Menü

Így segítsünk fogfájástól szenvedő kisbabánkon

Könnyítsünk a fogzás időszakán

Home » Család » Baba-Mama » Így segítsünk fogfájástól szenvedő kisbabánkon - 11.2018

A fogzás tünetei nem teszik egyszerűvé a szülők és a babák életét. A nyáladzás, a folyamatos rágcsálási kényszer, a hiperérzékeny fogíny, a fájdalom, a nyugtalan éjszakák és a hőemelkedés még a legnyugodtabb bébit is ki tudja hozni a sodrából.

A babák fognövekedésének első jelei általában 6 hónapos kor körül jelennek meg. Először alul bukkan fel az első két fog, majd azokat követi az elöl lévő felső kettő. A folyamat azonban a cuki rágcsáláson kívül mást is hoz magával: fájdalmat, érzékeny fogínyt és ezzel egy ingerlékeny, időnként egyenesen morcos kisbabát. De mit tehetünk, hogy megkönnyítsük – magunknak is – ezeket a nehéz heteket?

Ínymasszázs

Amikor nyomást gyakorlunk a baba ínyére, az eltereli a gondolatait a fájdalomról, és legalább egy kis időre enyhítheti kényelmetlenségét. Használjuk tiszta ujjunkat vagy egy kicsi, benedvesített gézgombócot, esetleg egy babáknak való fogkefét.

MIÉRT SÍR A BABA?

Hűvös enyhülés

A hideg általában enyhíti a fájdalmat, és nincs ez máshogyan kisbabánk esetében sem. Legjobb, ha a hideg nyugtató erejét egy rágó-alkalmatossággal kombináljuk: tegyünk pár perce hűtőbe egy kanalat, egy fogzáskor jól rágcsálható játékot, vagy fagyasszunk meg kissé egy tiszta, benedvesített konyharuhát. Még jobb, ha a rongyot kamillateával nedvesítjük be, mielőtt betennénk a fagyasztóba, így a gyógynövény köztudottan hatékony nyugtató ereje is segíteni tud majd a fájdalom enyhítésében.

Szilárdabb hami

Ha babánk már eszik szilárd ételt, megpróbálkozhatunk valami olyat a szájába adni, ami rágcsálásra alkalmas – például egy szál répát vagy uborkát. Így nem csak a fogínyt érő nyomás pozitív hatásait használhatjuk ki, de még egy kis extra vitaminhoz is juttathatjuk a picit, így enyhítve szervezetében a gyulladásos reakciók kialakulását.

Segítség a patikából

Ha semmi más nem használ, forduljunk orvosunkhoz, aki ajánlani fog egy patikában kapható, a kicsi igényeinek megfelelő fájdalomcsillapítót. Ezek általában helyi hatásúak – tehát kenőcsök, ecsetelők, gélek –, és az íny duzzanatát, illetve fájdalmát enyhítik, így gyors segítséget hozhatnak, ha nem látjuk a kiutat a kicsi szenvedéséből.

HÁZI PRAKTIKÁK LÁZ ÉS HASFÁJÁS ELLEN

Bőrápolás

A kisbaba fogzás alatti nyálcsorgatása nem csak a kiságy matracát vagy a cuki kezeslábasokat viseli meg, hanem babánk bőrét is, leginkább ott, ahova a nyál csorog: az állán. Egyrészt a folyamatos nedvesség, másrészt a folytonos dörzsölés is kikezdheti a pici érzékeny bőrét, ezért a fogzás alatt érdemes mindig magunknál tartani egy száraz törölközőt, hogy letörölhessük az odacsöpögő nyálat. Ezenkívül minden nap jusson eszünkbe, hogy hidratáljuk is az érintett területet.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk