Menü

Tökéletlenül szép az élet

A hibákból lehet profitálni

Home » Életmód » Tökéletlenül szép az élet - 03.2018

Japánban a Wabi-Sabi a tökéletlenségben rejlő szépséget jelöli. Aki alkalmazza ezt az elvet, megtanulhatja, hogyan fogadja el az életét úgy, ahogy van.

A mi kultúránkban a szépséget gyakran a tökéletességgel azonosítjuk. Csak akkor tartunk szépnek valamit, ha totálisan hibátlan: tökéletes alak, konfliktusoktól mentes kapcsolat, szépen csillogó autó, hívogató otthon – íme egy sikeres élet. Aki ilyen képeket őriz a fejében, az hatalmas nyomás alá helyezi magát. Mint tudjuk, szép az, amit szépnek látunk. Japánban külön szó is van azokra a dolgokra, amelyek azért gyönyörűek, mert nem tökéletesek: Wabi-Sabi. Ezen esztétikai elv alapján a tökéletlenség nemhogy nem zavaró, hanem ez az élet értelme.

TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS AZ ÉLETÉBEN

Rejtett szépség

A Wabi-Sabi kifejezést nehéz lefordítani. A „Wabi” szó eredetileg annyit jelentett: magányosnak és elveszettnek érezni magunkat, ám a jelentése később a csendes egyedüllét örömére módosult. A „Sabi” öregedést, érettséget jelent. Egymással összekapcsolva a két szó új láthatárokat nyit meg: nem az a legmagasabb rendű, ami nyilvánvalóan szépnek tűnik, hanem a rejtett szépség. Kifejező jelképe a szépség ilyesfajta érzékelésének például egy mohával benőtt szikla vagy egy rozsdás teáskanna. „A fenségesről szól, ami a jelentéktelen burka mögé bújik, a rideg egyszerűségről, ami az értő szemnek a szépség minden vonzerejét feltárja” – mondta egykor a német Kelet- Ázsia-kutató, Wilhelm Gundert.

Értékelni az eredetiséget

A Wabi-Sabit bevonni a saját életébe azt jelenti, hogy elfogadja a tényeket. „A Wabi-Sabi japán filozófiája azt sugallja, hogy békéljünk meg a döcögő vagy szabálytalan dolgokkal, vagy azokkal, amelyek nem egészen úgy mennek, ahogy mi azt szeretnénk – írja Polly Campbell amerikai szerző Imperfect Spirituality című könyvében. – Ha elismerjük, hogy az életben minden tökéletlen és befejezetlen – mi magunk is –, békére lelünk.” Ez azt jelenti: meg kell tanulnunk értékelni az eredeti dolgokat, még akkor is, ha hibásak. A szerző szerint alapjában véve minden ember teljességre és harmóniára törekszik, arra az érzésre, hogy „egész” lehessen.

Arra vágyunk, hogy a testünk, a lelkünk és a szellemünk egységet alkosson. De figyelmeztet: „Ha arra pazaroljuk az időnket, hogy megpróbáljuk megváltoztatni, megtagadni vagy elrejteni minden tulajdonságunkat, akkor messzire kerülünk ettől az egységtől.”

9 LÉPÉS A KEVÉSBÉ STRESSZES ÉLETÉRT

Senki sem tökéletes

A helyes út a belső boldogsághoz azon keresztül vezet, hogy a hibáinkra tisztelettel, hódolattal és nagyrabecsüléssel tekintünk. Nemcsak nagyítóval kell megvizsgálnunk a hibáinkat, hanem szeretetteljesen, humorral, türelmesen és barátságosan kell közelítenünk hozzájuk. Ez kellemetlen lehet, de felszabadító is. Nem kell megpróbálnunk megváltoztatni vagy megjavítani semmit. Inkább arról van szó, hogy fel kell ismernünk a tökéletlenségeinket és intenzíven együtt élni azzal, amik vagyunk. Ez szabadságot ad arra, hogy különböző utakat fedezhessünk fel magunknak. És ez nem középszerűséghez vezet – ha netán ettől tartanánk –, hanem mozgáshoz.

HOGYAN LEHET ÉLETÜNK JOBBAN SZERVEZETT?

Könnyebb lesz tökéletlen életet élni, ha …

…segítséget kérünk. Mert a visszaesések nem jelentik azt, hogy elbuktunk. A segítséget elfogadni azt jelenti, hogy talpra állunk egy-egy vereség után.
… felvállaljuk a kreatív kockázatokat. Mert a hibák és a sikertelenség egyben az újítás része.
… korlátlanul szeretünk. Mert aki nem tartja kellemetlennek a saját hibáit, az tud igazán szeretetet adni és elfogadni.
… teljes erőből élünk. Mert aki megbékél a gyenge pontjaival, annak több energiája marad a tehetségére és a céljaira.
… egészséges döntéseket hozunk. Mert ha az igazi énünk bizonyos részeit megtagadjuk, az stresszhez vezet. Ha őszinték vagyunk magunkkal, akkor megkönnyebbülünk és jól érezzük magunkat.

 

Vissza az oldal tetejére
Mint minden weboldal, az activebeauty.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban talál. Értem