Menü

Kezdjük kicsiben! – 2. rész

6 tipp a környezetbarát mosáshoz

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Kezdjük kicsiben! – 2. rész - 10.2019

A környezetbarát mosás azért nagyszerű, mert nem csak bolygónkat, de testünket is kevesebb vegyszerrel terheli. De mit is jelent az, hogy valami “környezetbarát”, és hogyan kezdjünk hozzá a megvalósításhoz? Ehhez adunk bevált tippeket.

1. Nézzük meg, hogy mit használunk

A szintetikus mosószerek hatását a mosóporok csak erős ipari enzimek – például proteázok, lipázok, amilázok, celluláz – segítségével képesek utánozni, amelyek sem a szervezetünknek, sem a környezetünknek nem tesznek jót. Az erős fertőtlenítő és fehérítő hatású szerek, amelyek alapja a klór vagy annak valamilyen származéka, szintén kerülendők.

2. Mossunk okosan

Mindig gyűjtsünk össze megfelelő mennyiségű ruhát – ez legalább fél adagnyit jelent –, pár ruhadarabbal ne indítsuk el a mosógépet, mert az nagy víz- és energiapazarlás. Ne minden adagot mossunk nagy hőfokon, gondoljuk át, mely ruhákhoz melyik program a legmegfelelőbb, és ha lehet, válasszuk az alacsonyabb hőfokú, rövidebb programokat.

3. Takarékoskodjunk

A mosószerek használatakor olvassuk el figyelmesen az ajánlott mennyiséget, és tartsuk be az adagolást. Így egyrészt tovább kitart a mosószerünk – és ezzel pénzt és időt spórolhatunk meg, hiszen ritkábban kell vásárolni –, másrészt kevesebb hulladékot termelünk, és vízbe kerülő vegyszerekkel is kevésbé terheljük a környezetünket.

KEZDJÜK KICSIBEN! – 1. RÉSZ

4. Keressünk környezetkímélő alternatívákat

Ha környezetbarát megoldást választanánk, használjuk a megszokott mosószerünket úgy, hogy a mosáshoz szánt adag felét mosószódával váltjuk ki. A mosószóda (más néven nátrium karbonát) a mosószerek egyik alapanyaga, biológiailag lebomló, erősen lúgos zsíroldó és fehérítő szer. Ha ezzel mosunk, kevésbé terheljük a környezetet.

Egyre többen térnek át a legtermészetesebbnek tartott mosószerre, a mosódióra, amely a Délkelet-Ázsiában őshonos Sapindus Mukorossi fa termése. Héja nagy koncentrációban tartalmaz szaponint, amely vízzel érintkezve jelentős mosóerővel rendelkezik. A hagyományos mosószerekkel ellentétben a mosódióban nincsenek allergizáló vegyszerek, adalékok, így lényegében az intelligens mosószerek környezetbarát alternatívája. A mosószódával együtt rendkívül hatékony párost alkotnak.

6 SZUPERHATÉKONY ILLÓOLAJ VEGYSZEREK HELYETT

5. Készítsünk öblítőt házilag

Nagyon hatékony és kellemes illatú öblítőt készíthetünk 1 dl almaecet, 9 dl víz, 7 csepp narancs illóolaj, 6 csepp jázmin és 2 csepp teafa illóolaj felhasználásával. Az ecet és a teafa illóolaj a fertőtlenítésről és a tisztaságról, a narancs- és jázmin illóolajak pedig a finom illatról gondoskodnak. Az ecet nem mellesleg a vízkő ellen is igen hatásos fegyver.

6. Újabb flakon helyett vegyünk utántöltőt

Érdemes minden olyan tisztítószerből, amiből csak lehet, újabb műanyag flakon helyett az utántöltőket választani, ezzel ugyanis 60 százalékkal csökkenthetjük a csomagoláshoz használatos műanyag mennyiségét.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk