Menü

5 filléres takarítási tipp a konyhába

Tavaszi nagytakarítás természetesen

Home » Szabadidő » 5 filléres takarítási tipp a konyhába - 04.2018

Konyhánk mindennapi használatban van: a reggeli kávéfőzés, a hétvégi rántott hús készítés és az éjszakai hűtőkifosztás mind-mind otthagyja nyomát. Aztán megvásároljuk a drága takarítószereket, reménykedve, hogy a főzőlapra égett zsírt és a mosogatónkra száradt maradékot varázslatosan eltűntetit – méghozzá egyetlen szivacshúzással. Legtöbbször mégis csalódnunk kell. Most viszont készítheti sárga gumikesztyűjét, mert hoztunk pár könnyedén kipróbálható, de hatékony tippet, amelyek pénztárcáját sem ürítik ki!

A csillogó mosogatóért

Bár a rozsdamentes acél könnyű tisztíthatósága miatt valóban jó beruházás hosszú távon, azért tudjuk, hogy ez is bepiszkolódhat, elzsírosodhat a használat során. A legjobb otthoni megoldás, hogy mosogatónkat pár perc alatt újra csillogóvá varázsoljuk, a szódabikarbóna. Szórjuk be vele a mosogatót, és egy régi szivacsot vagy fogkefét benedvesítve súroljuk azt át. Ha a csap vége vízköves volna, öntsünk egy zacskóba ecetet, és kössük rá, úgy hogy belelógjon a vízrózsa. Hagyjuk állni fél órát, majd dörzsöljük le a leoldott vízkövet fogkefével. Voilá, újra csillog minden!

TAKARÍTÁS RENDSZERBEN, SZÓRAKOZTATÓAN!

A tiszta mikróért

A mikró takarításáról sokan megfeledkeznek, pedig ez az eszköz a legtöbb otthonban napi használatban van, így megérdemli a figyelmet. Ugyanolyan zsírossá, koszossá válhat, mint sütőnk vagy főzőlapunk, így próbáljuk meg rendszeresen tisztán tartani! A praktikához csak egy nagyobb bögrére vagy mérőedényre és citromra van szükségünk. Töltsünk az edénybe vizet, és tegyünk bele 2-3 fél citromot, facsarjuk is bele kicsit a levét, majd forraljuk fel a mikróban, és hagyjuk becsukva az eszközt 10 percig, hogy jól átjárja a gőz. Utána semmi mást nem kell tennünk, mint fogni egy szivacsot, és letörölni vele a leoldott zsírt.

A fénylő tűzhelyért

A főzőlapon lévő gázrózsák és rácsok bizony igénybe vannak véve, ha szeretünk főzni. Nem is meglepő, hogy a tűzhely az egyik legpiszkosabb berendezésünk tud lenni. A konyhai csoda praktika tisztán tartásukra pedig ammóniát tartalmaz. Szükségünk lesz még néhány nagy, légmentesen záródó zacskókra is. A tasakba helyezzük bele a főzőlap rácsait, a gázrózsák fedőit, és zacskónként öntsük melléjük egy kis csésze ammóniát. Nem kell belőle sok, nem áztatni akarjuk az eszközöket. Az ammóniából kiszivárgó gázokat használjuk a tisztításra. Hagyjuk a lezárt zacskókat egy éjszakán keresztül állni, másnap pedig egyszerűen nedves ronggyal vagy szivaccsal el is távolíthatjuk a leoldódott szennyeződéseket. Vigyázzunk, az ammóniát ne keverjük semmiféle vegyszerrel vagy klórt tartalmazó termékkel, mert mérgező reakcióba léphetnek! Maradjunk tiszta formájánál.

TISZTA OTTHON GOND NÉLKÜL, GYORSAN!

A makulátlan sütőért

A makulátlan sütő titka ugyancsak a szódabikarbónában rejlik. Keverjük össze langyos vízzel úgy, hogy egy lágyabb tejfölszerű pasztát kapjunk, majd kenjük be vele sütőnket. Hagyjuk állni 2-3 órát, míg kvázi száraz nem lesz tapintásra, majd törüljük le a sütőről a kosszal együtt. Nedves szivaccsal törölgessük át a felületet, és már kész is van. A sütőben lévő rácsokra is van tippünk: tegye őket a kádba vagy egy lavórba, majd engedjen rájuk meleg vizet, és öntsön mosószert (igen mosószert!) a vízbe. Hagyja őket ázni 2-3 órát, és egy lágy kefével már el is távolíthatja róluk  a szennyeződéseket.

TÖKÉLETLENÜL SZÉP AZ ÉLET

A higiénikus hűtőért

Csináljunk házi tisztítószert vízből, citromléből és ecetből. Ehhez hámozzuk meg a citromokat, és a héj darabokat tegyük egy befőttes üvegbe, majd öntsük azt tele ecettel. Zárjuk le, és hagyjuk állni két hétig. Ezután szűrjük le belőle a citromhéjat, és öntsük össze ugyanakkora rész vízzel a citromos ecetet. Ezt egy spriccelő flakonba öntve kész is vagyunk a multifunkciós házi tisztítószerünkkel, méghozzá természetes anyagokat felhasználva, így a hűtőben is biztonságos lesz használata. Spricceljük be vele a kipakolt frigót, majd 10 percet hagyjuk állni, és töröljük le nedves ronggyal. A végeredmény csillogóan tiszta hűtőszekrény lesz. Alkalmazhatjuk a keveréket elektromos és kerámia főzőlapunkon is, mikrónkban, sütőnkben, mosogatónkban, konyhapultunkon egyaránt, amikor egy igazán gyors tisztításra vágyunk.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk