéniában is van például rétes, de itt Štrukljinak hívják és hagyományos helyi recept alapján sütik. A Prekmurska Gibanica nevű jellegzetes ételt Szlovénia Prekmurje régiójában készítik, ez egy sütemény, amit mák, túró, dió és alma gazdagít.

Csehország
A cseh gombócok, amiket szinte minden étteremben ehetünk Csehországban, csak nagyon kicsit különböznek az osztrák gombóctól. Ám ha alaposan megvizsgáljuk a különféle menüket, láthatjuk, hogy minden országnak megvannak a saját kulináris jellegzetességei.

Olaszország
Itáliában felfedezheti, hogy az ország sokkal többet kínál, mint a pizza és a tészta: a dél-tiroli spenótos tésztától a toszkán fehér bolognain át a szicíliai tojásos padlizsánraguig.

* Így mondják szlovénul, hogy szia.

Dobrý den* városok

Csehország
A városlátogatásnál általában a fővárosokra gondolunk először: Prága, Bécs vagy Róma ugrik be elsőként. Pedig olykor-olykor a kevésbé ismert helyek nagyobb hatással vannak ránk. Csehország egészen különleges kis ékszerdobozokat kínál. Például a második legnagyobb várost, Brünnt, ahol a tömegturizmustól távol tapasztalhatjuk meg a mindennapi cseh életet. Vagy Plzent történelmi óvárosával és világhírű sörfőzdéjével. A 2015-ös év európai kulturális fővárosa ad otthont a DEPO2015 kreatív zónának, ahol számos színházat és galériát találunk.

Olaszország
Fedezzük fel a másik arcát is, például a dél-tiroli Meranót.

Szlovénia
A főváros, Ljubljana mellett Szlovéniában Mariborban tölthetünk el eseménydús és izgalmas napokat.

* Így mondják csehül, hogy jó napot.

Világörökségek egy ugrásra

A közeli országokban számos UNESCO-világörökségi helyszín található.

Ilyen például a szepesi vár Szlovákia északkeleti részén. Összterülete több mint 40 000 négyzetméter, Európa legnagyobb várai közé tartozik. A lenyűgöző épület mészkő sziklákon áll, és egész egyszerűen páratlan kilátás nyílik róla a környékre.

Csehországban tizenkét helyszínt találunk, ami az UNESCO listáján szerepel. A prágai óvároson kívül ilyen például Kroměříž vára, valamint Telč történelmi városrésze a reneszánsz és barokk városi házakkal.

A csúcstartó azonban ebben a tekintetben Olaszország. Több mint 50 világörökségi helyszínnel büszkélkedhet a Dolomitoktól a Lipari-szigetekig.

 

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk